Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Orco (+26 %) má přátelského akcionáře, NWR slabší ceny uhlí. Obava o telekomy?

Týden na pražské burze: Orco (+26 %) má přátelského akcionáře, NWR slabší ceny uhlí. Obava o telekomy?

19.10.2012 19:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

V právě uplynulém týdnu bylo na tuzemských akciích zásadních zpráv více než dost. Celý index PX přidal nevýrazných 0,24 % na 988,29 bodu, jednotlivé tituly se ale rozhýbaly. Nejvíce a opět směrem vzhůru Orco. Důvody růstu odhalil až konec týdne, nákup téměř 21% akcií dvěma společnostmi, za kterými údajně stojí skupina CPI Radovana Vítka. Oba noví investoři vyslovují jednání ve shodě a podporu současné strategii i managementu Orka. Akcie v týdnu zpevnily o 25,85 % na 75,5 , za poslední měsíc jsou výše o 86 procent. V týdnu se bez výrazných zpráv dařilo KIT digital se ziskem téměř 10 procent na 45 korun.

Těžební společnost NWR hned v úvodu týdne oznámila sjednané ceny pro 4Q12. Jsou mezikvartálně nižší, ale ne neočekávaně. Produkční i prodejní cíle byly potvrzeny, zlepšeno očekávání pro prodejní i produkční mix. Akcie končí týden na kladné nule. Závěr týdne obohatila Telefónica CR oznámením rozhodného dne pro snížení kapitálu v rozsahu 13 na akcii. Je jím 14. listopad 2012, vyplácená částka bude splatná počínaje dnem 14. prosince 2012. Představenstvo Unipetrolu pak spolu s provozními čísly za 3Q odhadlo provozní zisk (EBIT) skupiny za 3. čtvrtletí několik set milionů korun.

Část předchozích zisků odevzaly akcie AAA Auto, které končí týden o 5,21 % níže na 24,40 . Telefónika, na kterou zatlačil mimo jiné profit warning a snížení dividendy polského telekomu TPSA, končí níže o 4,94 % na úrovni 386,90 . Čerstvá analýza Patrie ale tento osud české Telefónice CR nepředpovídá. Pegas již obchodující bez dividendy odevzal 3,7 procenta, Philip Morris ČR, který nepodpořila 3Q čísla mateřské PMI, vypovídající o další ztrátě prodejů a tržního podílu na českém trhu, končí níže o téměř 3 procenta na 10950 .

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Orco 25,85 75,50 AAA Auto -5,21 24,40
KIT digital 9,76 45,00 Telefónica CR -4,94 386,90
Erste 1,97 472,10 Pegas -3,70 468,00
ČEZ 0,83 732,00 PM ČR -2,97 10950,00
KB 0,58 4145,00 CETV -0,60 130,50
NWR 0,39 85,33 Fortuna -0,43 86,40
VIG -0,36 827,00
Unipetrol -0,03 170,30

 

Uplynutý týden byl na českých akciích informačně nabitý. V jeho úvodu si poklesem prošlo NWR po zveřejnění vybraných provozních ukazatelů za 3Q a indikaci cen pro 4Q. Průměrná sjednaná cena koksovatelného uhlí pro dodávky ve 4Q12 činí 102 EUR za tunu, což představuje pokles o 20 % oproti cenám realizovaným ve třetím čtvrtletí. Průměrná prodejní cena koksu sjednaná pro 4Q12 klesla v porovnání s cenami realizovanými ve 3Q o 8 % na 264 EUR za tunu. NWR potvrdila cíl produkce i prodejů roku 2012. V očekávání prodejního mixu zlepšila očekávané zastoupení koksovatelného uhlí na 50 % z dosud očekávaných 48 %. Ve třetím čtvrtletí společnost znovu předčila očekávání produkce, nepodařilo se ji ale potvrdit v objemu prodejů. Do závěru obchodování titul klesl na 80,2 , nejníže od poloviny července 2009.

