Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína není měnový manipulátor, tvrdí americký minfin. Éra křečkování devizových rezerv končí

Čína není měnový manipulátor, tvrdí americký minfin. Éra křečkování devizových rezerv končí

28.11.2012 12:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čína není měnový manipulátor, i když jüan zůstává „výrazně podhodnocený“ a je třeba, aby dál posílil, uvádí se ve zprávě amerického ministerstva financí. Podle důležitého dokumentu, jehož závěry mohly druhé největší ekonomice světa ztížit přístup na americký trh, Peking „od 3Q11 značně snížil úroveň intervencí na měnovém trhu.“ Ministerstvo zpracovává pro Kongres přehled o vývoji měnové politiky ve světě dvakrát do roka.

Od poloviny roku 2010 čínská měna vůči dolaru posílila nominálně o 9,3 %, reálně (s přičtením efektu inflace v obou zemích) o 12,6 %, uvádí se ve zprávě. Čína kurz jüanu poprvé částečně uvolnila v roce 2005. Do té doby kurz fixovala kolem 8,27 CNY/USD, zatímco nynější kurz činí asi 6,25 CNY/USD. To znamená, že jüan od té doby zpevnil o zhruba 30 procent. Pokud by se vzala v úvahu inflace, posílení by bylo ještě výraznější.

Čínu z manipulace s měnou dlouhodobě obviňují američtí kongresmani, podle nichž tak Peking neférově zvýhodňuje své exportéry. Zákonodárci se často dostávají do konfliktu s prezidentskou administrativou, která vůči jednomu z největších obchodních partnerů tradičně zaujímá smířlivější postoj. Americká vláda se odmítla podvolit tlaku a označit Čínu za měnového manipulátora v oficiální zprávě ministerstva financí už několikrát. Naposledy Spojené státy manipulátora ocejchovaly v roce 1994, kdy si toto označení vysloužila právě Čína.

 
„Zdá se, že strategie posledních dvou prezidentských administrativ, která v záležitosti jüanu spoléhala na diplomacii spíš než na konfrontaci, přinesla určité výsledky,“ tvrdí William Reinsch z obchodního sdružení National Foreign Trade Council. Čínská měna má podle něj ale ještě prostor pro posílení.

Zpráva ministerstva upozorňuje na to, že menší intenzita měnových intervencí souvisí s postupným uvolňováním pravidel pro pohyb kapitálu, což má v dlouhodobé perspektivě vyústit v úplné uvolnění kurzu jüanu.

Čínská centrální banka také v posledních měsících omezila odkup dolarů od komerčních bank a nechává koloběh deviz na bankách samotných. Dlouhodobě to bude znamenat, že země už nebude ve velkém nakupovat americké státní dluhopisy a hromadit devizové rezervy. V září Peking snížil hodnotu amerických obligací ve svém portfoliu o 123 mld. USD na 1156 mld. USD. Ke stanovování kurzu nyní centrální banka používá denní fixing, kdy měna v rámci seance fluktuuje v úzce vymezeném pásmu.

„Jsme svědky velké změny. V nadcházejících letech se čínské oficiální devizové rezervy budou stabilizovat, nebo dokonce mírně klesat,“ tvrdí Ding Zhijie, který pracoval jako poradce čínské vlády. Hlavně díky přebytku obchodní bilance za posledních šest let čínské devizové rezervy vzrostly na šestinásobek a současně s tím rostl objem amerických dluhopisů v čínských rukou. Vrcholu dosáhl v červenci loňského roku na 1310 miliardách USD. Celkové devizové rezervy se na dosavadní maximum vyšplhaly v letos v únoru (3,3 bilionu USD). Od té doby stagnují.

Schodek obchodní bilance Spojených států s Čínou činil loni 295 mld. USD, což přestavuje 8% nárůst oproti roku 2010. Podle prezidenta americko-čínské obchodní komory Johna Frisbieho zahraniční obchod nebo zaměstnanost v Americe tolik s kurzem jüanu nesouvisí. “Při jednání s Čínou je třeba se soustředit na důležitější věci – odstranit bariéry přístupu na trh, zlepšit ochranu duševního vlastnictví,“ tvrdí Frisbie.

(Zdroje: Bloomberg, CNBC, Trading Economics)


Čtěte více:

Greenspan: Fiskální útes bude bolet. Čína je manipulátor (+ video)
08.11.2012 11:30
Výsledek amerických prezidentských voleb prodloužil politický status q...
Nový čínský plán: Do osmi let zvednout HDP na hlavu na dvojnásobek
08.11.2012 12:54
Čínský hrubý domácí produkt přepočtený na hlavu se musí do roku 2020 ...
Čína by mohla přikupovat zlato. V rezervách má relativně málo
12.11.2012 18:04
Čínská vláda by mohla zvýšit objem zlata, které drží v rámci devizový...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data