Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak básník a filozof dokazují, že i na současných trzích lze vydělávat

Jak básník a filozof dokazují, že i na současných trzích lze vydělávat

12.06.2013 18:17
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Vzhledem k volatilitě a nejistotě, která na trzích v posledních letech panuje, se jen těžko hledají úspěšní investoři, kteří by přes všechny nástrahy dokázali pravidelně generovat dvouciferné zisky. Mezi takovými je i nepříliš známý fond MainStay Marketfield Fund, který v posledních pěti letech díky svému průměrnému 10% ročnímu zhodnocení aktiv překonal 96 % svých konkurentů. Od července 2007 vydělal fond 70 %, což je více než trojnásobek ve srovnání s indexem S&P 500.

Zajímavostí je, že tento fond byl založen v roce 2007 dvěma zakladateli, básníkem a filozofem. První ze spoluzakladatelů, Michael Aronstein, totiž ve svém volném čase skládá básně, zatímco druhý spoluzakladatel, Michael Shaoul, vystudoval ve Velké Británii filozofii. Název fondu vznikl podle názvu ulice na Manhattanu, kde se v 18. století obchodovalo se zvířaty s tím, že původní hodnota spravovaných peněz činila 500 milionů amerických dolarů. Díky úspěšným investicím a přílivu nových spravovaných peněz vzrostla celková hodnota portfolia již na 9,5 mld. USD, zatímco ještě v květnu 2012 činila pouhých 1,7 mld. USD.

Ani jeden ze zakladatelů ale není na trhu žádným nováčkem. Zatímco Aronstein začínal jako analytik v Merrill Lynch již v roce 1979, Shaoul byl v roce 2004, kdy se potkal s Aronsteinem, šéfem investiční banky Oscar Gruss & Son. Oba dva investoři se skvěle doplňují, když hlavním mozkem investic je Aronstein, zatímco Shaoul se stará spíše o vedení zaměstnanců, psaní denních komentářů a jednání s potenciálními klienty. Shaoul k tomu řekl: „Mou prací je pomáhat mu s vymýšlením nových strategií. Jeho prací je mě ignorovat, pokud si myslí, že se mýlím. Máme mezi sebou velkou důvěru.“

Fond Marketfield se neomezuje pouze na nákupy akcií, ale spekuluje i na jejich pokles, a samozřejmě se stejnou logikou investuje i do ETF nebo dluhopisů. To se mu vyplatilo například v roce 2008, kdy se Aronstein před případným propadem trhů zajistil krátkými pozicemi u bankovních titulů. V roce 2008 sice následoval jediný roční propad v historii fondu (-13 %), avšak proti propadu indexu S&P 500 (-37 %) to byl relativně slušný výsledek. A zatímco v minulém roce slavný investor John Paulson varoval své klienty před rozpadem eura a ekonom Citigroup Willem Buiter tvrdil, že existuje 90% šance na odchod Řecka z eurozóny, vsadil Marketfield na akcie chemického giganta BASF, které posílily o 32 %. Marketfield tak v minulém roce zhodnotil svá aktiva o 13,5 %, čímž předčil 99 % svých konkurentů. Pro vytváření investičních strategií vycházejí Aronstein a Shaoul ze studie makroekonomických dat, peněžních toků a korporátních výsledků, které pak porovnávají s tržním konsensem. Pro rozhodování využívají i úvěrových cyklů, kde vycházejí z úvahy, že vysoká akumulace úvěrů a zadlužení vede nejdříve k růstu, ale nakonec skončí propadem ekonomiky.

A na co sázejí tito dva úspěšní investoři nyní? Podle posledních údajů z vlastních webových stránek držel fond ke konci dubna ETF na mexické, japonské a italské akcie, v USA pak akcie stavařů a regionálních bank. Proti těmto růstovým pozicím spekuluje Marketfield na pokles akcií na rozvíjejících se trzích (emerging markets), dále pak sází na pokles cen průmyslových kovů a cen amerických vládních dluhopisů. Podle komentářů z 21. května držel fond 25 % portfolia v evropských akciích, zatímco pozice na pokles akcií emerging markets, na pokles kovů a dluhopisů představují až 34 % celkového portfolia. V rámci Evropy věří Marketfield nejvíce italským, německým a irským akciím s tím, jak se postupně zotavují evropské banky a náklady na financování zůstávají blízko nule.

Podle dvou zakladatelů Marketfield se blíží první vlna úvěrového cyklu, během které nadměrné zadlužování společností a domácností začne brzdit reálnou ekonomiku tak, jak tomu bylo v Japonsku během 80. let minulého století a v roce 2006 v USA. Během této první vlny rostoucí ceny domů a rostoucí mzdy nakonec povedou k utažení měnových politik centrálních bank. Nyní procházíme touto první vlnou, ve které povedou trhy dolů Čína, Indie a Brazílie, což se již potvrzuje. Od konce roku 2010 ztratil brazilský akciový index Ibovespa 26 %, čínský MSCI China odepsal 13 % a indický S&P BSE Sensex oslabil o 4,7 %. Podle Aronsteina byly rozvíjející se trhy tím nejlepším místem pro investování na začátku nového tisíciletí, avšak nyní se zdá, že již dosáhly svých možností. Jinými slovy tento jednou v budoucnu možná slavný fond sází na růst propadáků v Evropě již od začátku roku 2012 a na pokles doposud úspěšných titulů v rozvíjejících se zemích již od července 2011.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data