Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O chybějící křišťálové kouli aneb když nejistota o DPH 2013 znamená potíže a náklady nejen pro operátory

O chybějící křišťálové kouli aneb když nejistota o DPH 2013 znamená potíže a náklady nejen pro operátory

07.12.2012 18:42
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Vzorová ukázka toho, jak vypadá nejistota v podnikatelském prostředí v praxi. České sazby DPH v roce 2013. Jednotná ve výši 17,5 %, nebo dvě sazby 15 a 21 %? Nebo snad 14 a 20 %? Tři týdny před koncem roku nevíme. A na příkladu telekomunikačních operátorů si můžeme ukázat, že taková nejistota nese rozsáhlé a nejméně z části především zbytečně vynaložené náklady a mimo jiné otevírá cestu odchodu zákazníků.

Tuzemští operátoři musejí podle platné legislativy zveřejnit změnu cen nejméně měsíc dopředu. Pokud by chtěli zachovat koncovou cenu pro zákazníka při změně sazeb DPH, museli by přistoupit k úpravě cen bez daně. V tom případě ale musejí umožnit zákazníkovi ukončení smlouvy. ČTÚ dnes potvrdil, že zákazníci tuzemských operátorů budou moci ukončit smlouvy bez sankcí, pokud firmy kvůli změnám daně z přidané hodnoty upraví ceny svých služeb bez daně. "V případě, že podnikatel v oblasti elektronických komunikací nezmění vlastní cenu služby bez DPH a k navýšení nebo snížení výsledné ceny dojde pouze v důsledku změny sazby DPH, je tato změna vynucena změnou právní úpravy. Účastníkovi proto zásadně nevzniká právo smlouvu na poskytování služeb elektronických komunikací bez sankce ukončit," uvedl naopak mluvčí ČTÚ Malina.

Jenže jakou cenu si mají operátoři účtovat? A jak mohou ceny oznámit měsíc dopředu, když tři týdny před koncem roku jasno není? Sám ČTÚ potvrzuje, v souvislosti s nejistotou ohledně sazby DPH v příštím roce došlo na úřad velké množství dotazů.

„Současná situace způsobuje velkou právní nejistotu, protože všechny subjekty povinné k dani nevědí, jakou daň budou muset odvádět a zda budou muset základ daně u faktur na přelomu roku dělit. A zákazníci zase nevědí, jaká bude cena služeb, za které platí. Existuje mnoho teoretických variant budoucího stavu – sazba může být 21 %, 20 % nebo 17,5 % a základ daně u faktur na přelomu roku bude nutné dělit nebo také ne,“ uvádí  pro Patria.cz za tuzemský T-Mobile senior specialista komunikace Jiří Janeček.

Upozornil, že pro operátora by pro určité kombinace bylo třeba zásadně změnit například nastavení fakturačních systémů a nyní s ohledem na to, že firma netuší, která varianta DPH nastane, není ani možno stanovit vícenáklady. „Musíme velmi intenzivně pracovat na všech variantách, což celý proces zásadně prodražuje. Může se jednat o desítky milionů korun, a přitom se může stát, že vynaložená investice může být v případě přijetí jiné varianty zákona o DPH úplně zbytečná,“ uvedl za český T-Mobile Janeček.

„Je to pro nás komplikace, protože jakékoli změny v systémech účtování služeb jsou časově i finančně nákladné a vzhledem k tomu, že je potřeba technické systémy nastavit a otestovat v dostatečném předstihu, není možné zaručit, že budeme reagovat opravdu flexibilně,“ reaguje pro Patria.cz za český Vodafone mluvčí firmy Alžběta Houzarová.

„O změně sazby DPH od 1. 1. 2013 a o souvisejících možných změnách cen našich služeb jsme všechny naše zákazníky informovali v souladu se zákonem o elektronických komunikacích jeden měsíc dopředu na jejich vyúčtování. Samozřejmě informujeme každého zákazníka také o tom, že pokud bude změna znamenat zhoršení jeho postavení, má právo ke dni nabytí účinnosti této změny ukončit smlouvu bez sankce,“ reagoval našemu serveru za českou Telefóniku CR mluvčí společnosti Hany Farghali. „Finální ceny platné od 1. 1. 2013 bohužel zveřejnit nemůžeme, protože vzhledem k legislativní situaci sami dosud nevíme, jaké ceny budou platit. Pokud bude schválen zákon o zvýšení sazby DPH na 21 %, obratem zveřejníme platný ceník, který bude toto zvýšení zohledňovat,“ uvádí pro Patria.cz Farghali. Dodává, že firma považuje za prakticky nemožné, aby se za této situace kdokoliv domáhal zveřejnění platného ceníku ještě dříve, než bude zveřejněn platný zákon, kterým se má tento ceník řídit.

Informace od všech tří operátorů svorně ukazují, že zásahy do účetních a souvisejících klientských systémů kvůli změně DPH, u které dosud nevíme, jaká bude, jsou pro firmy jejich velikosti s jejich počtem zákazníků položkami v řádu milionů až desítek milionů korun a kvůli přípravě vícero variant se tyto náklady načítají. Příprava takových změn si standardně vyžaduje několik měsíců programování změn, nastavování a testování funkčnosti systémů s novými parametry.

Zveřejnění sazeb DPH „za minutu dvanáct“ či z pohledu férového prostředí pro podnikání spíše „pět minut po dvanácté“ hrozí mimo jiné chybovostí tím větší, čím méně času je. „Obáváme se rovněž negativního dopadu na zákazníky, protože na úpravu fakturačních systémů a cen zbývá velmi málo času, a existuje tedy riziko zvýšené chybovosti vyúčtování,“ potvrzuje za český T-Mobile Janeček. V České republice je provozováno něco pod 14 miliony aktivních simkaret… „Obecně považujeme za důležité, aby stát pro daňové poplatníky zajistil stabilní a transparentní právní prostředí a pravidla. Situace ohledně změny sazby DPH tomu rozhodně nepomáhá, naopak. Domníváme se, že náklady související s nestandardně rychlou změnou legislativy by neměly nést subjekty, které ji nezpůsobily. A už vůbec by neměly postihovat zákazníky. Z těchto důvodů potřebujeme znát odpověď o sazbě DPH v roce 2013 co nejdříve,“ uzavírá Janeček.


Váš názor
  • Nesmysly
    10.12.2012 8:58

    Operátoři si buď vymýšlejí a nebo mají neskutečně špatně udělaný software. Změna sazby u dobrého software je otázka pěti minut i s cestou k PC. Otázka změny ceníků a webu už je na delší dobu, ale ani ta nestojí miliony, ale spíš tisíce nebo desítky tisíc, takže se nenechme krmit těmito nesmysly.
    Inky
    • Re: Nesmysly
      10.12.2012 9:34

      Jj, všeobecná matematická a finanční negramotnost i v nejvyšších patrech politiky. Viz spor o vzoreček ověřování podpisů před prezidentskou volbou či zdejší o DPH. Když si tolik "odborníků" myslí, že jako neplátci DPH platí DPH... A plátci toho samozřejmě využívají - jako při každé předešlé změně sazeb DPH. Samozřejmě ve svůj prospěch - pomocí cílené "DPH propagandy" ;-)
      Kalka.
      • jim to smysl dává :-)
        10.12.2012 10:03

        :-)) Když státní propagandu dělají lidé, kteří zbabrají na co sáhnou, pak zas nebude těžké zmystifikované stádo nasměrovat do tezí, že odborníci být nemusí, protože jsou to politické posty. No a svazák Nečas se už podnikatelům omluvil... to by prý mělo stačit :-))))
        Jesse
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m