ČEZ nepodpořila zpráva o úbytku zájemců o odkup elektrárny Dětmarovice. Dle médií by měla mít 3 zájemce, mezi nimi NWR či EP Holding. Ohledně dostavby Temelína druhý muž ruského konsorcia Rosatom, Kiril Komarov, uvedl, že pokud by ČEZ měl zájem, Rosatom je připraven se podílet na financování projektu dostavby Temelína až do 100% výše. Vyloučil, že by již probíhala nějaká konkrétní jednání. Rosatom soupeří s americkým Westinghousem, Areva byla z tendru vyloučena.

Úterní seance přinesla na pražskou burzu 0,7% růst, podpořený pozitivním okolním sentimentem a citací Německa v médiích o tom, že je připraveno poskytnout půjčku Španělsku.Poslední den s nárokem na dividendu ve výši 1,05 eur či v přepočtu 26 korun se obchodovaly akcie Pegasu. Titul končil beze změn u 485 .

Ve středu se PX podařilo zavřít v plusu již popáté v řadě. Investory po potvrzení španělského ratingu ze strany Moody's znovu povzbudily spekulace o tom, že Španělsko jedná o přijetí preventivní úvěrové linky od EU. Akcie Erste Bank následovaly v růstu západoevropské banky a zcela bez reakce tak ponechaly dnešní zprávu z Maďarska. Vláda ruší dřívější slib snížit zdanění bank na polovinu, které se týká také rakouských Erste Bank a Raiffeisen, a nově počítá s dvojnásobně vyšší sazbou daně z finančních transakcí.

Hvězdou dne se staly akcie Orka, které rostly o více jak 15 procent, nejrychleji za více než týden a při nejvyšším objemu v tomto roce. Německá divize Orco Germany potvrdila spekulace, přicházející v průběhu dne, a oznámila prodej komplexu Sky Office v Düsseldorfu do rukou Allianz Real Estate. Transakce má být dokončena do dvou měsíců, strany se dohodly, že nezveřejní cenu. Hlavní motiv růstu cen akcií ale ještě zůstával neznámý… Pegas první den bez dividendy ztratil 4 %.

Telefónica Czech Republic dostala od ÚOHS pokutu 93,1 mil. za zneužití dominantního postavení Českého Telecomu v poskytování telefonních služeb podnikatelským subjektům prostřednictvím veřejných pevných telekomunikačních sítí z let 2001 a 2002. „Jde o nepravomocné rozhodnutí prvního stupně, s nímž nesouhlasíme, využijeme proto svého práva a podáme proti němu rozklad," uvedl pro Patria.cz mluvčí společnosti Telefónika CR Hany Farghali.

Čtvrteční seance skončila pro index PX mírnou ztrátou za celkově horší nálady na trzích po zprávách o růstu špatných úvěrů španělských bank i o nejednotnosti evropských politických špiček na začátku dvoudenního summitu EU.

Bulharsko oznámilo, že prodá své třetinové podíly v domácích distributorech elektrické energie ještě v tomto měsíci, prodej prostřednictvím bukurešťské burzy by měl začít 29. října. Jde o minoritní podíly v CEZ Power Distribution Bulgaria a CEZ Electro Bulgaria, v nichž v současnosti dvě třetiny akcií kontroluje ČEZ. Ten zatím nepotvrdil, zda nabídku na odkup zbývajících podílů v bulharské distribuční a rozvodné síti podá.

