Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E.ON, nebo E.OFF?

E.ON, nebo E.OFF?

25.07.2013 18:25

To, že evropské energetiky na tom někdy nejsou nejlépe, není žádným převratným objevem. I když musím říci, že pohled na konkrétní čísla RWE mě trochu překvapil (viz předchozí „RWE jako obraz nevalného stavu evropské energetiky?“). Podívejme se nyní na jeho kolegu – E.ON. Grafy ukazují, že během posledních pěti let byl osud akcií obou energetik dosti podobný, E.ON se v letech 2009 a 2010 vezl na ještě větším pesimismu než RWE. A výrazné oddělení cest obou energetik nepřináší nakonec ani poslední rok:

eon1

Po zkušenostech s RWE se před jakýmikoliv pokusy o rychlé valuace podívejme na cash flow společnosti. Čisté zisky jsou během posledních tří let dost volatilní, my ale víme, že toto měřítko výkonu firmy je dosti pochybné. Lépe na tom z hlediska nestability ale není ani čistý zisk a odpisy, zde se už ale pohybujeme soustavně ve vyšších kladných číslech. Ostatní položky jsou čitelně nevýznamné, provozní kapitál pak působí tak pozitivně, že v letech 2011 a 2012 zvedají provozní cash flow na 6,6 a poté dokonce 8,8 miliardy eur. Klíčové je to, že na rozdíl od RWE, je E.ON schopen ze svého provozního cash flow pokrývat CapEx (i když v roce 2011 těsně):

eon2

Zbytek toku hotovosti pak vypadá tak, že si společnost dost vypomáhá prodejem aktiv na to, aby mohla snižovat dluh, vyplatit nějakou tu dividendu. I tak jí v posledních dvou letech klesala zásoba hotovosti. Není to tedy zrovna model dlouhodobé stability, ale situace je (byla) u cash flow o řád lepší, než u RWE. Dokonce je dost dobrá na to, abychom uplatnili naši dnes již zaběhnutou metodologii ukazující, jak pesimistický, či optimistický trh u dané akcie je. 

 
Pokud by letos E.ON vygeneroval opět 8,8 miliardy eur provozní hotovosti a zainvestoval cca 6,2 miliardy eur, do dlouhého období se odpíchne s 2,5 miliardami eur cash flow po CapEx. Zadlužení už je relativně nízko, může tedy jít o CF pro akcionáře. Požadovaná návratnost by se mohla pohybovat mezi 6,7 – 7,5 %. Určité problémy nám dělá nadbytečná hotovost a neprovozní aktiva. Dejme tomu, že dohromady tvoří 11,5 miliardy eur (část hotovosti a dlouhodobá pohledávka ve výši 6 miliard eur). Poté nám vychází, že trh nyní čeká znatelně více než 10% dlouhodobý roční pokles cash flow společnosti. To by bez přehánění znamenalo, že E.ON je oceněn na v médiích někdy zmiňovaný E.OFF.

eon3

Uvedená čísla jsou dosti volnými odhady, i jejich různé variace ale ukazují, že trh je ohledně společnosti dosti skeptický. Či mu došla trpělivost, protože výhled složený z neradostného makro i sektorového fundamentu a spleti státních zásahů se ne a ne zlepšovat. Podle uvedených čísel se investoři v podstatě domnívají, že firma tak, jak ji známe, nebude již za 10 – 15 let existovat. Myslím, že téma se jeví natolik zajímavé, že příště můžeme přidat další energetiku.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 

Seriál poskytuje základní fundamentální pohled na vybrané zahraniční tituly, který sice není plnohodnotnou valuací, ale jde za rámec jednoduchých valuačních násobků. Namísto stanovení cílové ceny a investičního doporučení je zde postup opačný: Na základě několika základních předpokladů týkajících se cash flow společností a současné ceny akcie je odhadnuto, s jakým růstem firmy nyní trh implicitně počítá. Zhodnocení tohoto očekávaného růstu pak může být vodítkem při posuzování fundamentální atraktivity daného titulu. Zde prezentované závěry v žádném ohledu nepředstavují investiční doporučení, či poradenství. Autor je aktivním investorem a u analyzovaných titulů může držet otevřené pozice.


Čtěte více:

Energetický trh brzy zlepšení nečeká, varuje severský obr Vattenfall a odepisuje aktiva za 30 miliard SEK
23.07.2013 10:36
Největší energetika severní Evropy dnes rázným krokem ukázala, že nevě...
Vattenfall odepsal aktiva – další energetiky jej mohou následovat... (komentář před výsledky)
24.07.2013 18:23
Švédská energetika Vattenfall, která působí nejen v severní, ale prakt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m