Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kypr možná couvne. Parlament odložil hlasování a mluví se o výjimce pro drobné střadatele

Kypr možná couvne. Parlament odložil hlasování a mluví se o výjimce pro drobné střadatele

18.03.2013 12:42, aktualizováno: 18.3. 16:50

Aktualizováno

Rozhodnutí kyperského parlamentu o přísném zdanění všech vkladů u bank v zemi, které je základním kamenem víkendové dohody o poskytnutí zahraniční pomoci od Evropské unie a MMF, dnes nepadne. Překvapivě o tom dnes rozhodli zákonodárci poté, co se v zemi vzedmula vlna odporu proti penalizaci střadatelů za finanční problémy země.

„Kyperský parlament odkládá jednání o zdanění vkladů až na zítřejší 18. hodinu (17:00 SEČ),“ uvedl po poledni mluvčí kyperského parlamentu Yiannakis Omirou. Důvodem podle něho je potřeba více času na "prozkoumání dopadů změn legislativy". Mimořádná schůze parlamentu k hlasování o zdanění vkladů měla začít dnes v 15:00. Parlament podle agentury DPA hlídá policie, proti zdanění vkladů demonstruje několik desítek lidí.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur. Kypr však má podle dohody vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 tisíc eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Masivní vybírání vkladů, které kyperským bankám hrozí, přitom nemá vybranou výši daně nijak ovlivnit. Vláda totiž částky odpovídající výši daně již na všech účtech zmrazila.

Dnes je navíc v zemi svátek, takže banky vůbec neotevřely a kyperská centrální banka v podvečer potvrdila spekulace, že finanční ústavy v zemí zůstanou uzavřeny až do středy. Podle mluvčí kyperské centrální banky Aliki Stylianuové mají bankovní prázdniny na Kypru zabránit hromadnému vybírání peněz z bank.

Trojice stran kyperského parlamentu, v němž žádné politické uskupení nedrží většinu z 56 křesel, již před dnešním jednáním oznámila, že zdanění vkladů nepodpoří. Komunistická strana AKEL dokonce uvedla, že zvažuje návrh na odchod Kypru z eurozóny. V případě shození dohody ze stolu, ale zemi hrozí, že nebude schopna dostát svým finančním závazkům.

"Tato 'daň' je vlastně konfiskací peněz, to je třeba říkat narovinu. EU se zcela neskrývaně stává transferovou (či fiskální či finanční) unií, která redistribuuje peníze z jedné země do druhé, neboli od občanů jedné země k občanům země druhé. Do takové unie jsme 1. května 2004 - stejně jako Kypr - nevstupovali," napsal dnes bývalý prezident Václav Klaus na svých stránkách.

Menší dopad na měnší vklady

Vládní zdroj agentury Reuters uvedl, že vláda navzdory dohodě zvažuje stanovení limitu, do kterého by vklady byly od daně zcela osvobozeny. "Jsou tu snahy omezit dopady na menší střadatele pomocí nulové daňové sazby," řekl zdroj. Výše tohoto limitu by prý mohla být stanovena na 20 tisíc eur. Ostatní vklady nepřesahující 100 tisíc eur by prý měly být i podle nového návrhu zdaněny 6,7 procenta a vklady nad tímto limitem 9,90 sazbou.

Podle zdrojů televizní stanice Antena TV blízkých jednáním kyperské vlády se zase diskutuje o možnosti snížit sazbu u vkladů pod 100.000 eur na tři procenta, u vkladů mezi 100 a 500 tisíci eur potom 10% zdanění a u vyšších vkladů by sazba činila 12 procent.

Prezident země již v neděli uvedl, že hodlá omezit dopady zdanění na malé střadatele. "Zcela sdílím špatnou náladu, kterou toto obtížné rozhodnutí způsobilo," řekl kyperský prezident Nikos Anastasiadis . "Proto nadále bojuji za to, aby bylo rozhodnutí eurozóny v příštích hodinách pozměněno, a omezily se tak dopady na malé střadatele," dodal. Anastasiadis upozornil, že Kypr si musel vybrat mezi zdaněním bankovních vkladů a státním bankrotem. Ten by podle něj mohl vést k odchodu země z eurozóny. "Řešení, které jsme zvolili, není tím, co jsme chtěli. Za daných okolností je však nejméně bolestivé," prohlásil.

