Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zvolili jste si mě. Teď buďte zticha a poslouchejte

Zvolili jste si mě. Teď buďte zticha a poslouchejte

09.10.2013 21:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých názorů je demokracie v USA mrtvá. Třeba Matt Yglesias tvrdí, že Spojené státy jsou „ztraceny“ a na vině je jejich prezidentská demokracie. K němu se přidává Jonathan Chait, podle něhož byly současné problémy nevyhnutelné právě kvůli politickému systému v zemi. Podobné názory často čerpají z díla politologa Juana Linze. Ten v 90. letech charakterizovaných koncem studené války a vlnou demokracie psal o hrozbách, které pramení ze silného prezidentského mandátu.

Demokracie by podle Linze měly spíše uvažovat o parlamentním systému, jaký funguje v Německu a ne o systému postaveném na silné moci prezidenta (tedy o systému, jaký funguje v USA). Linz například tvrdil, že prezident může na základě přímé volby „nabýt dojmu, že jeho politika odráží vůli lidu a politika jeho oponentů naopak jejich úzké zájmy a sobeckost“. Podobně zní prohlášení Maxe Webera: „V demokracii si lidé vyberou vůdce, kterému věří. Ten jim pak řekne, aby byli zticha a poslouchali ho.“

Linz dokonce varuje před tím, že prezident „použije ideologické formulace a bude diskreditovat své oponenty třeba tím, že je nazve nihilisty, anarchisty, teroristy, a tak podobně“. Na jeho počínání má pak nezanedbatelný vliv i časové omezení, kterému čelí. To se projevuje špatně promyšlenými kroky, ukvapenými pokusy o implementaci, neopodstatněnou zlobou směřovanou na politickou opozici, atd. Hromadící se nespokojenost s tím, že ostatní nespolupracují, pak může podle Linze vést až k převratům a násilí ve společnosti.

Přemítat o alternativních formách vlády je zábavné, Spojené státy ale nyní nečelí hrozbě převratu a vojenské diktatury. Chyb mají dost, stále jsou však jednou z nejúspěšnějších zemí na světě a příčinou je i jejich ústavní systém a dělení moci. Namísto teoretického hodnocení jednotlivých institucí je lepší se dívat na jejich odolnost, jak píše Adam Gurri. Mohou být předmětem výsměchu, ale jejich život trvá století a ne roky či desetiletí. Někomu se může zdát směšný systém švýcarských kantonů. Ale některé z nich fungují už asi 700 let a Švýcarsko je velmi zdravým a mírumilovným národem. To ale také neznamená, že jeho systém by měl být implementován po celém světě. Je však jasné, že má něco, co Švýcarsku zajišťuje jeho efektivitu.

Autorem je Josiah Neeley.

(Zdroj: Noahpinion)


Váš názor
  • chudak kalka
    14.10.2013 8:05

    ty, kdyby vysvetlovalo neco treba tisic lidi, tak si neda pokoj a bude mlit porad svoje kraviny. Ale je s ni sranda. Ta si taky urcite kazdy vecer pred spanim zpiva, pod obrazem velkeho Klemy internacionalu.
    multinick
    • multinick
      14.10.2013 9:44

      :-)) Tak jsem tu onehdy např. 'namlela jednu kravinu', že jsi multinick, a hned jsi mou pravdu potvrdil, ty multinicku.
      Kalka.
      • Re: multinick
        14.10.2013 21:04

        Já rád dělám lidem radost a čím potěšíš blbce víc než když s ní souhlasíš ? Vím že jsi na toho Multi vysazená tak jsem ti chtěl udělat radost. Nic víc nic mín'. Ty máš vždycky pravdu - at' jí máš nebo ne. Ty už jsi takový típek.
        multi multi
      • Re: multinick
        14.10.2013 10:04

        jinak se mas ??? vse ok ???
        OPTIMISTA
        •  
          14.10.2013 10:11

          Dík, nestěžuju si. Co očička?
          Kalka.
          •  
            14.10.2013 10:18

            spatny holka...nevratny stav...semlelo me to az k uplnemu dnu..to mi ver
            OPTIMISTA
            •  
              14.10.2013 10:27

              To je mi líto. Tak aspoň přeju dobrou náladu... pokud stav je nezvratný. Ale snad věda něco vymyslí...
              Kalka.
              • já bych se tě chtěl
                14.10.2013 10:34

                taky zeptat, jak se máš? Je možná odpověď?:-))
                Jesse
              •  
                14.10.2013 10:33

                dik ses hodna.....
                OPTIMISTA
                •  
                  14.10.2013 10:35

                  Kalka ti přeje dobrou náladu a já ti tu dobrou náladu budu dělat :-))
                  Jesse
    • Re: chudak kalka
      14.10.2013 9:19

      kalka má vždy pravdu !!!!!!
      OPTIMISTA
  •  
    13.10.2013 11:05

    ..koukám, že tady naše tschechische Simulanten Bande probírala malicherný lingvistický spor do hluboké noci....
    db
    • zcela zbytečně
      13.10.2013 11:14

      ...protože správně neni ani Čechien, Čechaj nebo Čečnya. Ba ani Česko nebo Čechyše republik. Správně je KOCOURKOV.
      db
      • Re: zcela zbytečně
        13.10.2013 11:19

        :-)
        Kalka.
        •  
          13.10.2013 11:26

          Btw, Heinrich Heine, Erinnerung aus Krähwinkels Schreckenstagen - nevím, jestli bylo přeloženo...
          Kalka.
    •  
      13.10.2013 11:14

      :-) Simulantenbande (když jsme u té ortografie ;-)
      Kalka.
  • nedivme se
    10.10.2013 10:54

    Český voliči jsou lemry prodejné. Tady nejde o programy různých stran ale z koho toho víc kápne. Ruku na srdce který z Čechů by nedal svůj hlas tomu největšímu hajzlovi, kdyby od něj za to dostal poslední model BMW. Proto neočekávejme velké změny. Musíme se ještě hodně učitse učitse učitse
    ::::::::
  • lidé bděte
    10.10.2013 10:33

    Dávejte si velký pozor koho volíte, nebo nás bude brzy oddělovat od Moravy Zemanova Vrchovina. Zní to sice jako nadsázka ale náš prezidující už v Izraeli zkouší co si může dovolit a co mu projde. Ješitný je na to dost. A taky pozor na kalku - pěstuje trojské koně :o))
    Horymír
  • no já nevím, ale
    10.10.2013 9:48

    pokud se smí všichni američtí občané vyjadřovat volně ke všemu, čím státy žijí a nikdo jim v tom meze neklade (jako u nás!!!) znamená to, že je u nich demokracie v troskách? Prosím, napiště něco o právním a demokratickém prostředí u nás. Věřte, že to bude dobré psaní a čtení :-)) Nebo něco o našich slovanských soudruzích v Rusku, kde se zabíjejí a vězní novináři a svobodymyslní lidé jak na běžícím páse... Jinak dobrý humor, kterak svobodná média a společnost v USA trpí totalitou :-))))
    Jesse
  • Ono to vyjde nastejno
    10.10.2013 9:31

    At' ve volbách daji voliči hlas komkoliv tak si pan Mišlouf první Veliký stejně udělá co bude chtít on. Přejmenuje to tady celé na Čechiji a vládnutím pověří zase koho bude chtít on. Stejně jako dosadil nikým nezvolenou vládu, která ani nedostala důveru. Proč nechal tehdy o důvěře hlasovat je také tajemství, které zná jen on. Pojmenovat politickou stranu svým jménem si nedovolil ani Kléma neblahé paměti. A ten to mlátil hlava nehlava. Dokonce i město po sobě pojmenoval. No když se najdou lidi, který mu k tomu tleskaji tak proč ne. Jen aby mu ta Čechije byla dost a nepojmenoval nás na Becherland, aby se mu to dobře pamatovalo.
    Káákáá
  • Zvolili jste si mě tak poslouchejte
    10.10.2013 3:45

    Kdyby tam nebyla ta zmínka o nejuspěšnější ekonomii světa tak by to pasovalo přesně na našeho Zemáka. Ten se tím taky pořád ohání. Ovšem Obama nebyl zvolen pomocí komouše Šloufa, který se vyzná ve starých podrazech a kterého se zřekl okamžitě když zjistil, že to má vyhraný. Také Obamovi další kámouš nevydal den před volbama lživý článek o jeho oponentovi. To by mu v USA voliči nesežrali jako Zemákovi místní blbci. Bylo by zajiímavé jak by volby dopadly dnes, o několik měsíců později. Popularita strany Zemáků lecos napoví.
    ......
    • Re: Zvolili jste si mě tak poslouchejte
      10.10.2013 8:58

      Hm - a nevybudoval si snad KS své druhé místo právě kolosální lží, že je punkáč? A kdes byl, ty zámlčko, když se rozhodovalo o přímé volbě prezidenta a MZ tvrdil, že se volby zúčastní, jen když bude přímá?
      Kalka.
      • kalka
        12.10.2013 12:19

        Pokud nepoznáš recesi, nadsázku a vtip, je to Tvůj problém. Jinak jsem někoho tak natvrdlého, který vtip nelochopil, ještě nepotkal. A tvé papouškování pořád dokola, že se účastnil přímé volby nijsk nesouvisi s fakte., že je netolerantní hulvát. Třeba momentálně palesticům je jedno forma volby, ale poštval je svými hloupými výroky.
        Velkamedvědice
        • Re: kalka
          12.10.2013 16:23

