Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když známí investoři ignorují základy ekonomie

Když známí investoři ignorují základy ekonomie

11.03.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro učitele makroekonomie je současný vývoj velmi příznivý, protože lze velmi snadno najít případy, kdy někdo špatně vykládá základní ekonomické koncepty. Studenty to pak motivuje k tomu, aby přicházeli s lepší argumentací než ti, kteří se vyjadřují v médiích. Platí to například o Billu Grossovi, šéfu společnosti Pimco, který přispívá i do Financial Times. Ten se ve svém posledním článku už nesnaží vysvětlit, jak vyšší sazby podporují investice a růst. Namísto toho radí investorům ohledně vývoje na měnovém trhu. Podle jeho názoru již tradiční teorie nejsou relevantní (parita kupní síly = Big Mac Index), rozhodující je chování centrálních bank a kvantitativní uvolňování.

První věcí, která nás při čtení Grossova článku překvapí, je jeho nepochopení toho, jak spolu jednotlivé přístupy souvisejí. Pokud totiž tvrdíme, že kvantitativní uvolňování povede k inflaci a oslabení měny, pouze používáme paritu kupní síly jako základ naší analýzy měnových kurzů. Jde o standardní přístup každé učebnice makroekonomie. Investor k tomu nepřesně vysvětluje to, co je vlastně kvantitativní uvolňování a jaké má důsledky na měnové kurzy. Neustále totiž hovoří o tom, že dochází k „tištění peněz“. To je ale omyl. Většina růstu monetární báze (rozvahy centrálních bank) není způsobena větším množstvím oběživa, ale depozity, které komerční banky drží u banky centrální. A takový růst báze nevede vždy k vyšší nabídce peněz a inflaci. Můžeme to říci i jinak: Růst likvidity odpovídá růstu poptávky po ní. Pokud je její nabídka a poptávka vyrovnána, ceny se nemění a nemění se ani měnové kurzy.

Gross v souvislosti s měnovými kurzy zmiňuje Japonsko. To je podle něho příkladem země, kde jeho teorie fungují – jen oslabil kvůli kvantitativnímu uvolňování. To je pravda, ale pouze částečně. Jen neoslabil proto, že roste rozvaha japonské centrální banky. Oslabuje proto, že se zdá, že centrální banka se konečně snaží o skutečné dosažení vyšší inflace. Pokud tomu tak je, pak nám parita kupní síly říká, že měna oslabí.
Investor svým kolegům radí, aby si vybírali měny k nákupu a prodeji podle toho, jak moc roste rozvaha dané centrální banky. Jde ale o přílišné zjednodušení, či dokonce o chybu. Spíše to zní jako další pokus o kritiku centrálních bank za to, co dnes dělají (QE). Pokud bychom se uvedenou radou řídili během krize, několikrát bychom se hodně spálili. To samé však platí o dřívější Grossově radě týkající se hrozící vysoké inflace a rychlém růstu sazeb.

Monetární politika má na měnové kurzy vliv proto, že ovlivňuje všechny nominální proměnné v ekonomice. Pokud ale o kvantitativním uvolňování hovoříme jako o tištění peněz a považujeme ho za jistou cestu k inflaci, děláme chybu. Tu jsme během posledních let mohli slyšet mnohokrát a mohli bychom tedy čekat, že už k jejímu dalšímu opakování nedojde. Já bych si ovšem stěžovat neměl, protože mě čekají další kurzy monetární politiky a podobné úvahy mi poskytují zajímavé materiály pro studenty.

Autorem je Antonio Fatás z INSEAD.


Váš názor
  • kaskader saki
    11.03.2013 20:48

    jak vidim tak uz se tady beze mne obejdete vy obejdove. :o)) Noo jak se u nas rika. Napodobovani je nejlepsi zpusob pochlebovani. " Imitating is the best compliment" Diky :o))
    Saki I.
  • Díkec za pozornost
    11.03.2013 12:00

    ještě že mně máte že jo. Čechy nestmelí nic víc než společný nepřítel. Když už nemáte klause tak jsem vám dobrý. Muhehe
    Sáki
  • jsem asi blbej...
    11.03.2013 11:32

    ....ale z článku nechápu v podstatě vůbec nic. Ani nevím, jestli chce autor něco říci, kromě kritiky Grossovy nechápavosti. pak je to možná taky kostrbatě přeložený. no nic tady chytrej teda nebudu. ani těm hackerum nerozumim.
    db
  • já bych toho
    11.03.2013 11:04

    hackera Standu Grosse nechal okamžitě zavřít !
    db
    • Re: já bych toho
      11.03.2013 11:12

      jsme dva na druhou...grazl...
      OPTIMISTA
  •  
    11.03.2013 10:34

    ted posloucham ze se vysplhala prumerna mzda bohate nad 25 000...mame se jak prasata v zite..nac brecet
    OPTIMISTA
  • jak vystizne.......
    11.03.2013 8:35

    "...všechno tady trvá hrozně dlouho. Celý systém kybernetické ochrany Česka je sto let za opicemi. Sám pracuju normálně jako IT technik, takže vím, o čem mluvím. V řadě západních zemí dokážou na vše reagovat prakticky okamžitě, ale tak to tady nefunguje. Chce to zrychlit. Problém není ani tak v technologiích jako spíš v lidech....." Lepe bych to nedokazal popsat ani ja :o)) P.S. V kolik se tam probouzite? Asi tak kolem poledne co?
    saki
    • Re: jak vystizne.......
      11.03.2013 8:54

      Už ty drogy neber. Bill Gross není čech, nemluví o ČR. Možná Tě překvapí, že Financial Times nejsou české noviny.Ty snad ani nechápeš smysl psaného textu, jen brečíš bez kontextu. Čteš vůbec, k čemu se vyjadřuješ? Ty zamindrákované příspěvky patří tak do Blesku. Normálně stávám kolem dvanácté. No a co?
      Velkamedvědice
      •  
        11.03.2013 9:40

        Již dávno jsem si všiml, že považuješ většinu diskutujících za věčně nespokojené, ufňukané a rejpající. Ty prostě k práci nenajdeš klid :-)))
        Jesse
        •  
          11.03.2013 11:01

          Jen ufňukané baby, které mají na nákup akciií a přesto v jednom kuse pláčou.
          Velkamedvědice
        •  
          11.03.2013 9:46

          jesse nebut labut...napis sakimu dopis..milostny...chces adresu ???
          OPTIMISTA
          •  
            11.03.2013 9:49

            ... jo a ještě jsem zapomněl, že jsou všichni zamindrákovaní :-))) Optíku, po ránu tolik zuřivosti neprospívá žaludku :-)))
            Jesse
            •  
              11.03.2013 10:21

              satrosti mam velke...ale s timhle webem to nema ani malo spolecneho..to ze ten uchylak ma mindraky z cz a vse kolem a smaci do toho srabu uplne vse lze dokladovat kazdym jeho prispevkem ...nebo ne ??,
              OPTIMISTA
              • Opt
                11.03.2013 10:29

                Mno, já nevím nevím... Dyk má saki pravdu, žíííš co je na tom pro místní diskutéry tak frustrujícího? Ty to nevidíš? Já ANO. Děravé a vlnité dálnice po roce užívání... nefunkční a super drahé systémy IT ve státní správě (soc. dávky, nemocenské, registr vozidel...) chaoz v justici, rozkrádačky státního majetku, pomalá policie, šikana slušných lidí, podpora cikánů, servilita k EU, ztráta potravinové soběstačnosti,... boha jeho, takhle bych mohl psát do večera. Jsme na tom hůř než na Balkáně... ale NIKDO to nechce vidět.
                Jesse
                • Jesse
                  11.03.2013 10:43

                  Kdy si byl naposledy na Balkáně?? Já tam byl před pár měsící a tvrdím,, že opět kecáš. Jinak. Opravdu se nic nehnulo?? Já tvrdím, že po Zemanovi, potažmo Bradáčoví hnulo. Protikorupční jednotka má rozděláno 500 caus!!
                  Velkamedvědice
                  • Re: Jesse
                    11.03.2013 10:47

