Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční regulaci nechte mimo obchodní rozhovory USA a EU

Finanční regulaci nechte mimo obchodní rozhovory USA a EU

29.07.2013 17:43

Spojené státy a Evropská unie vstoupily do nového kola obchodních rozhovorů, které je příslibem dalšího prohloubení pevného hospodářského vztahu obou stran. Rozhovory by ale neměly posloužit k oslabení amerických reforem finančnictví, které právě zapouštějí kořeny.

Komisař EU pro vnitřní trh a služby Michel Barnier objíždí USA a hledá podporu pro začlenění finančních služeb do rozhovorů o navrženém Transatlantickém obchodním a investičním partnerství. Finanční průmysl zároveň rozhovory prosazuje jako cestu ke zvrácení otravných – a nesmírně účinných – pravidel, která jsou v USA zaváděna podle Doddova-Frankova zákona.

Během obchodních rozhovorů by mohlo dojít k ohrožení přísných nových pravidel pro deriváty, kapitálové požadavky, finanční strukturu, ochranu investorů a spotřebitelů a tak dále, přičemž Kongres USA by mohl pouze schválit či neschválit finální dohodu obsahující širokou škálu témat. Jiní komentátoři rozhovory považují za nové fórum pro spolupráci a doufají, že obchodní jednání zlepší koordinaci finančních regulátorů.

USA by měly projevit moudrost a tento náhled odmítnout.

Teď není správná chvíle tvrdě vybojované americké finanční reformy vystavit riziku. Na stínové bankovnictví začíná dopadat světlo, v účinnost vstupují nové předpisy regulující deriváty, kapitálové požadavky se brzy zvýší, strukturální reformy a úřad k řešení krizí snižují subvence a investoři a spotřebitelé jsou lépe chráněni.

Finanční průmysl proti této nové legislativě svedl bitvu. Lobboval v regulačních orgánech a v kongresu za odročení či oslabení uzákoněných reforem, naléhal na kongres, aby zablokoval jmenování klíčových kandidátů a odepřel podstatné financování, a zahájil agresivní soudní pře s cílem zmařit realizaci důležitých předpisů. Dát finančnímu průmyslu příležitost znovu se do věci zakousnout je to poslední, co USA (a EU) potřebují. A právě k tomu by vedly obchodní rozhovory – a následné hlasování v kongresu.

Jistěže, nad některými prvky reformy panují mezi USA a Evropou ostré neshody. Ještě minulý měsíc byla Komise USA pro burzy a cenné papíry ve sporu s Barnierem ohledně územního dosahu amerických pravidel pro deriváty. Obdobně americkou centrální bankou navržené kapitálové a holdingové požadavky pro zahraniční firmy působící v USA – lepší než národní přístup a po mém soudu rozumné – hluboce rozlítily Evropskou komisi. USA zase znepokojuje povolování národního přístupu k evropským předpisům, jimiž se řídí deriváty, jakož i pravidla týkající se manažerů hedžových fondů.

Existuje přitom řada jiných fór, kde lze řešit neshody mezi americkými a evropský regulátory, včetně bilaterálního procesu, který vyvrcholil nedávnou dohodou mezi USA a Evropou o rámci pro regulaci derivátů. Na globální úrovni finanční reformy podněcuje skupina G20, dohodu mezi regulátory prosazuje Rada pro finanční stabilitu a oborově relevantní reformy probírají odborné týmy Basilejského výboru pro bankovní dohled, Mezinárodní organizace komisí pro cenné papíry a Mezinárodního sdružení orgánů dohledu v pojišťovnictví.

Poslední, co potřebujeme, je další proces, zejména proces nezaměřený na to, jak zabránit dalšímu finančnímu zhroucení podobnému tomu, z něhož se USA i Evropa dosud snaží vzpamatovat. Obchodní rozhovory by posloužily jen jako jednosměrný nástroj k otupení reforem, ne k jejich rozvinutí.

Globálně je zajisté potřeba odvést ještě hodně práce. Co se týče řešení situace v otřesených bankách, USA zavedly solidní rámec, ale nadále pracují na tom, jak zajistit věrohodnost postupu zeštíhlování významné finanční firmy. V Evropě sice existuje shoda, že orgán pro řešení krizí ve finančních institucích je potřebný, ale k jeho fungování v kontextu právních a politických rámců členských států EU je zapotřebí udělat ještě mnohem víc.

Nad deriváty dnes panuje všeobecná shoda, jak přistupovat k obchodování, zúčtování a transparentnosti, ale u kapitálových požadavků, maržových požadavků, dohledu nad zúčtovacími bankami a dalších oblastí zůstává ještě hodně práce. Formují se kapitálová a likviditní pravidla, ale finální dohoda je stále spíše na obzoru než na dosah ruky.

Jsem rozhodně pro silnější, usilovnější snahu o dosažení globální shody nad stěžejními reformami. Ostatně právě taková shoda je nutná, abychom snížili pravděpodobnost výskytu další zničující globální finanční krize. Neexistuje ale důvod, proč o dosažení tohoto cíle usilovat prostřednictvím obchodních rozhovorů, které by reformní síly nejspíš nevzpružily, nýbrž oslabily. 

 
Michael S. Barr je profesorem práv na právnické fakultě Michiganské univerzity a badatelem Brookingsova institutu a Centra pro americký pokrok. V letech 2009-2010 působil jako náměstek amerického ministra financí pro finanční ústavy a byl klíčovým tvůrcem Doddova-Frankova zákona o reformě Wall Street a ochraně spotřebitele.

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Čtěte více:

Evropa letos banky neotestuje. Bojí se? Italským chybí až 60 mld. eur kapitálu
17.05.2013 9:26
Zátěžové testy evropských bank se letos neuskuteční. ECB chce změnu je...
Faber: Ekonomiku nerozhýbe ani QE99. Fed nahrává hrstce investorů
07.06.2013 14:01
Americkou ekonomiku nerozhýbe ani nekonečná série kvantitativního uvol...
Dinosaurus to nepřežil, velké banky přežít musí?
28.06.2013 18:24
U vchodu do školní jídelny nám vysela velká nástěnka s nápisem „Dinosa...
EK navrhla novou klíčovou část bankovní unie, řízený krach bank
10.07.2013 12:11
Evropská komise dnes navrhla jednotný mechanismus pro řešení problémů ...
USA chtějí klíčové banky regulovat přísněji než Basel III. Ohrozí to dividendy?
10.07.2013 12:20
Klíčové americké banky mohou být po letech zotavování i nasávání levné...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů