Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V hledáčku investora: Apple - jablko, které má stále šťávu?

V hledáčku investora: Apple - jablko, které má stále šťávu?

02.11.2012 14:56
Autor: Jakub Lukáš, Patria Finance

Společnost Apple, kterou představí aktuální „Hledáček investora“, patří mezi lídry technologického sektoru a vůbec nejznámější firmy v oblasti moderních technologií. Apple, který s téměř 600 mld. USD patří mezi společnosti s největší tržní kapitalizací na světě, představuje téměř pětinu technologického indexu NASDAQ 100.

Firma, která je tvůrcem mnoha technologických inovací a ikonických produktů, se od počátku věnovala výrobě osobních počítačů, a to včetně vývoje vlastního softwaru. Produktová škála se v posledních letech značným způsobem rozrostla, přičemž hlavní řadu v současné době tvoří mobilní telefony iPhone, tablety iPad, hudební přehrávač iPod a počítače iMac a MacBook.

Apple v posledních letech velmi výrazně rostl, když současná hodnota akcií převyšuje tu před deseti lety více než 70x. Značný růst cen akcií byl spojen s výsledky hospodaření, které na čtvrtletní bázi dlouhé roky překonávaly ty předchozí, stejně jako jejich předpoklady v řádech několika desítek procent. Tento dramatický růst se poslední rok určitým způsobem stabilizoval, což je zřejmé i z posledních zveřejněných výsledků za předchozí čtvrtletí reportovaných v minulém týdnu. Tržby se sice meziročně zvýšily o 27 % na 36 mld. USD, což je ale oproti očekávání čtvrtletně „pouze“ 3% růst, a v případě zisku na akcii byla dokonce reportována čísla mírně nižší a znamenají tak již druhé zklamání na úrovni zisku v řadě. Výsledky za další čtvrtletí by firma měla oznámit 24.1.2013.

Ostře sledovaným negativem je v poslední době především pokles hrubé marže, která by se podle předpokladů měla snížit i v dalším čtvrtletí. Důvodem je jednak nedávno uvedený tablet iPad mini, který se prodává s nižší marží, než činí průměr u jiných produktů, ale i náklady spojené s výrobou všech nových nebo inovovaných modelů z poslední doby. Za pozornost stojí fakt, že k tomuto poklesu docházelo vždy při uvedení nových produktů jako iPhone nebo iPad, načež následovala opětovná stabilizace v dalších měsících, což analytici očekávají do jisté míry i dnes. Návrat provozní marže k předchozím úrovním je způsoben poklesem jednotkových výrobních nákladů a cen hlavních komponentů. Zajímavé bude rovněž sledovat, jak dopadnou soudní pře s konkurenčním Samsungem, kde se rozhoduje o patentových žalobách, ale i zákazech prodejů na jednotlivých trzích.

Apple zaznamenal v minulých měsících značný pokles z úrovní na hranici 700 USD až na aktuálních 596 USD, kde se naposledy nacházel v srpnu. Důvodem oslabení byl kromě již zmiňovaných výsledků také pokles všech hlavních akciových indexů, což je zřejmé z následujícího grafu, který znázorňuje vývoj ceny akcií za posledních šest měsíců. Z grafu je rovněž patrné, že se aktuální cena akcií nachází pod úrovní 50denního klouzavého průměru (modrá linie), ale zároveň se včera dokázala udržet nad úrovní 200 denního průměru (zelená linie).

a1

Atraktivita akcií společnosti Apple vychází na jedné straně z očekáváného návratu marže na předchozí úrovně, na straně druhé pak z nízké ceny akcií spolu se zprávami o příznivých prodejích nového iPhonu 5. Optimisticky vyznívají zprávy ohledně problémových výrobních kapacit, které se podle posledních zpráv daří rychle řešit. Očekávání se upínají i k novému iPadu mini, kde bude Apple navzdory nižší marži nově konkurovat firmám Amazon a Google. Konstruktivní názor má i většina analytiků oslovených agenturou Bloomberg, kde 89 % z nich doporučuje titul k nákupu. Vylepšená doporučení s průměrnou cílovou cenou dosahující téměř 765 USD se objevují každým dnem, přičemž podobný názor mají i analytici Patria Direct, kteří zvýšili svoji cílovou cenu na 720 USD s doporučením „Koupit“.

a2

Společnost v letošním roce poprvé vyplatila dividendu, a to konkrétně 2,65 USD, další část (2,65 USD) by měla být vyplacena tento měsíc. Ex-date (první den, kdy se s akciemi obchoduje bez nároku na dividendu) připadne již na 7.11.2012.

S akciemi se obchoduje kromě burzovního trhu NASDAQ také v eurech na burze v Německu, kde je titul možné nalézt pomocí RICu AAPL.DE.

Všechny důležité zprávy i vývoj cen akcií společnosti Apple můžete sledovat na stránkách www.patria.cz.

Peers: Google (GOOG.O), Amazon (AMZN.O), Microsoft (MSFT.O), Hewlett-Packard (HPQ.N)

Pro nákup amerických akcií českými investory je vyžadován podepsaný formulář W-8BEN, který potvrzuje daňovou rezidenturu. Formulář naleznete ZDE.

Pozn.: Tento komentář neslouží jako investiční doporučení. Jeho účelem je upozornit na fundamentálně zajímavé společnosti obchodované na burzách, které mohou být pro investory atraktivní z hlediska dlouhodobého sledování.


Váš názor
  • Stavnate jablicko
    05.11.2012 5:38

    Kapka apple ma stale vetsi cenu nez plny kybl takovych jako je Kit Digital. Musi se ale pockat az stava ve forme calvadosu dozraje a ne to vychlemtat jak ten dobytek drive nez to ma grady.
    bearbull
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledy za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data