Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američanů nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti je nejvíce za 4 měsíce

Američanů nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti je nejvíce za 4 měsíce

04.04.2013 15:21, aktualizováno: 4.4. 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

O dávky v nezaměstnanosti zažádalo v poslední březnový týden více Američanů, než se očekávalo. O podporu se přihlásilo nově 385 tisíc nezaměstnaných, což je číslo (po provedení sezónního očištění) o 28 tisíc vyšší oproti předchozímu týdnu a zároveň nejvyšší od listopadu. Analytici v průzkumu Bloomberg přitom očekávali pokles počtu žádostí na 353 tisíc z předchozích 357 tisíc, ten však stoupl potřetí v řadě.

Bez očištění o sezónní volatilitu, tedy efekt velikonočních svátků a jarních prázdnin, počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti klesl téměř o 1.600. Očištěné údaje nicméně naznačují, že zotavení tamního trhu práce v březnu zvolnilo. Celkový počet žádostí klesl z 3,071 milionu (revize z původních 3,05 mil.) na 3,063 milionu, nad očekávaných 3,05 mil.

Také ve středu zveřejněná data ukázala, že soukromí zaměstnavatelé v březnu vytvořili nejméně míst za pět měsíců. Report ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru přinesl negativní překvapení v podobě příbytku 158 tisíc pracovních míst, jakkoli trh jich očekával 200 tisíc. Únorové číslo bylo revidováno vzhůru na 237 z 198 tisíc, ale stejnou měrou byl revidován lednový výsledek směrem dolů. Velmi slabá tvorba míst v březnu připadá na průmysl, kde jich přibylo jen 7 tisíc. Oficiální data z trhu práce o tvorbě pracovních míst a klíčové míře nezaměstnanosti budou zveřejněna v pátek.

„Počet žádostí v této části roku týden od týdne kolísá. Problém zde není propouštění, ale tempo přijímání nových zaměstnanců,“ domnívá se Ryan Sweet, ekonom Moody’s Analytics, která byla v posledních dvou letech nejlepším prognostikem vývoje žádostí v nezaměstnanosti. „Růst je dobrý, ale ne dostatečně silný, aby vedl firmy k agresivnějšímu najímání,“ dodal.

Plánům propouštět vévodí finance

Údaje z trhu zveřejněné konzultační společností Challenger, Gray & Christmas hovoří smíšeně. Americké společnosti podle nich v prvním čtvrtletí oznámily propuštění 145.041 zaměstnanců, což byl nejvyšší údaj od třetího čtvrtletí roku 2011 a meziročně se zvýšil o 5,6 procenta. V samotném březnu firmy oznámily propuštění 49.255 zaměstnanců, což je ale o 11 procent méně než v únoru. Ve srovnání s loňským březnem je však údaj vyšší o 30 procenta. Z posledních šesti měsíců vzrostl počet plánovaných propuštěných meziročně ve čtyřech. 

Nejvíce plánovaly v prvním čtvrtletí propouštět finanční firmy, které oznámily zrušení 33.819 pracovních míst. Druhý skončil maloobchodní sektor, kde má zaniknout 25.400 pracovních míst. V samotném březnu firmy v maloobchodu oznámily zrušení 16.445 zaměstnaneckých míst, což bylo v březnu nejvíce ve srovnání s ostatními sektory. 

Vládní výdajové škrty v objemu 85 miliard dolarů, které vstoupily v platnost minulý měsíc (tzv. sekvestr), zatím neměly příliš velký dopad. Státní sektor v březnu podle zprávy oznámil zrušení jen 1448 pracovních míst. Vládní úspory však již mají dopad na letecký a obranný sektor, kde firmy oznámily zánik 3921 pracovních míst. Podle zprávy více než čtvrtina těchto míst zanikne právě kvůli vládním úsporám.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data