Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Objem dluhopisů s elitním ratingem od začátku krize propadl o 60 procent

Objem dluhopisů s elitním ratingem od začátku krize propadl o 60 procent

27.03.2013 14:33
Autor: ČTK

Celkový objem státních dluhopisů s nejvyšším ratingem AAA od všech tří hlavních ratingových agentur se od začátku finanční krize snížil o více než 60 procent. Vyplývá to z analýzy listu Financial Times (FT). Skupina těchto nejlépe hodnocených dluhopisů tvoří základ finančního systému; vlnu snižování ratingů vyvolala právě finanční krize.

Vyloučení Spojených států, Velké Británie a Francie z klubu "devíti áček" vedlo k poklesu hodnoty vládních dluhopisů z 11 bilionů dolarů (asi 221,4 bilionu Kč) na začátku roku 2007 na pouhé čtyři biliony dolarů v současnosti. Údaje se vztahují k dluhopisům, které agentury Fitch, Moody's a Standard & Poor's považují za nejbezpečnější.

Výrazný pokles objemu nejlépe hodnocených bondů je výsledkem hlavně zhoršení ratingu Spojených států, k němuž v srpnu 2011 přistoupila agentura Standard & Poor's. Je také součástí dramatické revize světové mapy úvěrového ratingu, která podporuje tok investic do rozvojových zemí a nutí investory a finanční regulátory přehodnotit definici "bezpečného" majetku.

Zhoršení hodnocení úvěrové spolehlivosti se dotklo hlavně USA a vlád evropských zemí. Ve zbývajících částech světa, zvláště v Latinské Americe, mnoha zemím rating naopak vzrostl, upozorňuje list. Nejvýraznější zlepšení si od ledna 2007 připsaly Uruguay, Bolívie a Brazílie. Nejvyšší propad byl kvůli dluhové krizi v jižní Evropě v čele s Řeckem.

Výsledky analýzy zdůrazňují geoekonomické změny způsobené napětím na globálních finančních trzích od poloviny roku 2007 a změnu dřívějších předpokladů o stabilitě bankovních systémů a veřejných financí.

"Před pěti lety byl svět celkem předvídatelné místo, bankovní krize byly typické pro rozvíjející se trhy. Nyní jsme ve světě, v němž mnoho z těchto předpokladů zmizelo," řekl podle FT David Riley, který v agentuře Fitch vede oddělení ratingů státních dluhopisů.

Nejvyšší rating mají stále rozvinuté západní ekonomiky, v eurozóně se ale v posledních šesti letech nejvíce snížil průměrný rating. Největší růst průměrného ratingu naopak zaznamenaly země v Latinské Americe a nově industrializované země v Asii. Změna podle analytiků ukazuje, kde by mohl v budoucnosti být ekonomický růst silný a udržitelný.

Zvýšení hodnocení ekonomik rozvíjejících se zemí naopak rozšířilo objem státních dluhopisů s hodnocením BBB, což je dolní konec investiční kategorie. Do tohoto pásma se ale propadly i některé evropské ekonomiky.

List rovněž upozornil, že další snížení počtu zemí s nejvyšším ratingem by mohlo vyvolat obavy z blížícího se nedostatku "bezpečného" majetku, který mohou banky a další instituce používat jako jištění, když si půjčují na kapitálových trzích nebo od centrálních bank.

Většina pozorovatelů se ale domnívá, že podobná krize prozatím nehrozí, částečně i díky tomu, že centrální banky jsou ochotné přepsat definice toho, co považují za "bezpečné". Nedostatek těchto záruk je však už akutní u bank v částech eurozóny, které nejvíce postihla dluhová krize.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data