Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogoff: Je absurdní vždy předpokládat, že se situace uklidní

Rogoff: Je absurdní vždy předpokládat, že se situace uklidní

09.10.2013 14:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Jsem zmaten komentáři, ve kterých se tvrdí, že vlády dělají chybu, když se po krizi snaží dosáhnout rovnováhy mezi růstem a stabilitou. Často můžeme slyšet například to, že Velká Británie si v minulosti hodně půjčovala a nemělo to žádný negativní dopad. Takže její současná vláda dělá chybu, když se v současné době nepustila do velké stimulace financované dalším dluhem. Zdá se, že zastánci těchto názorů se domnívají, že co se týče veřejného dluhu, vše je vždy v pořádku. Britská vláda tak podle nich podlehla nemístným obavám. Možná ano, ale tato logika je založena na chybné logice a ztrátě paměti.

Je pravdou, že zejména u investic do infrastruktury mají zastánci stimulace pravdu. Pokud jsou takové projekty provedeny za rozumnou cenu, zaplatí se. Vlády měly dělat více než pouhou stimulaci poptávky. Neoklasická ekonomie poskytuje dobré důvody pro to, aby vlády v době útlumu, kdy jsou zdroje levnější, zvýšily své výdaje. Nesmíme ale propadnout příliš velké důvěře v to, že nemohou nastat komplikace.

Velká Británie bývala globální supervelmocí a její zahraniční aktiva jí přinášela výnosy, které vysoce převyšovaly náklad dluhu. Dnes tomu tak ale není a nemůžeme proto srovnávat současný stav se situací, kdy byla Velká Británie čistým věřitelem. V minulosti také nebyla nutnost řešení problému penzijního systému, bankovní systém nečelil existenciálním hrozbám. V roce 1930 Británie přestala splácet dluh vůči Spojeným státům, který vznikl během první světové války. Default, který nastal během Velké deprese, byl porovnatelný s velkými defaulty rozvíjejících se ekonomik. Byl pochopitelný, ale kvůli tomu bychom na něj zapomínat neměli.

Default ve své podstatě přišel i v období vysoké inflace v 70. letech. A nezapomínejme ani na to, že od 50. do 70. let se Velká Británie musela několikrát obrátit o pomoc k MMF. Ani zdaleka tak nehovoříme o zemi, která by za sebou měla mimořádně důvěryhodnou minulost splácení dluhu. Vláda nyní čelí velké nejistotě, sám Paul Krugman od roku 2010 predikuje, že dojde k rozpadu eurozóny, což by mělo na dluhopisové trhy katastrofální dopad. Na jednu stranu tak slyšíme, že britská vláda by se neměla ničeho obávat a stimulovat, na druhou stranu jsou ale podle některých zastánců této stimulace relevantní ty nejhorší obavy. Mohli bychom tvrdit, že rozpad eurozóny by vyvolal útěk k britským dluhopisům. Možná by se ale situace otočila ve chvíli, kdy by investoři pochopili, jak utrpí britské banky a zahraniční obchod.

Určitě netvrdím, že Velká Británie a další vyspělé ekonomiky sledovaly po krizi ideální politiku. Investice do infrastruktury měly být vyšší, monetární politika agresivnější. Restrukturalizace bank měla být pravděpodobně tvrdší. Mezi stimulací a stabilitou ale byla udržována rovnováha. Je absurdní se domnívat, že se situace vždy uklidní a podle toho nastavovat politiku.

Autorem je profesor ekonomie na Harvardu Kenneth Rogoff.

(Zdroj: Blog Kennetha Rogoffa, Financial Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data