Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investory láká potenciál evropských akcií

Investory láká potenciál evropských akcií

05.08.2013 12:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Uklidnění evropské dluhové krize a chabé známky oživení hospodářské aktivity na kontinentu lákají investory, kterým se zamlouvají vybrané evropské firmy, ale dosud je odrazovala politická rizika a nepředvídatelnost dalšího vývoje.

Poslední data naznačují, že 17 zemí eurozóny se začíná vymaňovat z recese – těsně, ale přece. „Růst v eurozóně stále osciluje kolem nuly, ale zlepšuje se a trh na to reaguje,“ tvrdí Rory McPherson z investiční skupiny Russell Investments. Starý kontinent prý skrývá slušný potenciál, dodává a poukazuje na levnější valuace evropských akcií oproti americkým.

A není sám. Evropské tituly začala nedávno k nákupu doporučovat i banka Goldman Sachs, která odhaduje, že široký index Stoxx Europe 600 v nadcházejících 12 měsících posílí o 13 %. Americký S&P 500 by měl investorům přinést jen 8 %.

Příčin „návratu do Evropy“ je vícero. Navzdory slušnému růstu v loňském roce jsou evropské akcie stále relativně levné. Firmy vytváří velké hotovostní zásoby a vyplácí slušné dividendy. Navíc jsou v porovnání s americkou konkurencí zpravidla závislejší na odbytištích mimo svůj domov, takže špatná situace v Evropě pro ně nemusí být fatální. Podle optimistů tak pouhá stabilizace na kontinentu stačí k tomu, aby se akcie velkých koncernů s mezinárodní přítomností vydaly výš, a to z lepší startovací pozice než v USA a s nižší volatilitou než v Japonsku.

Evropské trhy zasáhla nejdřív finanční a poté dluhová krize. Od té doby se vzpamatovaly díky levným penězům centrálních bank a pomalu se vracející chuti riskovat. Pořád ale výrazně zaostávají za vývojem za oceánem. Za posledních 12 měsíců index Stoxx Europe 600 vzrostl o 14,5 %, zatímco S&P 500 přidal 23 %. Americké burzy překonaly rekordy z roku 2007 a jsou na historických maximech, evropské ve většině případů nikoli. Výjimkou je německý DAX , do něhož jsou ale započítány reinvestované dividendy. Bez nich je index stále níže. Trhy problémových ekonomik Portugalska, Irska a Řecka nedosahují ani poloviny předchozích maxim,

„Je tu mnoho dobrých společností, které doplácejí na to, že jsou kotovány Evropě,“ tvrdí Michael Barakos, hlavní investiční stratég pro evropské akcie v JP Morgan Asset Management. Například elitní index Euro Stoxx 50, v němž jsou zastoupena známá jména jako Sanofi, Bayer, Daimler, Anheuser-Busch či Unilever, obchoduje na 11,7násobku očekávaného zisku v příštím roce. Odpovídající sorta společností ve Spojených státech se obchoduje za 13,5násobek.

Barakos poukazuje na to, že evropské firmy jsou na tom v řadě případů mnohem lépe než jejich mateřské vlády či banky. Jako příklad zmiňuje automobilku Volkswagen, která sice v Evropě realizuje velkou část odbytu, ale přesto byla schopna minulý týden vykázat velmi dobrou sadu čísel za 1Q13, překonat očekávání trhů a na burze posílit.

Rizika a problémy přetrvávají. Ačkoliv Evropská centrální banka štědře rozděluje levnou likviditu, peníze se ne vždy dostanou k těm, kteří je skutečně potřebují. Dalším mrakem na obzoru je zpomalování hospodářské expanze v Číně, která se pro řadu evropských gigantů stala největším odbytištěm. Nejvíc by to mohli pocítit výrobci luxusního zboží typu LVMH. I data z Evropy samotné nezavdávají důvod pro obzvlášť velký optimismus. To jen šest kvartálů recese udělá z každého náznaku zlepšení radostnou zprávu.

I tak ale „evropské akcie mají větší potenciál, než jaký by jejich mateřské ekonomiky naznačovaly,“ tvrdí Kevin Gardiner z britské banky Barclays.

(Zdroje: WSJ, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data