Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finančné bubliny spôsobujú zmeny v myslení investorov

Finančné bubliny spôsobujú zmeny v myslení investorov

23.09.2013 16:28
Autor: Ján Tonka, Patria Finance SK

Napriek tomu, že od pádu investičnej banky Lehman Brothers’ ubehlo už viac ako päť rokov, stále prebieha živá debata o tom, čo spôsobilo jej pád a nasledujúcu finančnú krízu - či to bola nedostatočná regulácia, „zlí“ bankári, chamtivosť majiteľov nehnuteľností a pod. Akákoľvek analýza finančnej krízy by ale bola nekompletná bez dôkladného porozumenia fungovania samotnej bubliny, ktorá krízu spôsobila.

Podľa výskumníkov z California Institute of Technology leží odpoveď na túto otázku v našom myslení, presnejšie vo fungovaní ľudského mozgu. Relatívne nové pole výskumu, tzv. neuroekonómia, kombinuje tradičnú ekonómiu s pohľadom na to, ako funguje ľudský mozog. Kolaborácia neurovedca, Benedetta De Martina s profesorom financií Petrom Bossaertsom a behaviorálnym ekonómom Colinom Camererom priniesla zaujímavé výsledky. Ako uviedol De Martino: „Vždy sa predpokladalo, že ľudia sú racionálni a ich konanie je zamerané na maximalizáciu vlastného úžitku. No vďaka súčasným poznatkom neurovedy môžeme skutočne skúmať, prečo sa ľudia správajú tak, ako sa správajú.“

Z ich nedávno publikovanej štúdie vyplýva, že bubliny na finančných trhoch vznikajú v dôsledku biologického impulzu, ktorý spôsobuje, že investori kladú čoraz väčší dôraz na predvídanie správania ostatných účastníkov trhu ako na hodnotu samotného aktíva. Účastníci štúdie boli vyzvaní, aby obchodovali v experimentálnom bublinovom prostredí, kde sa ceny aktív nachádzali nad ich skutočnými hodnotami. Počas obchodovania boli napojení na mozgové scannery, ktoré monitorovali tok krvi v jednotlivých častiach mozgu. Vedci zistili, že aktívne boli najmä dve oblasti mozgového predného kortexu: oblasť, ktorá je zodpovedná za vyhodnocovanie a tá, ktorá spracováva sociálne signály a motívy ostatných ľudí. Práve zvýšená aktivita v druhej časti signalizuje, že účastníci si boli veľmi dobre vedomí správania ostatných „investorov“ a neustále sa snažili predpovedať ich ďalšie kroky. „Počas bublín začnú ľudia vidieť trh ako strategického oponenta a dochádza k zmenám v mozgových procesoch“, uviedol De Martino. „Investori si začínajú predstavovať, ako sa budú správať ostatní obchodníci a to ich vedie k modifikovaniu ich názoru na to, akú má dané aktívum skutočnú cenu. Prestávajú sa riadiť explicitnými informáciami ako je napr. aktuálna cena a skôr sa sústredia na svoje predstavy o tom, ako sa zmení trh. Tieto procesy v mozgu sa pôvodne vyvinuli, aby nám pomáhali lepšie sa orientovať v sociálnych situáciách a zvyčajne sú užitočné. Pokiaľ ich ale používame v rámci komplexných moderných systémov, ako sú finančné trhy, môžu zapríčiniť neproduktívne správanie, ktoré je hnacím motorom vzniku finančných bublín“.

Závery tohto výskumu síce ani podľa De Martina nie sú definitívne, no je zrejmé, že kombinácia neurovedy a ekonómie môže v budúcnosti priniesť dôležité informácie o správaní investorov na finančných trhoch. Ako zdôraznil De Martino, trhy tvoria ľudia, nie stroje, a ľudský mozog je tu podstatne dlhšie ako finančné trhy. Aby sme teda lepšie pochopili finančné trhy, musíme najprv porozumieť fungovaniu ľudského mozgu.

(Zdroje: Neuron, The Conversation)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m