Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolik nás stojí cykly? Až desítky procent HDP

Kolik nás stojí cykly? Až desítky procent HDP

29.04.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Jaké jsou náklady spojené s tím, že ekonomiky procházejí cykly? Ekonomové o tomto problému obvykle uvažují jinak než ostatní. Zatímco většina lidí se často zaměřuje na náklady spojené s krizí, ekonomy zajímá hlavně to, že během cyklů se aktivita pohybuje symetricky kolem dlouhodobého trendu a někdy tak vyrábíme „příliš málo“, jindy zase „příliš mnoho“. Odhad nákladů spojených s takovými fluktuacemi tak v podstatě představuje odhad toho, jaké přínosy by mělo vyhlazení ekonomické aktivity podél trendu. Tedy přínosy toho, že bychom eliminovali volatilitu a náš růst by byl dlouhodobě vyrovnaný. Robert Lucas v roce 1987 odhadoval, že náklady spojené s ekonomickými fluktuacemi dosahují jen 0,1 % spotřeby odpovídající stabilnímu stavu ekonomiky. Některé jeho předpoklady byly sice zpochybněny, je ale pravděpodobné, že pokud budeme fluktuace považovat za symetrické, odhadované náklady budou vždy malé.

Na cykly se ale můžeme dívat i tak, že symetrické nejsou a tento pohled více odpovídá tomu, jak situaci vidí většina lidí. Jsou období, kdy ekonomika roste běžným tempem a panuje plná zaměstnanost. Tato období jsou přerušována recesemi či krizemi, kdy výroba přechodně klesne pod potenciál. Takto vnímal cyklus Milton Friedman a tento pohled není daleko od toho, jakou metodologii používali Burns a Mitchell. Ta se nyní používá v NBER ke stanovení recesí v USA. Podívejme se na obrázek od Miltona Friedmana z roku 1993. V něm vidíme reálný růst hrubého národního produktu, vyznačen je hypotetický maximální růst:

cykly1

Obrázek implikuje, že náklad ekonomického cyklu je dán ztrátou produkce během recese. Vyznačuje ji plocha mezi trendem maximální produkce a skutečnou produkcí. Období, během nichž se produkce nachází nad trendem, neexistují a odhadované náklady spojené s cykly tak budou z tohoto pohledu mnohem vyšší. Následující tabulka ukazuje náš odhad recesí provedený podle popsané logiky. Celkový náklad se skládá z produkce ztracené během recese (první číselný sloupec) a produkce ztracené během oživení až do doby, kdy se ekonomická aktivita dostala opět na potenciál (druhý číselný sloupec). Náklad je vyjádřen relativně k HDP na počátku recese:

cykly2

Odhady ignorují recesi roku 2001, protože ta byla velmi krátká. Recese roku 1980 je výjimečná v tom, že ekonomika se z ní nikdy úplně nezotavila. Oživení z poslední recese ještě u konce není, takže odhadované náklady odpovídají roku 2012.

Odhady ukazují, že recese jsou velmi nákladné. Nejvyšší byly náklady spojené s recesemi v letech 1981 a 1973, to ale pouze do poslední krize, která sebou nese náklad převyšující 20 % HDP. Tabulka také ukazuje, že dříve byly náklady spojené především s fází recese; to se změnilo v roce 1990 a poté již většina nákladů vzniká během fáze oživení. To poslední sebou již ve srovnání s recesí nese náklady třikrát vyšší. Shoda ohledně příčiny nepanuje, mnozí ekonomové jsou ale toho názoru, že částečně je to vinou kontrakční fiskální politiky. Z čísel je každopádně jasné, že recesí ztráty nekončí a my stále nejsme u konce oživení, které je dále kumuluje. 

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse)


Váš názor
  • ptákovina
    29.04.2013 9:39

    krize je způsobena především odloženou spoptřebou. Výsledek tohoto bádání závisí pouze na tom, kam slavný ekonom posadí produkční křivku brz propadů. Věřil bych ještě tak Lukasovi.
    lime
    • Re: ptákovina
      29.04.2013 12:06

      Dovoluji si s Vámi nesouhlasit. Tato krize je způsobena především absolutním krachem morálním. Odložená spotřeba je pouze jedním z mnoha důsledků morálního úpadku společnosti.
      Achjo...
      •  
        29.04.2013 12:15

        "Odloženou" spotřebou se rozumí i různé alternativy, jakože lidé si zeleninu a ovoce začínají pěstovat sami, stavební práce atd. jsou svépomocí atd. Spíše bych to nazval postupným návratem k normálu. Lidé měli zahrady, kde jim padaly ze stromu meruňky na zem a kupovali si je v supermarketu v akci - to mi přišlo postavené na hlavu.
        delcop
        • kravina
          29.04.2013 12:34

          Ona v podstatě žádná odložená spotřeba neexistuje. Někdy nechápu ekonomické rychlokvašky, proč vymýšlejí obdobné termíny, které z ekonomiky dělají defacto pavědu. Spotřeba je konstantní. Lidé žijí, musí jíst, bydlet, dýchat, pít, spát, topit, svítit atd... Je pouze otázka, jak si lidé rozloží své dispozice na náklady, potřeby a požitky... Když někdo tvrdí, že je tato spotřeba odložena, měl by jít do pakárny a nechat se vyšetřit. Je to jen terminus technikus, který NIC nevypovídá, ale slouží k nekonečnému tlachání analytiků a dost často vypatlaným politikům, aby dali veřejnosti najevo, že tomu jaxi rozumí :-))
          Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university