Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Co znamená ústavní žaloba proti Klausovi?

Anketa: Co znamená ústavní žaloba proti Klausovi?

05.03.2013 15:18, aktualizováno: 5.3. 15:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

První březnový týden znepříjemnili senátoři odcházení druhého českého prezidenta Václava Klause, když se jej rozhodli pohnat před Ústavní soud pro velezradu. Stačilo k tomu osmatřicet souhlasných hlasů z celkových až 81 možných. Ale ve hře může být mnohé.

Velezradou definuje zákon o Ústavním soudu jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu.

Skupině senátorů vzešlé z celého politického spektra vyjma ODS vadila nejen Klausova novoroční amnestie, ale další čtyři věci. Jde o otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus - navzdory pravomocnému verdiktu - nijak nerozhodl. Dále senátorům vadí to, že Klaus dosud nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny.

Poslední problém se týká přímo Ústavního soudu. Klaus podle senátorů porušil své povinnosti, když po dvou neúspěších v Senátu nenavrhl další kandidáty na soudce. Klausova nečinnost je podle ústavní žaloby výrazem despektu jak vůči Senátu, tak Ústavnímu soudu a směřuje k oslabení jedné z nejvýznamnějších pojistek demokratického zřízení.

Než se ale Ústavní soud začne zabývat konkrétními argumenty senátorů, musí řešit to, zda jsou splněny všechny podmínky pro věcné projednání žaloby. Soudci také posoudí, zda Senát ústavní žalobu schválil v souladu se všemi pravidly. Pokud soud podnět neodmítne z procesních nebo formálních důvodů, musí svolat veřejné jednání. Po ukončení ústního jednání, které může být i vícedenní, Ústavní soud na uzavřené poradě buď žalobě vyhoví a rozhodne, že se prezident republiky dopustil velezrady, anebo ho ústavní žaloby zprostí. Soud by mohl rozhodnout do konce března.

Již dnes Ústavní soud rozhodl, že se nebude věcně zabývat kontroverzní novoroční amnestií prezidenta Václava Klause. Návrh skupiny senátorů na zrušení druhého článku amnestijního rozhodnutí, tedy zastavení kauz trvajících déle než osm let, soudci odmítli. Přezkoumávání amnestie by tím mělo skončit.

V případě, že Ústavní soud žalobě kvůli velezradě vyhoví, ztratí prezident podle zákona svůj úřad i způsobilost jej znovu nabýt. Klaus, který už tak jako tak nebude ve funkci (končí ve čtvrtek 7. března), by teoreticky mohl přijít o peníze, jež mu náleží po skončení mandátu.

 

"Jsem plně přesvědčen o tom, že o mé skutečné činy nebo přečiny nebo nedobré činy v této žalobě Senátu opravdu nejde. A dokonce mám podezření, a to je skoro to nejsmutnější, že to ti senátoři dobře vědí," uvedl Václav Klaus k dnešnímu podání historicky první žaloby na prezidenta k Ústavnímu soudu. Politický střet se podle něho nemá dostat až do této roviny a je prý smutný z toho, kam politika klesla.

Komentáře se nezdrželi ani jiní významní představitelé vrcholné české politiky. "Pokládám to za hysterickou reakci, protože velezrada je přesně definovaný pojem a amnestie se do něho prostě nevejde," uvedl nastupující prezident Miloš Zeman. Doplnil, že na místě senátorů by spíše usiloval o to, aby Ústavní soud zrušil amnestii jako celek, či realisticky o to, aby zrušil její druhý článek, který zastavuje dlouho trvající trestní stíhání.

Za "obyčejnou lidskou pomstychtivost" potom čin označil premiér Petr Nečas. „Kdyby šlo o útoky na prezidenta, ale je to útok na celou pověst naší země v zahraničí. Je motivován čistě osobní nesnášenlivostí,“ upozornil předseda české vlády.

Reakce politologů v rostoucím počtu případů hovoří o tom, že cílem podané žaloby je zabránit prezidentu Klausovi v dalším výrazném politickém angažmá po jeho odchodu z funkce prezidenta. „Je to nenávistný krok těch, co mu chtějí zabránit v návratu do politiky,“ uvedl například senátor Jaroslav Kubera.

Deník Wall Street Journal dnes napsal, že obvinění z velezrady je ohromujícím závěrem Klausovy dlouhé kariéry ve veřejné službě, jejíž počátky sahají až do období konce komunismu v bývalém Československu. Žaloba podle listu může Klausovi ztížit snahu zachovat si politický vliv. V ranním doporučení investičních aktivit Wall Street Journal napsal, že vývoj v České republice nebude mít přímý vliv na české finanční trhy. Zvýšená ostražitost k českým akciím ale může nastat.

I kdyby byl Klaus shledán vinným, bude to mít jen malý praktický efekt, tvrdí článek list The New York Times. Přesto analytici soudí, že senátní žaloba poznamená jeho odkaz a může odradit i budoucí prezidenty. Ti mají sice většinou jen ceremoniální roli, ale zároveň jmenují soudce, vyhlašují amnestie a ovlivňují zahraniční politiku, uvedl The New York Times.