                    Byl jsem dokonce dál. O hodně dál...
                    Jesse
                    • Jesse
                      11.03.2013 10:52

                      o)) Tohle je přesně styl komunikace, kterému nerozumím. Já Ti neberu, žes byl dále. Proč vždy odvádíš pozornost od tématu? Já se ptám, pokud tvrdíš, že jsme na tom hůře než na Balkáně. kdy si tam naposledy byl?? Já nedávno a tvrdím, že je tam daleko hůře než v ČR.
                      Velkamedvědice
                      • Re: Jesse
                        11.03.2013 10:58

                        To já tvrdím taky a 40 let jsem tam nebyl. Máme internet a na rozdíl od tebe tam nemusím cestovat osobně :-))) Je to rychlejší. Přesto si dovolím opakovat, že v myšlení na ten Balkán patříme. Jako společnost...
                        Jesse
                • Re: Opt
                  11.03.2013 10:33

                  vidim stejne jako ty...vlastnbe hur po tom urazu s okem..presto zretelne..je tady nebetycny bordel...ale dokud nebudou chtit zatlacit vrstvy nespokojenych nebude nic...jen beh se stadem a zvanenim po chatech..lidi v poradu JIlkove rvou jak dasi ale udelaj hovno..ted s tou elektrinou naposled to vypadalo na treti svetovou a stane se co ??? hovno...netreba o tom psat furt dokolecka dokola ...nazvanit muzem tuny kidu...cin ni jediny...vysledek ?? zaporna nula za zbytecne zvasty
                  OPTIMISTA
                  •  
                    11.03.2013 10:36

                    Jj, je zde ještě hodně voličů ODS, TOP, ČSSD a KSČ... nechci ukazovat :-)))
                    Jesse
                • Jesse
                  11.03.2013 10:32

                  Pravdu?? Četl si vůbec čeho se článek týká?? Potřebu pomlouvat může ukojit u draní peří. To je právě ta chronická potřeba pomlovat. Řeč je o něčem jiném, postiženému to nevadí.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Jesse - VM
                    11.03.2013 10:40

                    Ty ses nikdy nesplet' v tom, žes měl otevřeno víc článků a reakci poslal k jinému?
                    Kalka.
                    • Kalka
                      11.03.2013 10:56

                      Spletl jsem se v životě mockrát. Pak to stačí vysvětlit. Jelikož Saki pomlopuvá kontinuálně vždy u jakéhokoliv tématu, že se tentokrát jen spletl, nevím. K jakému článku se vyjadřoval?
                      Velkamedvědice
                      • Re: Kalka
                        11.03.2013 11:00

                        Nejspíš k těm hackerským útokům, ne?
                        Kalka.
                        • Kalka
                          11.03.2013 11:03

                          Já tady takový článek fakt nevidím.
                          Velkamedvědice
                  • Re: Jesse
                    11.03.2013 10:38

                    Jeden sociologický průzkum říká, že 80% čechům je pomluva blízká. Je to naše mentalita. Co s tím? Ty taky pomlouváš, ale považuješ tuto pomluvu za sdělení pravdy :-)))
                    Jesse
                    • J
                      11.03.2013 10:40

                      Koho jsem kdy pomlouval?? Můžeš uvést příklad, kdy jsem lhal, nebo si něco o někom vymyslel??
                      Velkamedvědice
                      • Re: J
                        11.03.2013 10:43

                        Pomlouval jsi mě a nechal jsem tě u toho vždycky být. Vyvracet něco na fóru považuji za naprosto iracionální chování:-))
                        Jesse
                        •  
                          11.03.2013 10:46

                          V čem jsem Tě pomlouval? To by mně fakt zajímalo.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            11.03.2013 10:48

                            nech to plavat... mě do plané diskuze nezatáhneš :-))
                            Jesse
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university