Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hraje Evropa špatnou obchodní hru?

Hraje Evropa špatnou obchodní hru?

16.07.2013 18:24

Začátek jednání o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy – která nese oficiální název Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) – představuje klíčový bod zvratu pro EU a světový obchod. Zároveň zvýrazňuje odklon obou stran od multilaterální obchodní politiky v posledních letech. Pro Ameriku je to možná správný krok, avšak Evropě by mohl přinést vážné potíže.

Během posledních padesáti let se Evropské unii, která čítá pouze 7 % globální populace, podařilo udržet výjimečně silnou obchodní pozici, a to navzdory vzestupu rozvíjejících se trhů, jako je Čína. Zatímco USA a Japonsko zažily pokles svého podílu na globálním exportu, podíl EU zůstává stabilní a pohybuje se kolem 20 %.

Obchodní síla EU ostře kontrastuje s vnímáním oslabené Evropy. Ze všeho nejdůležitější je, že se Evropě podařilo této pozice dosáhnout pouze tím, že silně investovala do multilaterálního obchodního systému prostřednictvím GATT a poté Světové obchodní organizace (WTO).

Přestože však EU multilaterálnímu obchodnímu systému za mnohé vděčí, od roku 2006 se i ona přiklání k bilateralismu a největší úspěchy zaznamenává s dohodami o volném obchodu s Latinskou Amerikou a Jižní Koreou. Na dosah je dnes také uzavření dohody s Kanadou (ačkoliv bilaterální jednání s Indií zřejmě uvízla na mrtvém bodě, pravděpodobně kvůli přesvědčení Indů, že jim dohoda příliš nepomůže).

Oficiálně EU pokládá bilaterální přístup k obchodu za plně slučitelný s návratem k multilateralismu. Fakta však hovoří jinou řečí.

Za prvé je zřejmé, že bilateralismus sílí, zatímco multilateralismus ochabuje. Od roku 2008, kdy zkrachovaly rozhovory o globálním volném obchodu v rámci kola jednání z Dauhá, nedokázali Evropané přivést USA, Čínu a Indii zpět k multilaterálnímu jednacímu stolu. A co je ještě důležitější, evidentně se už o to přestali snažit. Odráží se to ve zdráhavosti EU vyvinout tlak na rozvíjející se země, aby se staly součástí multilaterální dohody WTO o veřejných zakázkách, jako by unie přijala názor, že tuto otázku lze vyřešit pouze bilaterálně.

Od roku 2008 se navíc americká obchodní politika záměrně zřekla multilateralismu, aby mohla usilovat o zastavení Číny prostřednictvím strategie dvou front: plánovaného Transpacifického partnerství (TPP) a TTIP. Důvod této změny je prostý. USA už nemají dost síly k tomu, aby určovaly pravidla globálního obchodního systému, ale pokládají se za dostatečně silné, aby je dokázaly obcházet.

V tomto směru EU americký strategický cíl částečně sdílí, protože i ona má proti rozvíjejícím se mocnostem výhrady, pokud jde o přístup na trhy, dodržování práv duševního vlastnictví, přístup k veřejným zakázkám a dotace státním podnikům. Evropa se však nesmí s tímto novým a úzkým obchodním zaměřením USA ztotožnit, a to z několika důvodů.

Za prvé Evropa nemá asijskou strategii ani ekvivalent TPP. Budiž, dohoda mezi EU a Japonskem by byla pro Evropu velmi přínosná a snížila by americké výhody v Asii. Pokud však USA uzavřou TPP dříve, než si Evropané zajistí dohodu s Japonskem, pak se vyjednávací síla japonské vlády ve vztahu k EU automaticky zvýší. V tomto smyslu bude dohoda s Japonskem pro USA i Evropu klíčovým měřítkem úspěchu či neúspěchu bilateralismu.

Za druhé, což je zásadnější, nejsou USA pouze ekonomickou mocností, ale i mocností politicko-vojenskou. Obchodní počty jejich partnerů budou v důsledku toho vždy ovlivněny strategickými ohledy, kterýžto faktor se při jejich jednání s Evropou neprojevuje.

To je významné zejména ve vztahu k Číně. USA si velmi otevřeně přejí přibrzdit Čínu tím, že zvýší globální obchodní standardy. Pokud však širší geopolitické ohledy dovedou tyto dvě země k dohodě, mohla by tím Evropa utrpět.

Něco podobného se stalo během konference o klimatických změnách v Kodani v roce 2009, kde se USA a Čína rozhodly postavit se proti rozsáhlé globální dohodě, čímž účinně vyřadily ze hry Evropu. USA také nemají skutečný zájem na oživení jednání o multilaterálním obchodu, protože bilateralismus je mnohem efektivnějším nástrojem pro vymáhání ústupků na rozvíjejících se mocnostech.

Evropa nemá stejné geopolitické zájmy a zejména stejné prostředky jako USA, v důsledku čehož má na opětovném oživení multilaterálního obchodu větší zájem. Šíření bilaterálních dohod obsahujících vlastní mechanismy řešení rozdílných názorů nevyhnutelně oslabí mechanismus řešení sporů WTO, což multilateralismus dále podkopá.

Potřeba oživit multilateralismus je ještě důležitější vzhledem k tomu, že jednání mezi EU a USA budou pravděpodobně složitá a vleklá, především kvůli odporu ze strany evropských i amerických regulátorů. Evropští regulátoři se už rozhodli zpřísnit podmínky pro schvalování geneticky upravených organismů, jako by chtěli ukázat amerických obchodním vyjednavačům, že ze svých vydobytých pozic jen tak snadno neustoupí.

Když byly nyní oficiálně zahájeny rozhovory o TTIP, musí se Evropa snažit vyjednat co nejlepší podmínky. A především musí EU akceptovat, že globální obchod je nemilosrdná politická hra, která se hraje podle jednoho základního pravidla: zachovávat si neustále všechny možnosti otevřené.

Zaki Laidi je profesorem mezinárodních vztahů na L’Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po) a autorem knihy Limited Achievements: Obama's Foreign Policy (Omezené úspěchy: Obamova zahraniční politika).

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data