Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oceláři: Varující Salzgitter (+2 %) snad přiznal vše, ThyssenKrupp (-5 %) přes lepší čísla zneklidňuje

Oceláři: Varující Salzgitter (+2 %) snad přiznal vše, ThyssenKrupp (-5 %) přes lepší čísla zneklidňuje

14.08.2013 10:40, aktualizováno: 14.8. 12:30
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Samé špatné stíhají sektor evropského ocelárenství a poslední z nich bylo srpnové varování skupiny Salzgitter před pádem do ztráty. Ta dnes spolu s výsledky opět zhoršila celoroční výhled co do tržeb, které čeká nově pod úrovní roku 2012 a bude propouštět. Akcie po nich ale míří mírně výš. Nad očekáváním byly výsledky ThyssenKrupp, akcie ale padají. Zneklidňuje možnost navýšení kapitálu i osud americké divize.

Německý ocelář Salzgitter vydal v úvodu minulého týdne varování ohledně vývoje hospodaření, které bylo již třetím za posledních devět měsíců. Konkurence v evropském sektoru, zatíženém nadkapacitami, seslala zejména kvůli jihu Evropy prodejní ceny pod výrobní náklady. Salzgitter v tomto výhled zhoršil očekávání pro celoroční ztrátu před zdaněním na zhruba 400 milionů eur z předchozího výhledu „středu dvouciferného pásma“. Akcie na této zprávě 6. srpna klesaly o 11 %.

Dnes Salzgitter investorům přednesl pololetní ztrátu před zdaněním 299 milionů eur, před čímž již varoval, proti ztrátě 18 milionů eur před rokem. Celková pololetní ztráta dosahuje 315 milionů eur. Pololetní tržby klesly o 7 % na 4,98 miliardy eur, zejména kvůli prodejním cenám válcované oceli. Pro celý rok 2013 ale pak již vyslovil očekávání „mírně nižších tržeb“ proti výsledku roku 2012.

Ve výhledu je patrná silná nejistota ohledně toho, co se v sektoru i na trzích bude dál dít. Salzgitter cituje nepředpověditelné trendy u prodejních cen a materiálů na vstupu do výroby i například měnový vývoj, který může významně ovlivnit výsledek ve druhé polovině roku, ovšem „pozitivně i negativně“.

Salzgitter oznámil plán úspor v rozsahu 200 milionů eur a úmysl propustit 1500 zaměstnanců ze svých provozů. Salzgitter, který sídlí ve stejnojmenném městě, kvůli tomu jedná s německými odbory IG Metall, se kterými očekává „brzké podepsání dohody“ a také s německou spolkovou zemí Dolní Sasko, která drží 26,5% podíl ve společnosti.

„Výsledek Salzgitteru v první polovině roku byl široce předurčen strukturální krizí v evropském ocelárenství,“ uvedla firma a zopakovala jednorázové položky u divize Peiner Traeger, slabost poptávky kvůli propadu ve stavebnictví a „dramatický nedostatek objednávek“ u ocelových trubek.

Akcie Salzgitteru dnes dále nepadají, investoři připravení na možné další „jobovky“ po profit warningu nepanikaří. Naopak zhruba 1% zisk postupně navyšují na více jak 2 %. Od počátku roku 2013 jsou níž o 26 % proti poklesu akcií konkurenta Kloeckner & Co o 19 % a další významné ocelárenské skupiny ThyssenKrupp o 5,3 % do včerejška při poklesu sektorového indexu Stoxx 600 Basic Resources Index za stejnou dobu o 13 %.

Vývoj akcií Salzgitter za poslední rok (eur/akcie):


I pod tlakem Salzgitteru se mísí pohled investorů na čerstvě představené výsledky skupiny ThyssenKrupp. V nich pak fiskální 3Q nad očekáváním s celoročním výhledem. Jakoby ze strany investorů panovala obava, že firma ještě něco nepřiznala, akcie klesaly o zhruba 5 % k 16 eurům za akcii, pokles následně zmírnily na zhruba polovinu. Otázkou je zejména navýšení kapitálu a osud americké divize.

ThyssenKrupp za 3Q vykázal výsledek EBIT na úrovni 332 milionu eur nad konsensem 266,8 milionu eur, ale meziročně nižší o 14 %. Tržby úrovní 9,5 miliardy eur také přesáhly očekávání 9,45 mld. eur. Pro své 4Q firma předpověděla tržby nad úrovní svého 3Q, celoroční tržby ale vidí pod úrovní roku 2012, která byla 40,1 miliardy eur. Celoroční EBIT pak očekává kolem jedné miliardy eur. „Dnešní výsledek ukazuje, že firma celoroční cíle naplní,“ míní Marc Gabriel, analytik Bankhaus Lampe v Düsseldorfu.

ThyssenKrupp je největším německým ocelářem. Šéf skupiny Heinrich Hiesinger uvedl, že výsledky ukazují „jasně pozitivní trend“ a že firma nemusí spěchat s prodejem Steel Americas, který je naplánován. Kontrakt měl být podepsán dle dřívějších vyjádření do konce fiskálního roku = konce září. Krok může být jedním z důvodů poklesu akcií. „Nebudeme činit naše rozhodnutí podle konkrétních termínů,“ uvedl CEO k prodeji divize. ThyssenKrupp prodává americkou divizi a expanduje do oblastí mimo ocelárenství ve snaze čelit propadu tradiční poptávky. I ThyssenKrupp zopakoval slova o propadu poptávky ze strany autoprůmyslu a stavebnictví a také ostrou konkurenci čínských dodávek s dopadem na prodejní ceny. Podle zdrojů je brazilská Cia. Siderurgica Nacional SA hlavním zájemcem o americkou divizi ThyssenKrupp. Ta - Steel America – ve čtvrtletí zúžila ztrátu před zdaněním na 162 milionů eur z 262 milionů eur před rokem. Steel Europe pak zlepšila zisk na 62 milionů eur z 52 milionů eur.

Výsledky ThyssenKrupp za poslední rok (eur/akcie):


Faktorem, budícím otázky, je úmysl navýšení kapitálu. CEO skupiny uvedl, že si tuto možnost chce ponechat. Analytici Equinet vidí krok jako nezbytný kvůli zhoršující se finanční pozici skupiny. Nomura pak také akcentuje navýšení kapitálu i vlažný postup při prodeji americké divize, která skupině nese ztráty a kde Nomura vidí velké riziko průběžného poklesu hodnoty aktiv a tedy horší budoucí prodej.

(Zdroj: Salzgitter, ThyssenKrupp, Bloomberg, Reuters, AP)


Čtěte více:

Nová tvář amerického ocelářství: méně zaměstnanců, žádné odbory, nižší mzdy
10.07.2013 17:51
Rozšířená sedmipodlažní válcovna v Leipsicu jižně od Detroitu s malým ...
Souboj kovů o přízeň automobilek: zvítězí ocelárny či hliníkárny?
22.07.2013 17:17
V hutnictví se rozhořela bitva o postavení hlavního dodavatele pro aut...
Raiffeisen srazila výhled pro polské těžaře uhlí. ArcelorMittal pro poptávku po oceli
01.08.2013 12:58
Sektor těžby uhlí a ocelárenství stíhají další špatné předpovědi. Anal...
Ocelárna Evraz Vítkovice Steel více než po měsíci obnovila provoz
05.08.2013 11:43
Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě dnes více n...
Salzgitter (-11 %) dala temný výhled pro ocelárenství i výsledky. SocGen varuje před koncem
06.08.2013 9:58
Akcie druhé největší německé ocelárenské skupiny dvouciferně padají po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university