Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odchod z EU vás zničí, varují zahraniční vlády Brity

Odchod z EU vás zničí, varují zahraniční vlády Brity

24.07.2013 17:53
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zahraniční vlády začaly Londýnu radit se zahraniční politikou, konkrétně s jeho komplikovaným vztahem k Bruselu. Postoj nejvýznamnějších britských partnerů, včetně Spojených států a Japonska, je jasný: Velká Británie musí v EU zůstat, jinak riskuje úpadek do ranku druhořadých. Prazvláštní jev, kdy jeden stát jakoby ví, co je v nejlepším národním zájmu státu jiného, vzbuzuje pozornost ani ne kvůli mezinárodnímu altruismu, jako spíš pro obchodní zájmy, které se za postoji Washingtonu či Tokia skrývají.

Základní vysvětlení by se dalo shrnout takto: mnoho společností ze široké škály zemí od Spojených států po Austrálii používá ostrovní království jako odrazový můstek pro expanzi do Evropy; a britský vliv v institucích EU k prosazování svých zájmů. Liberální Londýn v unii patří k předním zastáncům svobodného obchodu a neomezené soutěže, což nadnárodním korporacím nadmíru vyhovuje.

Příklad. Top manažeři automobilky General Motors se loni rozhodovali, jestli zavřou továrnu v Británii či v Německu. Nakonec rozhodli odepsat provoz na kontinentu. Podle zdrojů deníku Wall Street Journal by však byla uzavřena britská továrna, pokud by se Londýn rozhodl z EU vystoupit a ztratil přístup k půlmiliardovému vnitřnímu trhu. Velkým investorem v Británii je z naprosto stejného důvodu i japonská Toyota, která zde první provoz otevřela před 20 lety. Japonci od té doby v zemi investovali 2,1 mld. GBP a zaměstnávají zde přes 3000 lidí. Britská vláda spočítala, že domácí automobilky v roce 2009 na clu, které by jako mimounijní subjekty musely odvádět, ušetřily 900 mil. GBP. Za to už se vyplatí dát Londýnu přátelskou radu.

Poslední zemí, která projevila starost o směřování Británie, se stala Austrálie. Její ministři rozeslali svým britským protějškům dopisy, podle nichž se Londýn odchodem z EU odsoudí k ztrátě statusu hospodářské velmoci. Nad obsahem některých psaní by zaštkalo srdce nejednoho patriota. „Austrálie oceňuje britskou sílu a odolnost a s radostí očekává, že Británie bude nadále patřit mezi vedoucí ekonomiky a schopné mocnosti. Silné a aktivní členství v EU k tomu bude přispívat,“ uvádí se v dopise adresovaném ministerstvu zahraničí.

V dalším, zaslaném ministru obchodu Vinci Cableovi, je taktéž vyzdvihována „aktivní“ role Velké Británie v EU. „Silné vazby Austrálie na Velkou Británii umožňují australským firmám použít Británii jako základnu pro ochod a investice na širším trhu EU. Vyzývám Velkou Británii, aby si svůj vliv zachovala tím, že zůstane angažovaným účastníkem všech aspektů vnitřního trhu EU,“ stojí dál v dopise, zveřejněném britskou vládou jako součást zprávy o revizi členství v EU.

Podobně se už v lednu vyjádřili nejmenovaní američtí představitelé. O víkendu vyšlo najevo, že ke sboru na obranu britského členství v evropském se připojili i Japonci. Ti v memorandu poslaném na Foreign Office uvedli, že „Brixit“ by ohrozil 1300 japonských firem s britskými pobočkami.

Zahraniční tlak nijak neulehčuje dilema premiéra Davida Camerona, který Britům k otázce slíbil vypsat referendum. Zatím však nesdělil, na čí straně bude stát, a za zády má euroskeptické křídlo svých konzervativců. Nepomohla ani zveřejněná revize, která tvrdí, že v šesti klíčových oblastech regulace je rovnováha sil mezi Bruselem a Londýnem „zhruba přiměřená“.

Euroskeptický tábor konzervativců tvrdí, že miliardy liber, které musí Londýn každoročně odvádět do společné evropské kasy, by nalezly daleko lepší upotřebení doma v rámci prorůstových opatření. Oponenti namítají, že i zmínka o odchodu vytváří nejistotu, která poškozuje britské komerční zájmy. Ministerský předseda se snaží mezi oběma skupinami manévrovat. Chce znovu projednat základní smlouvy a vydobýt si na Bruselu ústupky v oblastech jako zaměstnanost či hraniční kontroly. Poté prý nechá o výsledku hlasovat britské voliče, ne však dřív než v roce 2017, kdy už by ale nemusel být u moci.

Obhájci britského členství v EU poukazují na výhody vnitřního trhu a také na obrovskou vyjednávací sílu, kterou blok 28 zemí disponuje na mezinárodní aréně. Ta by se mohla ukázat například při nedávno zahájených rozhovorech o zóně volného obchodu mezi EU a USA. Londýn by sám těžko mohl získat takové výhody, jaké si na Washingtonu může vymoci Brusel. Britská vláda také poukazuje na pozitivní efekt dohody EU o volném obchodu s Jižní Koreou, který pro britské firmy odhaduje na 500 mil. GBP ročně. V případě dojednání zóny se Spojenými státy by mohly na clech ročně ušetřit až 1 mld. GBP.

Proti záměru znovu vyjednávat o základních podmínkách členství v EU se postavila i skupina vlivných podnikatelů, kteří dali svůj nesouhlas najevo v otevřeném dopise zveřejněném ve Financial Times. "Vyžadovat takový krok v situaci, v jaké se teď nacházíme, by znamenalo ohrozit naše členství v EU a pro britský podnikatelský sektor vytvořit škodlivou nejistotu. To je to poslední, o co by měl premiér usilovat," stojí v dopise. Premiérův postoj odmítá například zakladatel společnosti Virgin Group Richard Branson, šéf londýnské burzy Chris Gibson-Smith, ředitel reklamní agentury WPP Martin Sorrell a sedm dalších podnikatelů.

 
(Zdroje: FT, WSJ, Bloomberg, LN, ČTK)


Čtěte více:

Velká Británie odmítla referendum o vystoupení z Evropské unie. Proti premiérovi se ale postavila řada vlastních poslanců
25.10.2011 11:49
Poslanci britského parlamentu naprostou většinou v pondělí odmítli výz...
Cameron čelí rostoucímu tlaku na odchod Velké Británie z Evropské unie
13.05.2013 13:48
Velká Británie by měla rozhodnout o odchodu země z Evropské unie místo...
Britský byznys zvažuje dopady výstupu z EU
08.07.2013 7:58
Po 40 letech chladného vztahu uvažuje Velká Británie o rozvodu se zbyt...
Británie sází na břidlice, chystá daňové úlevy
19.07.2013 9:30
Británie dnes představila daňové úlevy pro investice do průzkumu a těž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.