          :-)) Že ty sis chtěl vyzkoušet, jestli jsi schopen vtipu? O nadsázce či recesi se tu sice zatím nedá mluvit, ale aspoň něco - hlavně neustávej, třeba se ti to příště podaří líp. Možná by sis moh' připnout placku, "mistr nadsázky", třeba by se taky někdo chytil. Pokud ovšem neměla být nadsázka, že víš, že tví "pravicoví" ;-) politici udělali chybu, že na přímou volbu přistoupili (s většinou v parlamentu!) Pak tvá nadsázka evidentně měla chápavým naznačit, že víš, že tví "pravičáci" neměli předvídavosti ani co by se za nehet vešlo. A že reklamní agentura vydávající se za Karlovy příznivce zajistila Zemanovi vpravdě spektakulární vítězství. Takže jsi to se svými punkáči dobře zařídil. Pakli tomu tak je, tak tě chválím a nepochybuji, že v těchto volbách s tím určitě zase uspěješ. Těším se. Pěkný víkend!
          Kalka.
          •  
            12.10.2013 18:36

            Ty si jaksi nepochopila, že zákony se nedělají pro jedoho člověka, i když je nějaký arogant schopen jich zneužívat, takže pláčeš na špatném hrobě. Řeč je o Zemanovi. A k té placce, kterou pořád vytahuješ. Jen dokazuješ malý smysl pro nadsázku a demonstruješ zatuhlost. V kampani splnila učel, jako pfvek upoutovající pozormost, což dokazuješ i Ty. Prozradím Ti, že agent 009 ve službách republiky je ta samá nadsázka. Je legrace, jak se vždy snažíš převést řeč. Bohužel za Zemana odpovídáš Ty a on......
            Velkamedvědice
            • VM
              12.10.2013 22:25

              :-))) No právě, řeč je o placce, která výrazně přispěla k tak markantnímu Zemanovu zvolení. (Že bude v přímé volbě zvolen, nemohlo být jasné jen opravdovým mentálním nekňmubům, ke kterým, pokud tak razantně dokazuješ, že tvůj předminulý přípis nebyl nadsázkou a vtipem, ale zoufalým kopáním nožičkama, zřejmě patříš ;-) Rovněž tak rada reklamní agentury KS, aby prohlásil Beneše za potenciálního odsouzence v Haagu, byl výborný tah na stvrzení tohoto mandátu. Jestlipak ji dohodil Karlovi Šlauf? No jak ho tu líčíte jako všemocného, tak tomu docela věřím ;-)
              Kalka.
              • Re: VM
                13.10.2013 0:25

                Nevím, zda si natolik senilní, že se nedokážeš držet tématu. Nebudu se tady s Tebou naprázdno urážet. Ps, že máš zapotřebí se vymlouvat na placky, podle takových kravin volí vesměs trotlové a vzhledem k tomu, že volíš levici pořád, je směšné se vyouvat na číro. Normální nezapšknutí lidé nadsázku chápou.
                Velkamedvědice
                • Rere: VM
                  13.10.2013 9:46

                  :-))) Dží, svatá pravda (btw, jak jsi k ní přišel, vygůgloval?): Normální nezapšknutí lidé nadsázku chápou.
                  Kalka.
      • pan prezident
        11.10.2013 23:49

        Mišlouf věděl o čem mluví když prohlásil že se zůčastni volby prezidenta jen když bude přímá. Přestože to má vypitý tak moc dobře stále věděl, že dokud bude ve volbě záležet na stejně vychytralých poslancích a lidech zvolený občany, kteří ho a jeho manýry dobře znaji, tak ty tak neoblbne a svými vylhanými a zkonstruovanými nesmysly nepřesvědčí, jako lůzu prahnoucí po krvi nenáviděného Kalouse a Nečase. Lidi, kteří ho znají vědí o co jde a nikdy by se nenechali ovlivnit komoušem Šloufem nebo lživým článkem v novinách, od jeho dalšího kamouše, pouhý den před volbama, který sám Zemák označil za lež. Ovšem až když už bylo po volbách. A co se stalo s jeho, do té doby nejmilejším poradcem a přítelem, který jeho kampan' i financoval, to již také ví každý a jeho roztleskávači mu přesto stále fandí. Pan prezident neni blbec je to jen ješita který si nevidí do huby a myslí si že sežral všechnu moudrost světa. Co právě provádí na státní návštěvě v Israeli jen dokazuje co je to za nafoukance a egoistu. Dokonce veřejně kecá nesmysly o změně názvu naší republiky. At' už v nadsázce nebo ne. Volby nevyhrál svým magnetismem nebo osobním šarmem, nebo dokonce co nabízel, ale tím že dobře věděl,že když slíbí že odstraní nenáviděného Kalouse a Nečase tak má hrad v kapse. Proč je strana nesoucí jeho jméno náhle na ocase popularity a kdo ví dostane li se vůbec do parlamentu.
        ...........
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů