Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská burza na letošní zisky čeká. První kvartál přál jen defensivě

Pražská burza na letošní zisky čeká. První kvartál přál jen defensivě

29.03.2013 18:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Vítězem prvního letošního čtvrtletí na pražské burze je jednoznačně defenzíva. V poklidu na něj mohou nahlížet investoři do titulů Fortuny, Philip Morris ČR či Pegas Nowovens. Index pražské burzy PX jako celek se ale k ziskům teprve musí propracovat. Od počátku roku se do konce března sesunul o kumulovaných 7,3 procenta, z nichž 1,8 % připadá na poslední zkrácený týden. Proti 1038,7 bodu na sklonku roku 2012 index odchází na Velikonoce s hodnotou 962,9 bodu.

Pohlédneme-li na tituly, které primárně obstaraly pokles indexu PX – které proti němu odečetly více – jsou jimi akcie NWR, CETV, ČEZu a se svou nízkou vahou v indexu procentuálně také akcie realitní skupiny Orco. Blízko ztrátě celého indexu jsou naopak se svou dominantní vahou také akcie Erste.

Vítězové a poražení pražské burzy od počátku roku:

Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Fortuna 14,12 97,00 NWR -28,59 69,70
Philip Morris ČR 5,61 11300,00 CETV -24,51 83,00
Pegas Nonwovens 3,04 508,00 ČEZ -13,46 588,50
TMR 0,86 1170,00 Orco -9,95 55,20
Index PX -7,30
Erste -6,92 565,00
Telefónica CR -0,06 303,00
AAA Auto -0,05 24,05
KB -4,26 3839,00
VIG -3,80 962,00
Unipetrol -2,34 170,90

 

Radost ze své investice mohou mít v tuto chvíli akcionáři Fortuny, pro kterou přitom až do třetí únorové dekády vývoj růstový nebyl. Za kvartál jsou akcie výše o 14,12 % na úrovni 97 korun. Fortuna v úvodu března zveřejnila celoroční výsledky za rok 2012, které na všech úrovních předčily očekávání. Na 100 % z loňských 90 % vzrůstá výplatní poměr pro dividendu, která by se měla pohybovat kolem úrovně 0,23 eur, shodné s tou před rokem. Ještě více by mohla přinést úvaha managementu vyplatit zvláštní dividendu z nerozděleného zisku minulých let. Rozhodnutí padne na valné hromadě 28. května. Titul si při periodické aktualizací báze indexu PX polepšil také v něm. I to je podporou. Akcie rostou přes vlažnější výhled letošního EBITDA výsledku (23,1 mil. eur za konsensem Bloomberg k datu zveřejnění výsledků kolem 25 mil. eur) a otazníky nad loterií. Ta je dle firmy ve „fázi revize“, Fortuna zvažuje i spojení se silným partnerem. V této souvislosti není nezajímavý záměr konkurenční Sazky spojit svou loterii se silným nadnárodním partnerem a přinést tuzemským sázkařům jinou dimenzi výher. Šéf Fortuny Vepřek na Patria.cz uvedl, že čeká konsolidaci odvětví v Evropě.

O 5,61 procenta výše na úrovni 11300 končí čtvrtletí akcie tuzemského tabákového titulu Philip Morris ČR. Akcie tuzemského tabáku byly černým koněm ve výhledu analytiků Patria pro rok 2013. Již únorové celoroční výsledky mateřské skupiny PMI ukázaly, že ztráta tržního podílu na domácím trhu polevuje. Potvrdila to březnová celoroční čísla české firmy: meziročně tržní podíl v ČR klesl o 1,2 % za celý rok 2012, ve 4Q ale pouze o 0,4 %. Čistý zisk byl meziročně nižší o 3,9 %, tržby rostou díky růstu exportu, který nicméně znamená nižší marži. Pozitivním překvapením je jen drobný meziroční pokles navržené dividendy a to na 900 z 920 . PM ČR celkovou dividendu podpořila ze zadržených zisků minulých let. Rozhodným dnem pro nárok na ni je 19. duben, poslední den s nárokem na ni 16. duben. Rozhodovat bude valná hromada na konci dubna. Pro vývoj hospodaření PM ČR se jeví důležité, že v situaci poklesu celkového trhu a růstu zdanění se jeví mít pevně v rukou cenovou politiku a prodeje ve středním a vyšším cenovém segmentu. Do budoucna lze očekávat stabilní úroveň dividendy.

Ziskový je kvartál i pro akcie tuzemského výrobce netkaných textilií Pegas Nowovens. Ve výhledu Patrie pro rok 2013 byl titul pojmenován jako „stálice“. První čtvrtletí končí o 3,04 % výše na úrovni 508 . V průběhu čtvrtletí firma začala oživovat novou egyptskou výrobní linku. Poté, co loni EBITDA firmy vzrostl na spodní hranici výhledu 5-15 %, jej firma opakuje také pro letošní rok. Ve 4Q meziroční růst dosahoval 7,5 %. Egyptská linka má být spuštěna ve 3Q letošního roku, čímž vzroste produkce, pro kterou má Pegas Nonwovens v zásadě kompletně zajištěn odbyt. Do plné kapacity má doběhnout v průběhu roku 2014. Lze tedy čekat výsledkový růst. Do 3 let má přibýt v Egyptě další výrobní linka, vyloučena není ani v ČR. Produkce firmy pro letošek je plně vyprodána. I Pegas vyplácí ze zisku dividendu, kterou ale oznámí až v květnu či červnu. Loni činila 1,05 eur.

Také okrajový titul TMR připsal mírný 0,86% zisk a pohybuje se na úrovni 1170 za akcii. Firma ve svém 1Q do konce ledna 2013 zvedla tržby o bezmála 10 % na 13,4 mil. eur při růstu průměné tržby na zákazníka v horských střediscích ve slovenských Tatrách i v akvaparku. Firma uvedla, že první kvartál byl zatížen investicemi do lyžařského střediska Jasná pod Chopkom a akvaparku Tatralandia a ve druhém čtvrtletí tak očekává mezikvartální růst tržeb i zisku. Obchodování na titulu je nicméně provázeno extrémně nízkou likviditou.

Umírněná je kvartální ztráta 2,34 % na akciích Unipetrolu, které ale dlouhodobě „kotví“ u úrovně 170 korun za akcii a konec čtvrtletí u 170,9 není výjimkou. Titul stál již v lednu na počátku tuzemské výsledkové sezóny. EBIT byl hluboko v červených číslech kvůli rafinérskému segmentu (snížení hodnoty aktiv), čistou ztrátu ale dostalo na nižší úrovně účtování daně z příjmů. Trend rafinérské marže je sestupný, klesají prodané objemy paliv. Volnému cash-flow pomohl pokles investic. Situace v české ekonomice i Evropě hovoří nadále směrem slabé poptávky a nadbytku kapacit (viz uzavření Paramo).

Nejmírnější pokles z finančních titulů utrpěly akcie pojišťovny VIG. První čtvrtinu roku uzavírají níže o 3,8 % na úrovni 962 korun za akcii. VIG má po Velikonocích zveřejnit kompletní celoroční výsledky, ty předběžné ale poskytl již v lednu. Celoroční zisk vzrostl o 5 %, ale zaostal za očekáváním trhu i samotné skupiny (po 3Q indikovala 7% cca růst). Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 9,5 %. Finální číslo o čistém zisku může být impulsem k růstu dividendy. Právě na něm dle šéfa skupiny Petera Hagena závisí meziroční zvýšení dividendy, které by ale prosadit chtěl. V roce 2013 je záměrem VIG „růst nad průměrem trhu“. Konkrétní výhled ale skupina neposkytla. Patria po předběžných číslech nicméně zamířila níže s cílovou cenou při doporučení „držet“. Rizikem pro ziskovost je prostředí nízkých sazeb u těch produktů, které jsou zavázány garantovaným výnosem pro klienta.