Prostor pro změnu dohody?

Kyperská stání televize CyBC s odvoláním na své zdroje uvedla, že ještě dnes by o podmínkách záchrany Kypru měli opět jednat také ministři financí eurozóny. Ministři financí eurozóny podle zdrojů Bloomberg plánují konferenční hovor o Kypru na 19:30 SEČ. V 16:30 mu má předcházet konferenční hovor pomocné pracovní skupiny Eurogroup pro otázky Kypru.

Agentura AFP po poledni ocitovala francouzského ministra financí, podle něhož je Francie nakloněna větší ochraně drobných střadatelů. Řecký premiér Samaras vyjádřil Kypru pouze obecnou podporu v současných časech.

Člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen dnes také naznačil určitou míru benevolence mezinárodních věřitelů vůči nastavení sazeb. „Struktura sazeb u solidárního zdanění vkladů v bankovním sektoru závisí na kyperské vládě. Důležité je, aby byly zachovány původně plánované výnosy na úrovni 5,8 miliardy eur,“ uvedl člen vedení ECB.

Lucemburský ministr financí Luc Frieden tak smířlivý nebyl. O víkendu dohodnuté nastavení podmínek pro záchrannou půjčku pro Kypr podle něho poskytuje jen omezený manévrovací prostor pro změny. Většina zemí eurozóny totiž odmítá úplné zatažení věřitelů do záchranné finanční pomoci a samotné vládní výdajé škrty by podle Friedena nestačily.

Kypr čeká další splátka dluhu o objemu 1,4 miliardy eur až v červnu letošního roku. Michalis Sarris, 66letý ministr financí Kypru, , který byl ve vládě již ve čtyřech letech do roku 2008, kdy země přijímala euro, ale před několika dny varoval, že státní kasa má dost peněz na provoz země pouze do května.

Finanční trhy ranní zprávy o dříve nemyslitelném dopadu záchranné pomoci Kypru i na vkladatele u bank vzaly jako další důvod pro výprodeje rizikových aktiv v čele s eurem. Nyní se sice situace stabilizovala, trhy po celé Evropě dále ztrácejí. Euro se po oslabení až na 1,288 USD/EUR nyní drží u 1,294 USD/EUR.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, CyBC, AFP, DPA)


Čtěte více:

Kypr musí za pomoc eurozóny zdanit vklady v bankách. Eurozóna se bojí nebezpečného precedentu
18.03.2013 8:30
Na záchranném balíku pro Kypr v hodnotě maximálně deseti miliard eur ...
Evropa na Kypru zpackala další záchranný plán, píše Financial Times
18.03.2013 10:52
S negativními ohlasy se setkává dohoda eurozóny, která poskytne pomoc ...

Váš názor
  •  
    18.03.2013 15:04

    Drábka s Kalouskem na ně.
    Homo
    • ty vynech Kalouska
      18.03.2013 17:53

      I když se Kalousek netěší velké oblibě budeme na něj ještě vzpominat v dobrém, až to vezme do rukou Dluhouš. Díky Kalouskovi nemáme podobné problémy jako Kypr. Ale neboj. Už se brzy dočkáš. Rusové už u nás otevírají své banky. A víš vůbec kolik peněz nám Rusové dluží.
      Cílek
      • Re: ty vynech Kalouska
        18.03.2013 17:56

        rikali ze ne moc
        OPTIMISTA
        • ne moc ?
          18.03.2013 19:47

          Největším dlužníkem ČR je podle materiálu Kuba, u které MF jen u civilních úvěrů eviduje dluh přes 6,6 miliardy korun. Kuba letos reagovala na žádost ČR ohledně možného převodu pohledávky do konvertibilní měny. Dalšími velkými dlužníky jsou Irák, země bývalé Jugoslávie a Rusko.......
          :o)) :o)) :o))
        •  
          18.03.2013 18:05

          http://www.youtube.com/watch?v=SVe5WCNJZho
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data