Telefónica byla stále pod tlakem pokuty ÚOHS a také středečního propadu polského telekomu TPSA poté, co zhoršil výhled hospodaření v čele s tržbami a snížil dividendu. Český Philip Morris ČR zareagoval na čísla za 3Q mateřského koncernu PMI. Skupina za třetí čtvrtletí roku 2012 vykázala zaostání čistého zisku za odhady zejména kvůli vývoji na evropských trzích. Celkový čistý zisk poklesl meziročně o 6,3 % na 2,23 miliardy dolarů či 1,32 USD na akcii. Znamená to meziroční pokles o 2,2 % z 2,38 mld. USD či 1,35 USD na akcii ve 3Q11. V České republice celkový cigaretový trh ke konci 3Q klesl meziročně o 3,5 procenta na 5,3 miliardy jednotek. Dodávky Philip Morris na český trh klesly ve čtvrtletí meziročně o 7,9 %, od počátku roku do září meziročně o 8 procent. Tržní podíl poklesl o 2,0 procentní body na celkových 42,5 procenta.

KIT digital „vystřelil“ o 7,8 procenta v návaznosti na předchozí vývoj primárního trhu v zámoří. Akcie KIT digital ve středu na Nasdaqu posílily o 11,27 procenta. Ve strmém růstu pokračovaly akcie realitní skupiny Orco, po růstu na 77,7 ale následovala realizace části zisků a závěr u 73 . Vysvětlení silných růstů poslední doby začalo sáknout po trhu, kdy HN přinesly zprávu, že dvě společnosti, za kterými stojí realitní skupina CPI Radovana Vítka, získaly více než 20% podíl ve skupině Orco.

Informačně nejnabitějším dnem týdne se stal pátek. Společnosti Crestline a Gamala ve čtvrtek po závěru českého obchodování potvrdily, že nakoupily 22,3 milionu akcií skupiny Orco, což jim dává 20,69% podíl na hlasovacích právech ve společnosti a při jednání ve shodě roli nejsilnějšího akcionáře. Orco ještě oficiálně informaci neobdrželo, mluvčí Orco uvedla, že případný vstup nového akcionáře firma vnímá jako pozitivní signál. Obě společnosti uvedly, že podporují jak současnou růstovou strategii, tak i management Orka a chtějí pracovat na růstu firmy po jeho boku, tzn. chtějí místa v představenstvu.

Telefónica CR oznámila rozhodný den pro snížení kapitálu v rozsahu 13 na akcii před zdaněním, které je vedle dividendy 27 Kč/akcie součástí odměny pro akcionáře. Snížení kapitálu bude zapsáno v obchodním rejstříku k datu 14. listopadu 2012, což bude zároveň rozhodný den. Vyplácená částka bude splatná počínaje dnem 14. prosince 2012.

Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že provozní zisk (EBIT) skupiny Unipetrol bude za 3. čtvrtletí činit několik set milionů korun. V pololetí Unipetrol vykázal ztrátu 959 milionů korun. LIFO efekt byl pozitivní v důsledku rostoucí ceny ropy a vyšších cen rafinérských a petrochemických produktů, EBIT podle metodiky LIFO bude tedy horší než vykázaný IFRS EBIT, dodala firma. Unipetrol odhaduje, že vývoj směnných kurzů ve čtvrtletí ovlivnil finanční výsledek pozitivně částkou přibližně 130 milionů korun, ale že tento pozitivní efekt byl více než vykompenzován ztrátami z jiných finančních instrumentů.

Analytici Goldman Sachs na NWR v návaznosti na aktualizaci svého modelu po zveřejnění objemů produkce za 3Q a smluvených prodejních cen pro 4Q spolu s novými očekáváními ohledně dalšího vývoje ziskovosti snížili cílovou cenu pro akcie NWR z 4,0 GBP na 3,43 GBP, v přepočtu 105 , doporučení ponechali na „neutral“. Analytici Jefferies pak snížili svou cílovou cenu z 3,25 GBP na 3,0 GBP (asi 91,5 Kč), a potvrdili investiční doporučení na "držet".

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
  • NWR
    22.10.2012 12:43

    to je smutek to číst, pro někoho kdo to kupoval při IPO, plný dojmů ze slibů akcionářů... ti mají pěkný exit ze svých pozic, na úkor drobásků
    blekota
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.