Jaká je podle vás motivace ústavní žaloby senátorů proti prezidentu Václavu Klausovi? Hlasujte a diskutujte v nové anketě ZDE


Čtěte více:

Amnestie je trnem v oku většiny Čechů. Samková uvažuje o žalobě kvůli rozvracení republiky
04.01.2013 12:23
Amnestie, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil k 20. výročí samostat...
Městský soud: Amnestie předem neprojednaná vládou odporuje ústavě. Bradáčová nechce pustit Berku
23.01.2013 11:31
Podle návrhu Městského soudu v Praze je celá amnestie, kterou vyhlásil...
Der Spiegel o odchodu
28.02.2013 16:25
Ačkoliv Václav Klaus sehrál význačnou roli v českých dějinách, jeho od...
Senát odhlasoval ústavní žalobu na prezidenta Klause za velezradu
04.03.2013 15:52
Senát schválil ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezra...

Váš názor
  • Anketa
    07.03.2013 6:23

    Václava Klause (a historicky i celou ODS) opravdu, ale opravdu nemám rád, nicméně za 23 let v politice udělal pro tento stát nesrovnatelně více, než všechny ty senátní nuly, které ho nyní žalují. Nemůže být velezradou to, že se pokouší zachovat nepatrné zbytky české svrchovanosti bojkotem všeho unijního. Není naštěstí tou ovcí ve stádě, ale přemýšlí při rozhodování hlavou. Pokud by senát, byť jen zčásti, s ústavní žalobou uspěl, bezodkladně se vzdám českého občanství, neb by se jednalo o poslední stádium likvidace demokracie v tomto státě.
    tom23
    • Re: Anketa
      08.03.2013 13:06

      příteli neměl bys vyhledat doktora
      teddy
    • Re: Anketa
      07.03.2013 9:31

      Mě by snad uspokojil jen jeden výrok soudu a to prohlášení o nesvéprávnosti VK.
      Jesse
      •  
        08.03.2013 13:03

        příteli neměl bys vyhledat doktora???!!!!
        bob
      •  
        08.03.2013 13:03

        příteli neměl bys vyhledat doktora???!!!!
        bob
      •  
        08.03.2013 13:03

        příteli neměl bys vyhledat doktora???!!!!
        bob
      •  
        08.03.2013 13:03

        příteli neměl bys vyhledat doktora???!!!!
        bob
      •  
        08.03.2013 13:03

        příteli neměl bys vyhledat doktora???!!!!
        bob
    • Re: Anketa
      07.03.2013 8:40

      Našeho pana prezidenta mám opravdu rád, tolik toho pro nás všechny v minulosti vykonal, podepsal přihlášku do EU a jen díky jeho úsilí jsme jejími členy. Jen díky jemu a jeho povedené privatizaci tu máme novou vládnoucí oligarchii, nicméně pokud ho ÚS shledá vinným z velezrady bude to pro mě velmi radostná událost srovnatelná jen s radostí z narození syna.
      ..
  • Anketa
    05.03.2013 21:27

    1) amina - dnes potvrzeno, že ok (poměr hlasů 9:3) 2) otálení s podpisem dodatku - hmm otálení 3) o čekateli Langrovi rozhodl - nejmenoval ho (věk) 4) nepodepsal doplněk LS o ZF eurozóny - nejsme členy eurozóny 5) nenavrhl další kandidáty na soudce ÚS - má sebeúctu, že (není jich i tak dost? :))
    mša
  •  
    05.03.2013 18:20

    vlk nepíše tak rozmarne knihy jako VK...a nemívá autogramiády ..to fakt vlci nemaji..dnes rekl ze to byla posledni kapka...asi bude brojit do utoku
    OPTIMISTA
  •  
    05.03.2013 15:48

    Klaus je šašek, tak jako ostatně všichni politici. Lachtaní ruce od narození a místo mozku mají pivní kostku. Lidem mazal 22 let med kolem huby a tajně se svojí sebrankou ničil ČR. "Santa Claus rozdává, Klaus Vaškůj ROZKRÁDÁ!"
    bagrx
    • POZOR VLK!
      05.03.2013 18:04

      Žijete-li ve stádě ovcí, máte poměrně omezený rozhled. Vidíte chlupaté zadky svých kolegů a kolegyň a obživu pod nohama, to je tak všechno. Lehce tak přehlédnete, a často pak už bývá pozdě, že pod ovčí kůží vašeho souseda se skrývá vlk. Rozumný hospodář vlky vyhubí. Žije-li ale v zemi, kde jsou vlci přísně chráněni, nezbývá mu jiného východiska, než vlka zviditelnit, zřetelně označit výraznou nálepkou „POZOR VLK“, a doufat, že si ovce dají pozor. Ústavní žaloba proti V. Klausovi je dostatečně zřetelnou a nápadnou nálepkou, která by mohla na vlka v beránčím rouše v budoucnu včas upozornit a zajistit tak bezpečnější život většině soudných ovcí ve stádě. Všechno ostatní je jen bééékání.
      Jarda
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba