Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úpadek konkurenceschopnosti monetární politika nevyřeší

Úpadek konkurenceschopnosti monetární politika nevyřeší

19.02.2013 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Když něco nefunguje, měli bychom zkusit jiný postup, nebo zkoušet ten současný ještě intenzivněji? V Japonsku se nyní rozhodli pro druhou možnost. Částečně je to odrazem toho, co se děje v USA a v Evropě, kde centrální banky kupují velký objem vládních dluhopisů. Ve Velké Británii má centrální banka ve své rozvaze už také velký objem vládních dluhopisů a stojí tak před otázkou, co dál. Existují názory, že je třeba učinit další krok: Pokud se tisknou peníze na nákup vládního dluhu, proč ho rovnou nemonetizovat?

V Japonsku se k těmto úvahám ještě nedostali, premiér Abe chce ale fiskální stimulaci a větší nákupy vládních dluhopisů ze strany Bank of Japan. Jestliže to provede v malých objemech, efekt pravděpodobně nebude významný. Je ale možné, že se takový postup znatelně projeví v jiných ekonomikách. Například vývoj v Brazílii ukazuje, že tam v důsledku politiky Fedu a dalších centrálních bank došlo k růstu cen aktiv a posílení měny. To následně dolehlo na výrobní sektor a růst celé ekonomiky.

Co nová politika přinese Japonsku, to se nedá předem říci. Již nyní dochází k velkému posunu na měnovém trhu. Podle mě nejde o reakci na to, co Bank of Japan již udělala, protože to byly jen málo významné kroky. Slíbila, že co nejdříve zkusí zvýšit inflaci na 2 %, není však jasné, co to vlastně znamená. Zároveň ohlásila program nákupu vládních dluhopisů, ale až od roku 2014. Trhy však podle mého názoru očekávají, že dojde k nějaké radikálnější změně. V minulosti program nákupu vládních dluhopisů v Japonsku velký úspěch neměl. Možná, že nebyl dost veliký. Japonské firmy ale ztrácejí konkurenceschopnost. Podíváme-li se na společnosti jako Sharp či Panasonic, ty před 10 či 20 lety dominovaly svým odvětvím, ale dnes není jasné, zda budou schopny přežít. Podle mého mínění to souvisí se zhoubným efektem, který popsané monetární kroky mají.

Všichni dnes říkají, že nechtějí dopadnout jako Japonsko. Zdá se však, že většina zemí v jeho stopách jde. Pátý rok po krizi si stále nevedeme dobře, růst je pomalý a ekonomiky stagnují. Spojené státy si vedou o něco lépe, ale to je odrazem obrovské monetární a fiskální stimulace. V eurozóně probíhá stimulace monetární, fiskální ne. A výsledkem je pokles ekonomiky. Nikdo ovšem neví, jaké výsledky intenzivní monetární uvolnění nakonec přinese. Může například vyvolat vyšší inflaci. Japonsko ukazuje, jak může dopadnout obrovská stimulace fiskální. Proběhly tam velké veřejné investice, sazby leží nízko po dlouhé roky. Nic z toho ale jeho problémy nevyřešilo.

Jak bylo zmíněno, doposud se politika Bank of Japan zase tak výrazně nezměnila. Dojde-li k radikálnímu posunu, přinese to velká rizika. Nelze garantovat, že inflace dosáhne jen 2 %, namísto toho může přijít inflační vlna. Může se tak stát v případě, že se domácnosti začnou obávat pohybu sazeb a prudce zvýší své výdaje. Kurz jenu pak může oslabit ještě více. Navíc tu je velký prostor pro růst výnosů vládních dluhopisů, které nyní leží níž než v USA a v Evropě, s výjimkou Švýcarska. Při tom, jak vysoko se nachází japonský dluh, by to byl poměrně rizikový vývoj. Existuje ale i možnost pozitivního vývoje. V minulosti byla Bank of Japan ohledně rizik obezřetná a nyní možná kvůli problémům v Číně a poklesu HDP prostě musí zkusit něco nového. Zbytek světa ji bude bedlivě pozorovat.

Obecně se předpokládá, že japonským firmám se slabší měnou se povede mnohem lépe. Je jasné, že z krátkodobého pohledu to je pravda, zisky půjdou nahoru a akciový trh podle toho reaguje. V delším období se ale nezdá, že by podobný vývoj řešil základní problémy. V minulosti se kurz jenu pohyboval oběma směry a nedá se říci, že by to firmám nakonec významně pomohlo. Mají totiž vážný dlouhodobý problém s konkurenceschopností, který musí řešit. Jde zejména o to, že jim vyrostla silná konkurence v Koreji. Firmy jako Samsung a LG si vedou mnohem lépe než Sharp, nebo Panasonic se Sony. A netýká se to jen elektroniky, ale i výroby automobilů. Hyundai si vede velmi dobře, a i když si japonské automobilky drží silnou pozici, nejsou zdaleka tak dominantní jako v minulosti.

Jádro problému tedy spočívá v tom, že Japonsko již není tak silnou a konkurenceschopnou ekonomikou, jako bývalo. Řešením je intenzivnější konkurence, protože ta jim chybí. Japonské firmy byly dříve schopné globální konkurence, na domácím poli byl ale vývoj odlišný. Tam přetrvávala stagnace, která se šířila do dalších a dalších sektorů. Jednou z cest je umožnit nepřátelská převzetí firem, byl bych ale velmi překvapen, kdyby to vláda dovolila.

Uvedené je výtahem z rozhovoru s profesorem financí na Whartonu Franklinem Allenem.

(Zdroj: Knowledge@Wharton)


Váš názor
  •  
    19.02.2013 13:57

    Konkurenceschopnost? O ní můžeme mluvit v případě srovnatelných podmínek hráčů.Problém v ČR je ,že o podmínky se nikdo nestará,neví, že by se měl starat,a co je hlavní nikdo za ně není právně odpovědný,natož, aby na nich byl sebemenším způsobem mzdově zainteresovaný.PROSTĚ BORDEL.
    Jožin
  • vy chytraci
    19.02.2013 13:24

    jedeme do prdele to nevidite tak jste slepí
    XXX
  •  
    19.02.2013 9:57

    Pokud má existovat konkurenceschopnost, musí existovat konkurence.
    Homo
  • To je podstatou problému
    19.02.2013 9:36

    jeden z nejlepších článků na téma "současná krize vyspělých zemí". Nedostatečnou konkurenceschopnost monetární (ani fiskální) politika skutečně nevyřeší. Tyto politiky jenom umožňují politikům vyhrát volby. Naopak, budou-li firmy (pracovníci) konkurenceschopní, krize je nepoloží a státní zásahy přežijí: "Dobrý má sezónu pořád".
    • Re: To je podstatou problému
      19.02.2013 13:44

      Máte pravdu. Zvýšením důchodů nepomůže, když je čínské zboží levnější.
      Ctirad
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.