Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Německá pracovní síla stárne, musí přijít více pracovníků ze zahraničí

OECD: Německá pracovní síla stárne, musí přijít více pracovníků ze zahraničí

04.02.2013 11:17, aktualizováno: 4.2. 11:35
Autor: ČTK

Aktualizováno

Německo bude muset v příštích letech začít přijímat mnohem více zahraničních pracovníků, pokud se chce vypořádat s postupným stárnutím své pracovní síly. Zemi to doporučuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta ve své zprávě uvádí, že Berlín by měl otevřít dveře kvalifikovaným zaměstnancům jak z ostatních zemí Evropské unie, tak mimo ni. 

Německo je v rámci OECD už teď jednou z neotevřenějších zemí, pokud jde o pravidla přijímání vysoce kvalifikované pracovní síle ze zahraničí. Podle OECD ale Berlín bude muset liberalizovat i nábor zahraničních zaměstnanců s nižším stupněm vzdělání, jako jsou třeba zdravotní sestry či maloobchodníci. 

V Německu bude podle OECD do roku 2025 chybět asi 5,4 milionu kvalifikovaných zaměstnanců. Za ty se považují všichni, kteří mají nějakou profesi nebo vystudovali nějaký obor. Za relativně obtížnou OECD považuje snahu přimět více Němců, aby se zapojili do pracovního procesu, anebo aby se zvýšila obecná úroveň dovedností. 

"Pokud má přistěhovalectví splnit očekávání a přispět k naplnění poptávky po kvalifikované pracovní síle, bude nutné výrazně zvýšit migraci za prací. A to jak ze zemí v rámci rozšířené EU/EFTA, tak ze zemí mimo tento prostor," píše se ve zprávě. EFTA, což je zkratka pro Evropské sdružení volného obchodu, zahrnuje také Island, Lichtenštejnsko, Švýcarsko a Norsko. Všechny tyto země mají těsné vazby na EU. 

Doporučení OECD se ale nemusí snadno prosazovat. Ekonomika eurozóny se potýká s dopady dluhové krize a bojuje s vysokou nezaměstnaností. Prosadit takový plán tedy může narazit na politický odpor. Z ostatních zemí EU/EFTA do Německa každoročně přichází jen asi 25.000 zaměstnanců. To je asi 0,2 procenta německé populace. Ve většině ostatních zemí OECD je tento podíl vyšší. 

OECD nicméně upozorňuje, že Německo má zatím prostor k tomu, aby se na změny připravilo. Nedostatek kvalifikované pracovní síly tam totiž ještě není zásadním problémem. Na druhou stranu ale jedna ze čtyř firem uvedla, že v roce 2010 nebyla schopna přijmout dostatek nových zaměstnanců. To je víc než dvakrát tolik, co zjistil podobný průzkum v roce 2000. Loni v srpnu firmy nedokázaly obsadit více než 100.000 pracovních míst určených pro učňovské obory. 

Vláda kancléřky Angely Merkelové si je nedostatku kvalifikované pracovní síly dobře vědoma. Zavedla už proto několik nových opatření, která mají omezit byrokracii a povzbudit firmy, aby uznávaly kvalifikaci ze zahraničních škol. Kritici ale podle agentury Reuters tvrdí, že to nestačí a že je třeba udělat mnohem víc. 

"Demografické trendy naznačují, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků bude narůstat a bude se týkat většího počtu profesí," varuje OECD.
Pracovní migrace je na vzestupu už od začátku finanční krize. Jednotlivé zprostředkovatelny práce a firmy v některých částech Německa už začaly rekrutovat lidi přímo v Portugalsku a Španělsku, tedy v zemích, které jsou krizí zasaženy nejvíce. Lákají do Německa hlavně inženýry a zdravotnický personál. 

Německo ale úplným magnetem pro pracovní migraci zatím není, což je částečně dáno jazykovou bariérou. Do Německa sice kvůli práci přijíždí čím dál víc lidí ze Španělska i Portugalska, většinou jsou to ale pracovníci s nízkou kvalifikací. OECD radí, aby víc dělali sami Němci, pokud se chtějí prodat a přilákat lidi, o které skutečně stojí. Slevit by prý mohli také z některých požadavků, například aby žadatelé mluvili perfektně německy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data