O 4,26 % níže u 3839 končí kvartál akcie Komerční banky, která je tou šťastnější z bank. Banka přestavila dobré celoroční výsledky, nejméně část trhu ale zklamala navrženou úrovní dividendy. 230 ze zisku roku 2012 je u dolní hranice avizovaného 60-70% výplatního poměru. Banka argumentovala novou regulací Basel III. Očekáváním banky pro letošek jsou stagnující výnosy i náklady. Čekat lze nižší čistý zisk. Růst úvěrů má zpomalit na 3-5 % při 2% růstu depozit. Atraktivitu Komerční bance dává především stabilita, silná kapitalizace a dividenda. To je důležité i v prostředí opakovaných turbulencí na trhu. Patria po výsledcích zvýšila cílovou cenu nad 4 tisíce a titul nese její doporučení „držet“.

Ztráta 4,56 % k 24,05 postihla akcie AAA Auto. Skupina oznámila za loňský rok růst tržeb o 21,6 % a EBITDA dokonce o 34,5 % při meziročním růstu čistého zisku o 115,4 %! na 22,3 milionu eur. Pro letošek nicméně první měsíce ukazují stagnaci prodejů a AAA Auto čeká na úrovni zisku slabší celý rok. Tím hlavním pro investory je ale záměr, o kterém hlasuje valná hromada právě dnes v pátek 29. března. Tím je odchod z burz v Praze a Budapešti. Akcie budou s největší pravděpodobností vyřazeny z obchodování na konci června 2013 a důležité budou podmínky jejich odkupu. Ty finálně v tuto chvíli ještě neznáme.

O 6,37 % níže u 303 za akcii končí kvartál akcie Telefóniky CR. Ty jsou jedním z nejživějších a nesledovanějších titulů pražské burzy. Telekomunikační společnost na konci února zveřejnila výsledky za 4Q a rok 2012. Při prudce negativním sentimentu v odvětví (polská TPSA, rakouský telekom i telekomy v západní Evropě) byly příznivé výsledky mírně nad očekáváním. Důležitý ale je pokles odměny pro akcionáře, složené z dividendy a snížení kapitálu. Ta klesla meziročně na 30 ze 40 a nová úroveň se jeví udržitelná pro nejbližší dva roky. Rozhodným dnem pro obě části odměny je nově až 14. říjen. Klíčovou událostí je ale LTE aukce volných frekvencí ČTÚ, které operátoři potřebují k expanzi sítí nové generace. Aukci ČTÚ nedávno zrušil pro vystoupání nabídek příliš vysoko proti vyvolávací ceně (nad 20 mld. , směrem k trojnásobku). Nová aukce má být vypsána ještě letos. Podporou titulu je naopak druhá fáze zpětného odkupu vlastních akcií do 2 % vydaných akcií. Společnost kvůli LTE aukci neposkytla výhled pro rok 2013, pokles OIBDA marže by měl být podobný roku 2012.

Posledním titulem, který končí čtvrtletí se ztrátou nižší proti indexu PX je druhý bankovní titul rakouské skupiny Erste. Před Velikonocemi uzavřel kvartál o 6,92 % níže na úrovni 565 korun za akcii. Pohybuje se kolem svých půlročních minim. Na konci února akcie Erste skokově posílily v reakci na výsledky, které ukázaly nižší ztrátu, obnovení výplaty dividendy i splacení většinové části dlouhodobé likvidity od ECB v rozsahu 4 mld. eur. Pak ale přišly zprávy o rozsáhlých úsporách v celé skupině, včetně tuzemské České spořitelny (letos 2 mld. , včetně propouštění), která představila rekordní výsledky a celou skupinu táhne. Šéf Erste Treichl uvedl, že šetřit musí celá skupina a investoři Erste očekávají návratnost svých investic. Do zisku by se letos mělo vrátit podnikání banky v Rumunsku, kde chce Erste vykoupit zbývající podíly dalších investorů v BCR, zlepšení naopak očekáváno není v Maďarsku.

