Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oslabení měny jako podpora ekonomiky nefunguje vždy. Nemocného nevyléčí

Oslabení měny jako podpora ekonomiky nefunguje vždy. Nemocného nevyléčí

10.01.2013 18:16
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

V posledních několika letech rozpoutaly centrální banky světa závody o biliony amerických dolarů a eur dodávaných do systému (záměrně neříkáme reálné ekonomiky) ve snaze stimulovat a nejméně z části také nastavit konkurenční výhodu skrze relativní slabost měny vůči ostatním. Že slabší měna není automatickým dopingem ekonomického výkonu, upozorňují například měnoví stratégové Citi Steven Englander či HSBC David Bloom. Úvaha není irelevantní také směrem k ČNB.

„Tradiční předpoklad, že slabší domácí měna posiluje export a tedy stimuluje ekonomiku, je přeceňován,“ upozorňuje Steven Englander. „Zejména ekonomiky se slabým fundamentem spoléhají na oslabení měny jako spásu. Silné ekonomiky ale tuto cestu nejen nepotřebují, ale v obvyklém rozsahu navíc nefunguje,“ dodává Englander s tím, že snaha o slabost měny je spíše varovným symptomem jiných skrytých problémů, omylů hospodářské politiky či strukturálních nerovností v dané ekonomice.

To může být špatnou zprávou například pro Japonsko, které s nástupem nové vlády spoléhá na to, že její tlak přiměje centrální banku k dalšímu uvolnění měnové politiky (kam až?) a hlavně – že to zabere a slabší jen podpoří japonský export. Hlavní stratég pro oblast měnových trhů v HSBC David Bloom míní, že vystřízlivění z očekávání od nové vlády bude rychlé.

„Jen stěží nalezneme centrálního bankéře, který by v uplynulých letech netlačil domácí měnu dolů,“ uvádí Englander ze Citi. Prozatímním vítězem měnových válek se jeví Spojené státy, zapojila se do nich ale i ECB či Bank of England, samostanou kapitolou je SNB. „Fed zvítězil v tom, že byl první a donutil ostatní centrální banky reagovat, jej následovat,“ míní Englander. ECB i BoE „povolily“, dále ale volí vyčkávací taktiku (včetně dneška) a efekt na zlepšení obchodní bilance chybí.

„Obchodní vazby odpovídají na měnové pohyby se značným časovým zpožděním a stejně značně proměnlivě. Změny v produktivitě, úsporách, růstu či poklesu investic, investic do lidského kapitálu včetně vzdělávání, struktuře průmyslu, zdanění či konkurenceschopnosti a regulaci se jeví být více relevantní a určující pro budoucí dlouhodobý vývoj ekonomiky,“ uvádí Englander.

Podle něj jednoduše země „vydělají“ mnohem více, když se soustředí na zlepšení struktury a kvality svého vývozu, případně na rozvoj a přehodnocení produkce levnějšího zboží v nákladově příznivějších zemích s tím, jak uplynulá krize tyto karty značně promíchala. To bylo vidět například na návratu nekvalifikované výroby v některých odvětvích (IT, automobilový průmysl) z Indie či Číny do Spojených států.

Za skutečný problém zemí zde Englander označuje zejména nadhodnocenost domácích aktiv. „Pokud jsou ceny aktiv přehnané a domácnosti a firmy je financují úvěry a dluhem, je o to delší a bolestivější navrátit se k rovnováze,“ varoval s tím, že oslabování měn místo snahy o návrat do rovnováhy vedou ke snaze ještě chvíli mít navrch proti konkurentům a obchodním i měnových válkám, které stejně dlouhodobý efekt mít nemohou.

Nad intervencemi na devizovém kurzu jako dalším pravděpodobném nástroji uvolnění měnové politiky uvažuje Česká národní banka. A ze slov členů bankovní rady je patrné, že s mimořádnou obezřetností a s vědomím rizik. „Osobně mám z kurzu velký respekt, neboť objem devizových intervencí a z nich plynoucí aktuální výše kurzu jsou tokové veličiny. Když intervence spustíme a pak přerušíme či zastavíme, tak je vysoká pravděpodobnost, že se výše kurzu (toková veličina) vrátí zpět,“ uvedl například před Vánoci viceguvernér ČNB Tomšík a připomněl, že i ony mají vedlejší účinky. „Je jednoduché s intervencemi začít, ale je nutné mít na paměti všechny důsledky s tím spojené,“ uvedl s tím, že mu nicméně v dané chvíli a podmínkách jeví jako neúčinnější nástroj a je připraven je použít.

Nad dlouhodobějším efektem časově omezených intervencí na kurzu nedávno zapochyboval ekonom a bývalý centrální bankéř ČNB Luděk Niedermayer. „Pokud má být takový zásah účinný, musí trvat dlouho a může být potřeba nakoupit za koruny miliardy eur,“ upozornil. Podle jeho názoru bychom se takovým krokem dostali k de facto fixnímu kurzu koruny, ztratili výhody volného kurzu a centrální banka by nemohla ovlivňovat inflaci tak, jak tomu bylo doposud.


Analytici Societe Generale dnes zopakovali, že Česká národní banka se bude snažit udržet intervence za oslabení koruny ve slovní rovině co nejdéle to bude přijatelné, což SocGen zarámovala pohybem koruny k euru mezi 25,00 až 26,00 k euru. Analytici SocGen upozornili, že i slovní rovina intervencí se do očekávání prokousává, když koruna za poslední měsíc oslabila o více jak 2 procenta, nejvíce z měn emerging markets.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Citi, HSBC, Societe Generale, ČNB)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB): Negativní sazby možné, ne optimální. Jsem pro intervence. Hampl: Sentiment je za ekonomikou nejvíce v novodobé historii ČR
12.12.2012 10:56
Úrokové sazby lze snížit až do záporných hodnot, ale zkušenosti z jin...
Tomšík (ČNB): Pro spuštění měnových intervencí má česká ekonomika zásadní výhodu
04.01.2013 10:12
Devizové intervence jsou pro českou ekonomiku nejlepší volbou z možnýc...
Singer (ČNB): Nerostoucí ceny trhu spíše škodí. Při intervenci bychom stanovili jasný cíl
10.01.2013 8:54
Příliš nízký růst cen blížící se deflaci není pro ekonomiku vůbec pozi...
ECB nechala sazby beze změny a rozhodla jednomyslně, euro se dostalo na 1,32
10.01.2013 13:53
Úrokové sazby v eurozóně podle očekávání zůstávají beze změny. ECB se ...

Váš názor
  • Oslabení měny
    11.01.2013 8:04

    Důkazem toho že oslabení měny nefunguje je pouhý pohled na sílu ruského rublu. Kdyby to byla pravda tak by ruská ekonomika, stejne jako kubanska nebo i ta naše, byly na topu žebříčku světa.
    Pazderka
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university