Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drastické škrty Evropě jen škodí, tvrdí zpráva

Drastické škrty Evropě jen škodí, tvrdí zpráva

31.05.2013 7:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zatímco Spojené státy se po roce dokázaly dostat zpět na čelo v celosvětovém žebříčku konkurenceschopnosti, řada evropských států, včetně Velké Británie či Francie, pokračuje v sestupu a nedávná opatření na zlepšení jejich fiskální pozice jim ku prospěchu příliš nejsou. Podvazují růst a zvyšují sociální napětí, což ekonomikám pouze škodí. Vyplývá to ze studie vysoké školy IMD ve švýcarském Lausanne, která přichází uprostřed debaty o nutnosti revidovat politiku drastických rozpočtových škrtů.

Podle žebříčku World Competitiveness Rankings se do první čtyřky krom USA dostaly Švýcarsko, Hong Kong a Švédsko. Do nejlepší desítky z Evropy pronikli ještě Norové a Němci. Jiné významné evropské ekonomiky ztrácejí pozice už 16. rokem.

Výsledky srovnání podle jeho autorů ovlivní debatu o úsporných opatřeních. „Zatímco eurozóna zůstává zaseknutá, mocný comeback Spojených států na čelo žebříčku konkurenceschopnosti spolu s lepšími zprávami z Japonska oživily diskuzi o šetrnosti,“ tvrdí Stephane Garelli z výzkumného centra IMD.

Medián odhadu 83 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg prozrazuje, že růst amerického HDP by letos měl zpomalit na 2 %, oproti loňským 2,2 %. V příštím roce by se mělo dostavit zrychlení na 2,7 %, což by byl nejlepší výkon od roku 2006. Japonská ekonomika, která je třetí největší na světě, v minulém čtvrtletí vzrostla o 3,5 %, nejrychleji za uplynulý rok. Stále však pokulhává v růstu vývozu, firemních investic a mezd. Eurozóna vězí v nejdelší recesi od svého vzniku. Kontrakce HDP trvá už šesté čtvrtletí. Z velkých zemí je Německo osamoceným tahounem a i jeho růst je velmi slabý – ekonomika se zvedá pomaleji, než se předpokládalo.

„Strukturální reformy jsou nevyhnutelné, ale předpokladem dosažení konkurenceschopnosti je stále růst. Drsnost úsporných opatření navíc až příliš často naráží na odpor obyvatelstva,“ domnívá se Garelli. Cestu z recese by podle něj měla zaručit kombinace důrazu na průmysl, diverzifikace, exportu, investic do infrastruktury, vzdělání a podpory malých a středních podniků, dále fiskální disciplíny a zachování sociální soudržnosti. V posledním jmenovaném bodě IMD odkazuje na demonstrace, které v posledních letech zachvacují Řecko, Portugalsko, Španělsko, Kypr a další země.

Předseda Evropské komise José Barroso minulý měsíc prohlásil, že úsporná opatření, kterými se evropské země snaží bojovat s dluhovou krizí, již možná dosáhla svých limitů, protože jim hrozí ztráta politické a sociální podpory. "Ačkoli je tato politika v zásadě správná, myslím si, že v mnoha směrech dosáhla svých limitů," řekl Barroso. "K tomu, aby byla politika úspěšná, nestačí její důkladná příprava. Musí mít určitou minimální politickou a sociální podporu," dodal.

Barrosova slova některá média tlumočila jako konec éry úsporných opatření. Jeden z vysokých představitelů EU nicméně uvedl, že Barroso byl dezinterpretován a že k úsporným opatřením neexistuje žádná alternativa. "Představa, že se nyní začne utrácet na dluh a že období úspor skončilo, je mylná," prohlásil. Německá kancléřka Angela Merkelová dala jasně najevo, že úsporná opatření a hospodářský růst podle jejího názoru nestojí proti sobě a že rozpočtová konsolidace musí pokračovat. Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard nicméně připustil, že snížení vládních výdajů mohlo mít na ekonomiku výraznější dopad, než se původně předpokládalo.

Podle IMD se v Evropě rozvírá stále větší propast. Zatímco Švýcarko, Norsko, Švédsko a Německo patří mezi „zářící úspěchy“, víc než polovinu „loserů“, tedy zemí propadnuvších od roku 1997 o víc než pět míst, v žebříčku tvoří jiné evropské země. Velká Británie sklouzla z 9. příčky v roce 1997 na současnou 18. Francie ve stejném období propadla o šest míst na 28. příčku.

Studie zároveň varuje, že jižní křídlo eurozóny - Itálie, Řecko, Španělsko a Portugalsko – nedostatečně diverzifikuje ekonomiku a omezuje výdaje. U Irska a Islandu podotýká, že země potřebují udržitelnou konkurenceschopnost a že nekontrolovatelná expanze by opět mohla vést ke katastrofě.

Spojené státy se z loňské druhé příčky posunuly na první místo díky zlepšujícímu se stavu finančního sektoru, technologickým inovacím a úspěchu tamních velkých společností. Silnou stránkou evropských šampionů je fiskální disciplína, dynamický sektor malých a středních podniků a také výkonnost exportérů. V případě skupiny BRICS byl vývoj smíšený. Rusko a Čína si podle IMD polepšily, zatímco Brazílie, Indie a Jižní Afrika v žebříčku klesly.

(Zdroje: CNBC, Reuters, IMD, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    31.05.2013 9:10

    Státní rozpočet není jako rodinný rozpočet. Prostě není, i kdyby to stokrát omílali v novinách...
    sgt.Mike
    •  
      31.05.2013 10:19

      Ano neni. Rodina si nemůže vydat zákon, který ostatním nákáže, aby jim posílali peníze.
      Ford
  • Růst
    31.05.2013 8:23

    Je jistě pěkné vyzvedávat USA za 2 % růst a Japonsko za 3,5 % , ovšem státní dluh USA je dnes 107 % HDP a stále pěkně roste /letos zatím o 400 mld. USD/ , Japonci rostou jenom proto, že "Abenomika" oznámila napumpování 1400 000 000 000 ničím nekrytých Dolarů do ekonomiky . To se to pak roste !! Dejte mi někdo 5 mil. Kč, já si koupím dům, auto, chatu, poletím na měsíc ne Seychely - to bude nárůst mého "rodinného HDP" !!! Skvělé ! Budu nejlepší ! Ovšem bude to všechno na dluh ! Tak dnes žijí USA s Japonskem.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.