Posouváme se k „viníkům“ poklesu domácího akciového trhu v úvodní čtvrtině roku. Jen okrajovým z nich jsou akcie realitní skupiny Orco. Skupina zůstala v roce 2012 provozně i čistě ve ztrátě při růstu EBITDA a výrazném nárůstu tržeb díky realizovaným prodejům aktiv. Do celkového výsledku se promítlo negativní přecenění aktiv skupiny při zlepšení v Německu. Skupině se podařilo snížit celkové a významně především krátkodobé bankovní zadlužení. Celkové tržby vzrostly o 65 % na 260 mil. eur, v čemž byl ale „jedinečný“ prodej německého komplexu Sky Office za 117 milionů eur. Klesla hrubá hodnota aktiv a pod vlivem emise nových akcií čistá hodnota aktiv na akcii meziročně na 4,89 eur z 22,19 eur. Firma realizovala klíčovou směnu dluhu za akcie a nový dluh. CEO Ott hovoří o roku obratu pro firmu. Letos skupina očekává celoroční tržby v rozmezí 155 až 165 mil. eur.

O 13,46 % níže na úrovni 588,5 koruny za akcii končí čtvrtletí energetika ČEZ. Ta je pod tlakem nepřetržité smršti událostí na pomezí ekonomického rozhodování a politiky: ceny elektřiny, dodávky uhlí, Temelín, Bulharsko, Rumunsko, emisní povolenky… Na konci února ČEZ oznámil výsledky za 4Q12, které byly v souladu s plánem u zisku a nižší proti očekáváním u tržeb. Rozladěním ale byl pro letošek odhad meziročně nižšího čistého zisku o 7,9 %, EBIT o 12 % a EBITDA o 6,4 %. To implikuje budoucí pokles dividendy. ČEZu se ve čtvrtletí podařilo dotáhnout do smírného konce a dlouhodobé smlouvy podmínky dodávek uhlí od Czech Coal pro elektrárnu Počerady a zřejmě prodejem elektrárny Chvaletice končí spor s EK. Zatápí ČEZu zejména jihovýchodní Evropa.

Vysoké účty za elektřinu vedly v Bulharsku k násilným celonárodním protestům, které vyústily až v pád vlády a předčasné volby. ČEZu v zemi hrozí odnětí licence, o čemž bude rozhodovat regulátor DKEVR 16. dubna. Dále je ČEZ vyšetřován prokuraturou kvůli smlouvám (závěr má být oznámen 3. dubna) a čerstvě antimonopolním úřadem kvůli podezření z bránění zákazníkům zvolit jiného dodavatele elektřiny. Dnes ČEZ podal na bulharské úřady stížnost k Evropské komisi. Napadá jak proces odnětí licence a motivy k němu vedoucí, tak rozpor postupů úřadů s právním rámcem Bulharska i Evropské unie. Regulátorem nařízený pokles cen elektřiny od března průměrně o 7 % znamená podstatné snížení ziskovosti ČEZ z distribuce elektřiny v zemi (z koncové faktury cca 3 % místo dosavadních 9 %). Bulharsko zřejmě čeká kompletní přebudování energetického systému a také Rumunsko významně snižuje podporu obnovitelných zdrojů. ČEZ má v zemi větrné farmy. V úvodu roku přišel o licenci v Albánii.

Téměř čtvrtinu tržní hodnoty – 24,51 % - si odečetli investoři mediální skupiny CETV, která aktuálně obchoduje u 83 korun za akcii. Výsledky za 4Q12 přinesly neočekávanou masívní ztrátu, vyvolanou odpisy aktiv. Na úrovni OIBDA výsledek zaostal za odhadem, dále propadají tržby z reklamy. CETV hledá další způsoby zlepšení likvidity včetně možnosti emise nových akcií, prodejů aktiv a odsouvání splatnosti závazků. Analytici Patria po výsledcích potvrdili prodejní doporučení na titul.

Nejtíživěji pokles dopadá na investory do těžebního titulu NWR. Akcie jsou na pražské burze od počátku roku níže o 28,59 % na úrovni 69,7 koruny za akcii. NWR se ve 4Q12 propadla do ztráty 48,6 milionů EUR. Zaostala tak za očekáváním trhu (-37,2 mil. EUR) stejně jako na všech ostatních hlavních úrovních a za celé druhé pololetí i po negativním přecenění zásob uhlí nenavrhuje vyplacení žádné dividendy. NWR letos snižuje investiční výdaje na 120-130 mil. EUR a spolu s výsledky představila novou dlouhodobou strategii, v níž počítá s tím, že se do roku 2017 stane lídrem na evropském trhu s koksovatelným uhlím. Krátkodobý výhled pro titul je ale slabý. CEO NWR Penny předpokládá letos „těžké podmínky“ na trhu s uhlím, s projektem Debiensko skupina čeká na oživení trhu a připustila pro projekt hledání strategického partnera. S&P po výsledcích snížila NWR rating kvůli jejich slabosti a vývoji cen uhlí. Média přinesla zprávy, že NWR vedle vlastní těžby chce rozjet obchodování s uhlím, tedy jeho levnější dovozy. Nejnověji na konci března přišla pozvánka na valnou hromadu společnosti, která obsahuje bod udělení pravomoci ředitelům vydávat a rozdělovat nové akcie společnosti až do cca třetiny aktuálně vydaného počtu akcií typu A (základní běžné), ale také bod o prodloužení oprávnění realizovat zpětný odkup akcií do výše 10% podílu.

Regionální, evropské i další světové trhy jsou od počátku roku postupně ve vleku řady negativních událostí. Z těch vlekoucích se jmenujme americká jednání kolem rozpočtu, situaci v Itálii jako jedné z klíčových ekonomik Evropské unie po únorových předčasných volbách či politické a sociální napětí v jihovýchodní Evropě či Maďarsku. Nejnovějším tématem, zatěžujícím finanční trhy, je Kypr, problémy jeho bankovního sektoru a kontroverzní podmínky dohody eurozóny na jeho záchraně.

Úvod letošního roku tak na pražské burze nabízí zcela opačný obraz, než tomu bylo o rok dříve. V prvním čtvrtletí roku 2012 ztrácely akcie tabáku bezmála 8 %, akcie Pegas Nonwovens přes 4 %, celkově čtvrtletí nepřálo právě defensívním titulům. Trhy totiž tehdy ovládla zásadní událost k uhašení napětí na nich v podobě neomezených dodávek dlouhodobé likvidity ze strany ECB v rámci prosincového a následně únorového kola LTRO tendrů. Logickým důsledkem pak bylo, že v čele kvartálního růstu stály banky: Erste se ziskem 22 % nad 420 korun a Komerční banka se ziskem 12 % nad 3700 korun. S mírným ziskem loňské první čtvrtletí uzavřely akcie ČEZ či Telefóniky CR. Se ztrátou 4 % pak akcie NWR.

Jednotlivé zprávy, které hýbaly tuzemskými akciovými tituly v uplynulém čtvrtletí, naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
  •  
    31.03.2013 18:17

    Letos se jich nedocka
    dolar
    •  
      04.04.2013 9:30

      Praha je manipulace.V době vysokých cen samá doporučení na nákupy a v době cen pod 100 kč doporučují prodeje........hahahahahaha
      komediant
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení