Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU přesvědčuje postsovětské republiky: Ztrátu ruského trhu můžeme kompenzovat

EU přesvědčuje postsovětské republiky: Ztrátu ruského trhu můžeme kompenzovat

19.09.2013 21:25
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropská komise nemíní vzdát boj o postsovětské státy, na něž stále naléhavěji doléhá nutnost volit mezi Moskvou a Bruselem, tedy mezi připojením k západním strukturám (ovšem s omezenou vyhlídkou na plnohodnotné členství) a vstupem do Ruskem vedených eurasijských integračních uskupení.

Poté, co Kreml nasadil tvrdší taktiku a s pomocí ekonomických a vojenských pák si přitáhl Arménii, i když měla v listopadu podepsat asociační dohodu s EU, se Brusel taktéž rozhodl vytasit těžší kalibry. Prvním krokem by mohlo být zvýšení kvót na dovoz moldavského vína do EU s cílem kompenzovat Kišiněvu ztrátu ruského odbytiště, kterým hrozí Moskva. Podobně vstřícné nabídky může Evropská komise učinit i Ukrajině.

Do čela unijního protiúderu se postavil eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Štefan Füle. „Pokud se naši partneři dostanou pod neopodstatněný tlak jakékoli země, samozřejmě včetně tlaku Ruské federace, a pokud to bude spojeno s jejich snahou podepsat nebo parafovat dohodu a asociaci s EU, pak by EU měla najít možnost kompenzovat jejich ztráty,“ uvedl Füle v dnešním rozhovoru pro ukrajinskou verzi deníku Kommersant.

Interview vychází v době vrcholících rozhovorů o asociační smlouvě mezi EU a Ukrajinou. Včera dokument schválila vláda v Kyjevě. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sice dříve prohlásil, že proti sobě nelze stavět otázky evropské integrace a budování strategických vztahů s Eurasijským svazem a Celní unií Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Moskva i Brusel však záležitost považují čistě za hru s nulovým součtem a žádné šalamounsky polovičaté řešení neakceptují. Dosud nezařazené země si mezi hospodářskými bloky musí vybrat. Rozvoj a rozšiřování Eurasijského svazu je navíc zahraničně politickou prioritou ruského prezidenta Vladimira Putina, což omezuje prostor pro kompromis.

„Členství v Celní unii se skutečně neslučuje s dohodami o vytvoření hlubších a komplexních zón svobodného obchodu, o nichž nyní vedeme rozhovory s Ukrajinou, Moldavskem, Gruzií a Arménií,“ uvedl dříve Füle. Dodal, že nejde „ani o ideologické rozdíly, ani o střet hospodářských bloků.“

Podle českého eurokomisaře je nepřípustné, aby Moskva ve vztazích se sousedy „zneužívala tvorbu cen energetických zdrojů, umělé obchodní bariéry, garance v oblasti obrany a bezpečnosti a zamrzlé konflikty.“ Odsuzující rezoluci s týmž obsahem minulý týden schválil Evropský parlament. Brusel je podle Füleho v případě pokračování problémů ve vztazích s Moskvou připraven projevit s postiženými východoevropskými a kavkazskými zeměmi „solidaritu“.

Příkladem může být reakce Bruselu na výhrady ruských hygieniků vůči moldavskému vínu. Po nedávno uvaleném embargu na dovoz moldavské vinařské produkce do Ruska Evropská komise rychle potvrdila, že import vín a dalšího zboží z Moldavska pokračuje, a že se dokonce uvažuje o zvýšení kvót. Füle v dnešním rozhovoru potvrdil, že procedura o zvýšení importních kvót pro moldavské vinaře byla zahájena.

Očekává se, že do listopadového summitu ve Vilniusu, kde mají být asociační dohody podepsány, bude napětí mezi Moskvou a Bruselem dál stoupat, přičemž bitva o Ukrajinu by měla být zdaleka nejurputnější. Kyjev je pro Moskvu nejdůležitější z dosud nerozhodnutých zemí – z geostrategického i geoekonomického hlediska. Kreml se dosud snažil Ukrajince přesvědčit po dobrém i po zlém. Nyní zrovna nastavuje laskavější tvář a varuje před údajnou škodlivostí asociační smlouvy s EU pro ukrajinské národní zájmy. Po podpisu prý země jednostranně otevře svůj trh evropským firmám, přijde o suverenitu a přestane být pro Rusko strategickým, a dokonce plnohodnotným partnerem. Pokud by se Kyjev naopak rozhodl přiklonit se na východ, díky levnějšímu plynu a odstranění celních tarifů na ropu a další výrobky získá ročně dotaci v hodnotě 10-11 miliard USD.

Celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu byla oficiálně spuštěna v červenci roku 2010. Obchodní výměna v rámci bloku od té doby rapidně vzrostla. Loni byla integrace na území členských států dovedena do dalšího kvalitativního stupně v podobě společného hospodářského prostoru, na němž má platit volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovní síly. Moskva by z tohoto útvaru do několika let ráda vytvořila hluboké integrační uskupení, Eurasijský svaz, který by mohl být protiváhou EU, Číně a USA. Jeho hlavní orgán, Eurasijská komise, se od své předlohy v EU v některých ohledech liší, zejména mnohem těsnějším napojením na vlády členských zemí. Na rozdíl od Celní unie, kde se hlasovalo podle ekonomické váhy členů (což dávalo drtivou převahu Rusku), však v Eurasijské komisi budou rozhodnutí přijímána konsenzem, přičemž každému členu náleží jeden hlas.

(Zdroje: Kommersant, WSJ, Moscow Times)


Váš názor
  • Typický zlodějský, likvidační postup.
    20.09.2013 12:42

    Nejdříve zemičce toužící někam patřit nabídneme pomoc, žvásty o demokracii, i nějaké to zboží odkoupíme, když už tedy ztratí původní trhy. Ovšem poté následuje zlikvidování místních výrobců a výrobků, z lidí se stanou slouhové, přisluhovači a otroci co nakupují svinstva vyrobené svými zachránci. Zemička se rozkrade a vyrabuje.
    A.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university