Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obrat v energetice? E.ON potvrdil výhled a vrhá se do komodit, Verbund čeká růst cen elektřiny

Obrat v energetice? E.ON potvrdil výhled a vrhá se do komodit, Verbund čeká růst cen elektřiny

03.05.2013 13:52, aktualizováno: 3.5. 15:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Šéf největší německé energetiky Johannes Teyssen potvrdil krátce před firemními výsledky za první čtvrtletí roku celoroční výhled EBITDA v rozmezí 9,2 až 9,8 miliardy eur při čistém zisku v rozmezí 2,2 až 2,6 miliardy eur. Výhled firma vyslovila v lednu a potvrzení je dobrou zprávou o neočekávání dalšího zhoršení u jednoho z lídrů evropské energetiky. Rakouská energetika Verbund pak uvedla, že ceny elektřiny v Evropě po třech letech poklesu dosedly na dno a začnou se zotavovat.

E.ON bude reportovat výsledky prvního čtvrtletí roku 8. května (konkurent RWE 15. května) a dle aktuálního dokumentu CEO Teyssena pro valnou hromadu ohledně výhledu by nemělo přijít nepříjemné překvapení. Klíčová německá energetika nicméně počítá s meziročním ztrojnásobením plánovaných úspor na 600 milionů eur z 200 milionů eur, negativní dopadem Evropy do EBITDA v rozsahu 100 milionů eur a v souvislosti oddělení některých aktiv o miliardu eur.

Naproti tomu ale E.ON uvedl, že nově dojednané podmínky dodávek plynu pro něj znamenají úsporu sedmi miliard eur v nejbližších třech letech. Možná i hrůzná zkušenost s drahými dodávkami plynu jej přiměla udělat zásadní změnu ve své komoditní divizi. Na základech E.ON Energy Trading, která dosud obchodovala elektřinu, uhlí a plyn a E.ON Ruhrgas, která se starala o dlouhodobé fyzické dodávky plynu, vybudovala novou a mocnější divizi E.ON Global Commodities, která se má stát globálním obchodníkem s komoditami. „Z evropského hráče se staneme globálním obchodníkem,“ uvedl Klaus Schäfer, šéf nové divize.

E.ON spoléhá, že nový komoditní trading dosáhne toho, co se nepovedlo dvěma předchozím společnostem: zejména přístup k dodávkám a zásobníkům plynu a tím posílit E.ON v Evropě proti konkurenci. „Nestačí vydělávat arbitráží časových a regionálních spreadů, potřebujeme fyzickou přítomnost na komoditě,“ uvedl Schäfer.

Odvaha E.ON je k bedlivému sledování s ohledem na situaci na globálním trhu s komoditami a jejich obchodováním, kdy komoditní týmy investičních bank vydělávají vůči předchozí dekádě citelně méně a fyzické trading housy také čelí propadu ziskovosti. E.ON nikdy nedával ven čísla jeho komoditních divizí, opřít očekávání rámcově lze například o konkurenta EDF Trading. Ten loni dosáhl zisku 345 milionů eur, nejnižšího za osm let a o polovinu nižšího proti rekordnímu roku 2008.

E.ON počítá, že v divizi zaměstná 1500 lidí. Patří tak mezi energetiky RWE, EDF či GDF Suez nebo ropné firmy BP, Royal Dutch Shell, Lukoil nebo Gazprom, které se opírají o silný vlastní trading komodit. Proti nim stojí nezávislé domy typu Vitol. Globální trading chce E.ON postavit na Düsseldorfu, Houstonu a Singapuru. Amerika je zejména o LNG. „Integrace globálního trhu s plynem a změny na něm znamenají, že nemůžete být přítomen pouze v jednom regionu,“ uvádí Schäfer.

Podobně jako E.ON také rakouská energetika Verbund potvrdila celoroční výhled EBITDA u jedné miliardy eur. Podle analytiků ale výkonnost firmy na úrovni EBITDA v prvním čtvrtletí roku koketovala se zlepšením celoročního výhledu. Šéf energetiky Wolfgang Anzengruber ale vyslovil zásadní očekávání: „Nepočítám s dalším poklesem cen elektřiny.“

Podle šéfa rakouské energetiky je tříletý soustavný pokles cen elektřiny u konce jako kombinace důsledku slabé ekonomiky a nízké spotřeby i cen povolenek. Ceny elektřiny dle CEO Anzengrubera v prvním čtvrtletí roku prošly dnem a budou obracet k růstu. K posílení zisků energetik, které čeká na horizontu dvou až tří let. K většímu efektu je potřeba výraznější zotavení ekonomik.

„Z dnešního pohledu neočekávám další pokles cen elektřiny. Počínaje druhým čtvrtletím roku čekám růst. Na střednědobém horizontu pak energetika potřebuje projít konsolidací obnovitelných zdrojů,“ uvedl šéf rakouské energetiky. Ani šéf francouzské energetiky GDF Suez Gerard Mestrallet neočekává další pokles cen elektřiny. Nedávné propady připsal zejména povolenkám.

Šéf energetiky Fortum Markus Rauramo připomněl, že některé evropské země podpoří energetiky jako klíčové firmy také poklesem korporátní daně. Je to ale dle něj zejména otázka severských zemí Evropy, jako je Finsko (z 24,5 % na 20 %) či Švédska (z 26,3 % na 22 %).

Rauramo upozornil, že posun na trhu povolenek a nové kontrakty na levnější dodávky plynu proti předchozím obdobím znamenají, že nejméně v severní Evropě se vyrovnávají náklady na nové plynové a tepelné zdroje – konkrétně kolem úrovně 65 eur za MWh.

Slovní podporu trhu povolenek dnes dala německá kancléřka Angela Merklová. Ta uvedla, že v dubnu zamítnutý návrh na odklad části aukcí emisních povolenek pro nápravu trhu s emisemi EU je "potřebný". „Něco se musí udělat, jinak se vydáváme špatnou cestou,“ uvedla. Reforma zákona o podpoře čisté energie před zářijovými volbami je ale podle ní nepravděpodobná. Cena emisních povolenek po slovech Merkelové postupně vyskočila až o 20 %. Akcie ČEZ až 2% růstu korigovaly na aktuálních 1,5 %.

(Zdroj: E.ON, Verbund, RWE, Fortum, GDF Suez, EDF, Bloomberg)


Čtěte více:

Dotace na obnovitelné zdroje v Německu ochromily trh s elektřinou
18.02.2013 15:00
Velkoobchodní trh s elektřinou je v Německu na pokraji kolapsu. Ceny d...
Merkelová ustoupila tlaku spolkových zemí. Dotace na obnovitelné zdroje Němci měnit nebudou
22.03.2013 16:27
Německá kancléřka Angela Merkelová se spolu s představiteli spolkovýc...
Německé domácnosti dotují levnou elektřinu sousedům
15.04.2013 17:17
Rozhodnutí německé vlády odejít od jaderné energie a sázka na obnovite...
ČEZ - Cena emisních povolenek propadla. Jaké budou důsledky? (komentář + nová cílová cena)
16.04.2013 13:29
Evropský parlament zhruba před hodinou zamítl návrh Evropské komise do...
Goldman Sachs: Zapomeňte na zlato, novým bezpečným přístavem může být zemní plyn
17.04.2013 8:26
Investoři by po pádu cen zlata měli přemýšlet o americkém zemním plyn...
Nová elektrárna ČEZ Počerady za 17 miliard bude kvůli cenám plynu a povolenek ztrátová (+komentáře)
03.05.2013 8:26
Novou plynovou elektrárnu ČEZ (563,5 CZK, -0,60%) v Počeradech na Loun...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m