Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stačí dát peníze?

Stačí dát peníze?

28.06.2013 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Je možné snížit chudobu tím, že chudým prostě dáme peníze? Může se zdát, že o tom nemá cenu diskutovat, toto téma je ale předmětem intenzivního výzkumu. Řekněme, že dáme někomu v rozvíjející se zemi 100 dolarů, a to bez jakýchkoliv podmínek. Dojde k jednorázovému růstu spotřeby? Nebo to zvýší dlouhodobé investice a následně i životní standard?

V rámci jednoho výzkumného projektu nabídla vláda v Ugandě mladým domácnostem, aby utvořily skupinu a zažádaly si o udělení částky peněz ve výši průměrného ročního příjmu. Vše bez jakýchkoli podmínek, co se týče útraty peněz. Cílem měla být podpora přesunu lidí ze zemědělství a krátkodobých zaměstnání k výrobě a službám. Ukázalo se, že získání těchto peněz mělo velký efekt. Zvyšovalo pravděpodobnost dalšího vzdělávání a celkové nabídky práce na trhu. Příjmy domácností se zvýšily během dvou až čtyř let, projevilo se to zejména na příjmech žen. Ty, které peníze získaly, měly za čtyři roky v průměru o 84 % vyšší příjmy než ty, které je nezískaly. Podle odhadů dosáhla anualizovaná návratnost této „investice“ vysokých 40 %.

Na zmíněném projektu se podílel i Christopher Blattman z Columbia University. Podle jeho názoru mohou takto přímo darované peníze pomáhat, stále ale nejsme schopni říci, zda ve většině, či dokonce ve všech případech. „Mezi mladými se vždy najde někdo, kdo je líný. Většina ale byla poctivá a chtěla pracovat. Měla základní vzdělání a co je klíčové – žila ve stabilní zemi, která roste,“ uvedl Blattman k projektu. Takoví lidé potřebují překonat překážku ve formě nedostatku peněz. Významnou roli podle něho hraje i „sociální tlak a závazky“. Lidé totiž cítí závazky vůči společnosti, což se projevilo i na popsaném projektu. Všichni totiž věděli, kdo peníze dostal, a to se mohlo projevit i na tom, jak bylo s penězi naloženo.

„V zemích s rozvinutým finančním systémem může dojít k tomu, že úroková sazba je 20 %, pokud je ale návratnost investice 40 %, lidé úvěr dostanou. V chudých zemích se tak nestane, protože celkové náklady jsou příliš vysoké. Sazby u mikroúvěrů se musí snížit z úrovně 100 – 200 % na 20 %. Když budou levnější úvěry, nebude nutné rozdávat peníze. Zabere to ale dlouhý čas, celá desetiletí. A do té doby je rozdávání peněz dobrým krokem,“ míní vědec.

V současné době probíhá test ve vesnicích na severu Ugandy. V každé z nich dostalo 15 nejchudších žen hotovost. V těchto odlehlých oblastech jsou velmi drahé „dovozy“. Těmi je zde ale vše, co není vyráběno přímo ve vesnicích. Většina žen, které dostaly peníze, se stala drobnými obchodnicemi. Ve vesnici, kde žilo nějakých 100 lidí, tak byly dříve tři nebo čtyři bohatší rodiny, které těžily z toho, že si mohou diktovat monopolní ceny. Rozdávání peněz jim ale zvýšilo konkurenci. Výsledkem byl znatelný pokles cen dováženého zboží a růst kupní síly celé vesnice. Ženám se zvýšil příjem, nákladem je to, že příjmy malé skupiny bohatších lidí klesly.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  • problém západu
    28.06.2013 12:02

    je obrovský státní aparát,nízká porodnost a nízké znalosti mládeže co zbyla-toto nedopadne dobře
    prorok
    • Re: problém západu
      28.06.2013 12:57

      tak proč je na tom západ o tolik lépe než ten východ. Zde s tou logikou tak trochu pokulhávaš.
      Starosta
  • TO VÍ PŘECE KAŽDÝ
    28.06.2013 8:39

    Jakákoliv krize je o tom ,že lidem došly peníze,tedy byli dokonale vyždímáni.Dejte lidem peníze a nastartujete spotřebu,konzum.Lidé bez peněz = jsou nesplacení úvěrů,pokles výroby ,nezaměstnanost,náklady státu rostou.Dnes se sice tisknou peníze,ale ty končí jinde než mají.Krize bude pokračovat zhoupne se do dalšího propadu a to tak dlouho dokud se nevyrovná hladina oběživa rovnoměrně,což může trvat libovolně dlouho,dle zabedněnosti a nenažranosti vládnoucích vrstev
    prorok
    • Re: TO VÍ PŘECE KAŽDÝ
      28.06.2013 10:58

      Právě spotřeba a "konzum" je ten problém. Produktivita práce neroste tak rychle jako konzum a proto je rozšířen pocit, že jsou lidé chudí resp. bez peněz. Tzv. "krize" ve vypsělých zemích zatím není o tom, že by nebylo co jíst a kde spát ale na ten konzum nezbývá proto "levice" nesmyslně tlačí minimální mzdy a podobné nesmylsy, které prodražují lidskou práci a jen vedou k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti. Dobrý hospodář je ten, který umí vzjít s tím co vydělá (vyprodukuje) ne ten který si na to sežene dotaci či podporu,
      _Buter
      •  
        29.06.2013 15:00

        To je omyl, za problémy stojí ten fakt, že produktivita práce pro spoustu produktů je téměř nekonečná. Na to aby jste získal například mobil potřebujete 0.0000001 člověka. A tak je to skoro ve všem. Divné, že? Ale pravdivé.
        Naith
      •  
        28.06.2013 11:04

        Čmoudům stačí i to, na co si nevydělají. Mají to zadarmo a dokazují, že kdo nedodržuje tradice ( např. šetření) ten se má nejlépe, protože mu žádné úspory nezničí inflace a na trhu kupuje za momentální hodnotu...
        Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m