Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peking usměrňuje mocnou ropnou kliku. Čistka má připravit půdu pro reformy

Peking usměrňuje mocnou ropnou kliku. Čistka má připravit půdu pro reformy

06.09.2013 18:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínský ropný sektor zasáhla čistka, jejímž cílem je zatočit se skupinou kolem vlivného člena nejvyššího vedení země a bývalého šéfa státního ropného koncernu CNPC Zhou Yongkanga. Pět vysoce postavených manažerů CNPC a jeho veřejně obchodovatelné dcery PetroChina (0,85 EUR, 0,71%) bylo v uplynulých týdnech zatčeno. Mezi nimi je i Zhouovi blízký nástupce v CNPC Jiang Jemin. Z čeho jsou zadržení obviněni, není známo. Podle pozorovatelů se Zhou, který zatčen nebyl, provinil hlavně politickou podporou Po Si-laje, kdysi extrémně populárního partajního funkcionáře, který byl v nedávném exemplárním procesu odsouzen za korupci a zneužití pravomocí.

Vyšetřování má podle všeho oslabit vliv skupiny, které dlouhou dobu brání reformě ropného sektoru a vyslat jasný signál zbytku státem spravovaných firem.

Ropný sektor zaujímá v čínském hospodářství velevýznamnou úlohu. Jeho tři hlavní protagonisté, CNPC, Sinopec a CNOOC, se s pomocí levných úvěrů státních bank už řadu led snaží kráčet v čele čínské expanze na zahraniční trhy a vytvořit národní šampiony schopné konkurovat západním gigantům. Podle konzultantské firmy Dealogic čínské ropné firmy od roku 2002 na nákupy aktiv v zahraničí vydaly téměř 130 mld. USD. PetroChina se v roce 2007 stala největší ropnou společností podle tržní kapitalizace a loni v těžbě ropy překonala i americký ExxonMobil.

Naftaři mají v Číně ale zároveň pověst jedné z nejméně transparentních a nejvíce zkorumpovaných skupin. Se státními bankami v zádech si mohou dovolit vyrážet na akviziční tažení, kupovat za přemrštěné sumy a během toho se osobně obohatit díky zakázkám přiděleným známým a kumpánům. Uvnitř komunistické strany se v posledních letech zvedá opozice vůči rostoucímu vlivu ropné kliky na zahraniční, a dokonce i vojenskou politiku. „Lidé z CNPC poslouchali jen Zhoua,“ tvrdí nejmenovaný zdroj o bývalém členu mocného Stálého výboru politbyra, který sice v nejvyšším stranickém orgánu mezi lety 2007-2012 zodpovídal za vnitřní bezpečnost, ale velký vliv na ropný sektor si ponechal i po formálním odchodu z CNPC.

Zaměřením na Zhouovu síť, jejíž náčelník je nyní v politickém důchodu, si nové čínské vedení kolem prezidenta Si Ťin-pchinga připravuje půdu pro klíčový listopadový sjezd, na němž má být představen balík důležitých hospodářských reforem. Očekává se, že nová opatření mají být zaměřena proti korupci a plýtvání státních prostředků.

Otázkou zůstává, jestli se protikorupční tažení omezí na několik zatčených top manažerů, nebo jestli iniciativa půjde dál, například směrem k většímu otevření ropné branže soukromým a zahraničním hráčům.

Kořeny ropné kliky sahají do časů Mao Ce-tunga, kdy se Čína díky nálezům ropy v Daqingu stala velmi rychle energeticky soběstačná a přestala dovážet surovinu ze Sovětského svazu. Po nástupu reformního křídla Teng Siao-pchinga na konci 70. let její vliv ochabl, ale přesto si několik zástupců podrželo vysoké funkce a mohlo dosazovat do důležitých postů své svěřence. Zhruba po třech generacích převzal roli neformálního lídra klanu Zhou Yongkang. Personální propojení na důležitých pozicích, běžné i v jiných odvětvích čínského hospodářství, je v ropném průmyslu posíleno skutečností, že většina členů sítě se zná už ze studií na Pekingské China University of Petroleum. Její vliv umocňují i velké zisky a mezinárodní přesah sektoru. Zhouvi navíc enormně pomohla jeho role partajního dohlížitele nad policií, soudy a tajnými službami.

Na fungování CNPC prý čistka mít vliv nebude. Si Ťin-pching tento týden se stávajícím šéfem koncernu navštívil Turkmenistán, kde podepsal kontrakt na zvýšení dovozu plynu a urychlení stavby nových plynovodů a ropovodů. Také je nepravděpodobné, že se zatýkání rozšíří do dalších firem, jelikož by to mohlo vyvolat chaos napříč sektorem.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • pěkný guláš v transkripci
    07.09.2013 18:04

    Tak se rozhodněte: Když Po Si-laj, tak byste měli přepisovat Čou Jang-kchang a téměř třímiliónové město v provincii Heilongjiang Da ging by bylo Ta Čching (zn. Velká oslava). A co má být Jiang Jemin? - slabika 'je' v pinyinu neexistuje ;-) Jak jsem psala už dneska jinde, asi by byl příklon k pinyinu (pchin jinu ;-), vzhledem k tomu, že všechno přebíráte z anglicky psaných médií, lepší. Jinak si většina čtenářů nespojí Po Si-laje s Bo Xi-laiem ;-) Holt bychom si museli zvyknout na Mao Ze Donga...
    Kalka.
    • Re: pěkný guláš v transkripci
      07.09.2013 18:11

      hmm, tomu asi rozumíš :). Ale jinak, jsi u DPH stále u §2? :) To by se totiž asi tak rovnalo mé jediné návštěvě číny :))
      mša
      • mša
        07.09.2013 18:17

        je dnes evidentně v maniální fázi...Jinak se slaboduchkou, co pořád ještě má za to, že dph neplatí plátce dph, nemám co do konverzace.
        Kalka.
        • Re: mša
          07.09.2013 18:32

          silnoduchka Kalka, ctěná královna naší vesnice, NIKDY nepochopila PRINCIP, ale žvaní o legislativě :) - dokonce ji "harmonizuje" :))
          mša
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.