Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hedge fondy a jejich sázky na ještě větší hlupáky

Hedge fondy a jejich sázky na ještě větší hlupáky

10.07.2013 18:21

Na trhu se obchoduje akcie, o které jste přesvědčeni, že její cena je příliš vysoko – naprosto neodpovídá jakémukoliv racionálnímu scénáři budoucího vývoje tržeb, marží a schopnosti generovat cash flow. Zároveň je ale jasné, že její produkty se vezou na vlně módy, která se přelévá i na akciový trh a poptávka po akcích se rozšiřuje a roste. Jak se zachováte?

V principu máme dvě možnosti. První z nich je okamžitá sázka na fundament - akcii nekupovat/prodat, či dokonce otevírat krátké pozice. Druhá z nich je sázka na sentiment jdoucí proti fundamentu. Jinak řečeno, sázka neřídící se v první řadě tím, co si myslíme my, ale tím, co si myslí trh (přesněji řečeno tím, co si myslíme o tom, co si myslí trh). Čtenář jistě tuší, že tato jednoduchá otázka a volba není jen tak nějakým detailem. Úzce souvisí například s tím, zda má spekulace na bubliny spíše tlumivý, či naopak přifukovací vliv. Pokud převažují sázky na fundament, má vliv korigující. Pokud naopak převažují sázky na sentiment a trend, má vliv nafukovací.

Ať už si každý na výše uvedené odpoví jakkoliv, důležité je, jak se obvykle chováme jako celek. Za významnou můžeme v této souvislosti považovat analýzu „Hedge Funds and the Technology Bubble“ (Brunnermeier, Nagel). Jak její název napovídá, věnovala se chování hedge fondů během technologické bubliny. Závěry se dají shrnout jednoduše: HF dovedly zachytit bublinový růst akcií během tvorby bubliny, dařilo se jim ale prodávat ještě před jejím prasknutím. Jinak řečeno, jejich odpověď na výše uvedenou otázku byla jednoznačně taková, že se vezly na sentimentu. Ale zároveň musely mít poměrně jasný obrázek ohledně fundamentu. Tedy obrázek o tom, že neinvestují do hodnoty, ale spekulují na to, že dovedou včas najít onoho pověstného „ještě většího hlupáka“, který od nich příliš horkou bramboru ještě koupí.

Ze studie se můžeme podívat na následující graf, kde je křivkou znázorněn vývoj podílu akcií s vysokým násobkem ceny akcie k tržbám (P/S) v tržním portfoliu. Ve sloupcích je podíl těchto akcií (tedy akcií, jejichž cenu táhnou zejména očekávání budoucího růstu) v portfoliích HF:

HF

Podíl spekulativních akcií v portfoliích HF dosáhl vrcholu během zimy/jara 2000, jejich podíl v tržním portfoliu ale kulminoval až na podzim. Můžeme si všimnout i toho, jak HF ve třetím čtvrtletí roku 1999 agresivně zvýšily své sázky na ještě větší hlupáky. Uvedené by také samo o sobě mohlo živit jakýsi obrázek výjimečné investiční schopnosti HF. Pokud ale dobře chápu logiku grafu, pak by skutečným úspěchem HF bylo to, pokud by do bublinového období vstupovaly s vyšším podílem akcií s vysokým P/S, ale na konci tohoto období měly tento podíl nižší než trh. Tak tomu ale nebylo – v prosinci 2000 měly HF ve svých rozvahách podíl těchto akcií stále vyšší než průměr.

Nechci zde ale poukazovat na to, že výkony HF jsou často rozporuplné (zejména s ohledem na výši poplatků a investiční riziko). Jde spíše o konkrétní ukázku mechanismu fundament vs. „já si myslím, že si oni myslí...“. Připomíná to sebenaplňující se proroctví, jaké jsme mohli vidět například na trhu dluhopisů periferie eurozóny. Je tu ale jeden podstatný rozdíl. U periferie šlo o plně funkční proroctví, kdy trhy mění i ekonomický fundament (obavy z defaultu = vysoké sazby = rostoucí pravděpodobnost defaultu; a obráceně). V případě výše popsaného mechanismu se fundament nemění (až na určitý efekt nákladu kapitálu). A nejde ani o sebenaplňující se proroctví, kterému „pomáhá“ QE. Tedy o růst cen akcií, který v ekonomice s volnými zdroji několika efekty zvýší poptávku a produkt, což následně „ospravedlní“ ony vyšší ceny akcií.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů