Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deflinflace zapustila kořeny

Deflinflace zapustila kořeny

13.05.2013 17:51

Pimco a podobně naladěné mediální hvězdy stále varují před inflací, před médii skrytí autoři posledního globálního výhledu od MMF naopak počítají riziko pádu do deflace. I to potvrzuje, že i po několika letech je stále relevantní koncept, který jsem zde kdysi shrnul pod název deflinflace. Jednoduše řečeno, stále hrozí jak deflace, tak vysoká inflace, a kráčet po zlaté střední cestě je uměním. Jak co se týče navigování cenového tankeru, tak co se týče posuzování jeho dalšího kurzu. Podívejme se na obojí optikou jedné z nejpopulárnějších a také nejznásilňovanějších ekonomických rovnic.

Tzv. rovnice směny ukazuje na jednoduchý a ex-post vždy platící vztah mezi množstvím peněz M a rychlostí jejich oběhu v ekonomice V na straně jedné a cenovou hladinou P a množstvím produkce Q na straně druhé:

M x V = P x Q

Tato jednoduchá popisná rovnice má potenciál způsobit velký bolehlav. V principu ji můžeme použít pro popis toho, co bylo, či predikci toho, co bude. V prvním případě tak můžeme například říci, že při množství peněz 100 a jejich jedním otočením v ekonomice byl produkt 100 a cenový index 1. Samozřejmě, že se můžeme pustit i do úvah typu: Protože bylo množství peněz v ekonomice 100, otočily se jen jednou a cenový index dosáhl 1, produkt dosáhl hodnoty 100. To už se ale pouštíme na tenčí led, kde některé proměnné považujeme za příčinu a další za důsledek. Problém této rovnice je ale v tom, že v ní mohou být všechny proměnné jak příčinou, tak důsledkem. Její matematická jednoduchost kombinovaná s touto často ignorovanou charakteristikou z ní pak činí velmi ošidný nástroj, což se projeví zejména při jeho užití pro predikce.

Po krizi roku 2008 se peněžní multiplikátor v USA propadl z úrovně 8,5 na 4 – 4,5 (poměr M2 a báze). Multiplikátor u M1 klesl z asi 1,6 na cca 0,7. V záplavě hovorů o tištění peněz to může být překvapivá zpráva, ale k masivní tvorbě „M“ nedochází. K tomu klesá i rychlost oběhu V – u M1 v USA je to z 2,1 v roce 2008 na současných asi 1,5. V eurozóně bude vývoj podobný, ne-li horší. Pokud tedy dnes budeme deflinflační příběh vyprávět řečí výše uvedené rovnice, děje se následující: Ze strany centrálních bank byla během krize velká snaha o to, aby nezkolabovalo M, respektive celá levá strana rovnice. Po krizi jde o to, zajistit růst levé strany rovnice dost velký na to, aby se ekonomika a hlavně zaměstnanost nepropadaly dolů. Q na pravé straně rovnice je pak velice pravděpodobně stále pod kritickým Q, po jehož překročení by se růst levé strany rovnice začal nalevo projevovat spíše růstem P než Q. Jinak řečeno, ekonomika stále operuje pod potenciálem.

Deflinflační uvažování ale v našich myslích přetrvává podobně, jako vícenásobné rovnováhy na některých trzích. Popsaný stav rovnice směny je ale skutečně deflinflačně nestandardní v tom smyslu, že levá strana rovnice se může při prudkém růstu multiplikátoru a rychlosti oběhu utrhnout ze řetězu, bude překročeno kritické Q a dojde k růstu P. Aby se tak stalo, muselo by jít o nezvládnutý exit, přílišný vliv politiky na centrální bankéře, či naopak jejich naprostá ztráta soudnosti kombinovaná s neomezenou mocí... A je tu ještě jedna možnost – „kredibilní“ slib, že centrální banky levou stranu ze řetězu pustí záměrně, což zvýší očekávání ohledně růstu P a obratem to rozpohybuje jak M, tak V. Protože centrální banky to samy v pasti likvidity udělat nemohou. Musí tak slíbit něco, co nedokáží a pokud tomu uvěříme, skutečně se to stane. Kdyby pan Fisher věděl, k čemu všemu bude jeho rovnice používána...

Vraťme se ale k něčemu hmatatelnějšímu. Jak bylo uvedeno v úvodu, část odborníků varuje před inflací, část před deflací. Osobně mě i kvůli výše popsaným závislostem stále více zajímá ta druhá skupina. V prvním z následujících obrázků je odhad pravděpodobnosti pádu do deflace. Tato pravděpodobnost je podle MMF stále největší u Japonska, i když od posledního výhledu, zpracovaného v minulém roce, se snížila z cca 45 % na něco přes 30 %. Možná, že aktuální odhady by ve světle vývoje na poli Abenomie byly ještě níže. U eurozóny k nějakému výraznějšímu posunu nedošlo, pravděpodobnost deflace se stále pohybuje kolem 20 %. Tím jsou relevantní deflační scénáře vyčerpány, protože ve zbytku světa včetně USA jde z hlediska pravděpodobnosti o marginální možnost.

deflinflace

Druhý graf ukazuje index deflační zranitelnosti. Z deflační pasti se relativně úspěšně dostalo Irsko, a vlastně i celá světová ekonomika. Větší riziko panuje nadále ve Španělsku, nejhorší je ale situace v Řecku.

Na ceně zlata a komodit obecně je patrné, že prvotní a nutno říci iracionální vlna varování a obav z hypersupermegainflace je pravděpodobně za námi. Výše uvedené naznačuje, že ani deflační tlaky neeskalují. Nůžky budoucích inflačně – deflinflačních scénářů ale zůstávají relativně silně rozevřeny a deflinflační uvažování zapustilo kořeny.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.