Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A jak skončí měnové intervence?

A jak skončí měnové intervence?

06.12.2013 21:08

Tak včera chodili čerti s Mikulášem (nebo obráceně). Nestihl jsem je, z hlediska vystrašení mi to ale více než nahradilo asi tak deset minut „diskusního“ pořadu M. Jílkové. Je to jeden z těch pořadů, po kterých vážně přemýšlíte o tom, zda je vůbec možné se o některých problémech v podobném formátu smysluplně bavit. Já jsem dospěl k názoru, že to nejde, včera jsem se jen utvrdil. Tématem přitom tentokrát nebylo nic menšího než intervence ČNB, ale během oněch deseti minut byl divák pobaven (v lepším případě) inflací ve výši 54 %, naším vykořisťováním ze strany Západu, prodejem 50 tun zlata, porušením ústavy a dalšími s intervencemi úzce souvisejícími tématy.

Oscar Wilde řekl velkou moudrost: „Pokud chcete lidem říci pravdu, musíte je rozesmát, jinak vás zabijou“. Takže předtím, než se dostanu k pointě dnešního sloupku, rád bych napsal následující:

Albert Einstein umře a u nebeské brány se setká s třemi dalšími adepty na vstup do nebe. Po chvilce ticha se Einstein zeptá prvního z nich, jaké má IQ. Dozví se, že 140 a že jeho nový souputník se chce v nebi dokonce věnovat rozvoji teoretické fyziky. Einstein má radost, obrátí se na druhého a ptá se, jaké je jeho IQ. Dozví se, že 160 a že tento kolega by dál rád rozvíjel experimentální i aplikovanou jadernou fyziku. Einstein je velmi potěšen tím, v jaké bude společnosti, a chvíli s oběma nenásilně konverzuje. Pak se obrátí na třetího se stejnou otázkou. Odpověď zní: „Moje IQ je 70“. Einstein chvíli rozpačitě mlčí a pak se zeptá: „Hm, tak jak podle vás skončí měnové intervence?“.

A ještě jeden, tentokrát bez úprav: Chemik, fyzik a ekonom se vydají na několikadenní výlet do přírody. První den dojdou ke statku a požádají, zda by nemohli přespat. Domácí jim nabídne pokoj, který má ale jen dvě postele, třetí z nich musí do stodoly. Chemik se nabídne, že půjde. Za chvíli ale klepe na dveře pokoje. „Víte, já jsem hinduista. Ve stodole je kráva a já nemůže spát vedle posvátného zvířete. Mohli bychom se vyměnit?“. Fyzik se hned nabídne, že tedy do stodoly půjde on. Ale za chvíli se také vrací: „Já jsem žid a v té stodole je i prase. Nemůže spát vedle nečistého zvířete“. Ekonom hned vstane a řekne, že to není problém, že je bez vyznání a do stodoly tedy půjde on. Za chvíli se ale opět ozve naléhavé klepání na dveře a po otevření za nimi stojí kráva a prase.

A krátká modifikace jedné klasiky: Jaký je rozdíl mezi přejetým prasetem a přejetým ekonomem? Před prasetem je brzdná dráha.

Doufám, že vás to alespoň trochu rozveselilo. Můžu pak přikročit k jádru věci. Ekonomie má řadu vad, stejně jako ekonomové (ale umějí si zase ze sebe udělat srandu). Ekonomie je přes všechny výhrady skutečná věda, většina jejích teorií není výmyslem šílených akademiků, ale produktem logických úvah. Smůlu má v tom, že se snaží postihnout chování obrovského množství proměnných a stačí jednu ubrat, či přidat, a závěry budou úplně rozdílné. Tyto proměnné jsou navíc většinou psychologicko – sociální povahy. Zkusme se tak smířit s tím, že některé ekonomické problémy prostě nejdou laikovi (který může být superodborníkem na něco jiného) vysvětlit během pěti minut. Natož aby o nich šlo „rychlodiskutovat“ v televizi, či rádiu. Těžko říci, proč nikdo nechce třeba po lékařích, aby během pár minut vysvětlovali složité operace, ale u ekonomů se to považuje za samozřejmost. Možná je to ale i proto, že žádný z lékařů nepředstírá, že to dovede. Já hlavně stále doufám, že mé zdejší příspěvky trochu pomohou k tomu, aby se vše posunulo k většímu porozumění.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    08.12.2013 9:43

    Pane Soustružník, ani mě jste nerozesmál. Ze zásady pořady té paní nesleduji, takže v tomto směru mám názor celkem vyhraněný a k obsahu vašeho článku. Dobře napsaný, ale svým tématem a obsahem přesně odpovídá problému, který popisuje.
    Homo
  • S čerty a penězi nejsou žerty
    07.12.2013 11:30

    Tak ale vůbec jste mně nerozveselil! Pořad paní Jílkové za zásady nesleduji, neboť složité problémy nelze řešit jednoduše. Navíc její intonace byť již v pouhé upoutávce u mne vyvolává mrtvičné stavy. A nyní k věci. Proč jste mně nerozveselil. Mně nikdo, ani z "odborníků" v ČNB konkrétně nevysvětlil, jak se jejím opatřením zvýší zaměstnanost. Jimi přednesené argumenty mně připomínaly rétoriku ÚV KSČ. Konkrétně. Abych mohl v ČR prodávat svojí práci i práci zaměstnanců, musím dovážet určité systémy i jejich komponenty z dolarové, librové (GBP) i euro oblasti. Opatřením ČNB jsem na všech uzavřených kontraktech v CZK (některé menší firmy prostě odmítají uzavřít kontrakt v EUR, v USD apod.) okamžitě prodělal 5-7%. Tyhle prachy ale musím někde vydělat. Určitě ne tím, že zaměstnám další lidi. Dávám Vám proto šanci, abyste mně rozesmál. Čím dříve, tím lépe, protože skokovou devalvaci koruny považuji ze strany ČNB považuji za nejapný žert!
    Lišák
    • Re: S čerty a penězi nejsou žerty
      08.12.2013 9:59

      Tak já jsem aspoň část viděla. Bylo to asi tím, že jsem to pustila zrovna na vystoupení Pavla Kohouta. Souhlas.
      Kalka.
  • Je ekonom a ekonom
    07.12.2013 11:12

    Vtipy ujdou, ale Váše pojetí ekonomie je špatné. Dle Vás jsou ekonomové jen makroekonomové, ale přece mnohem užitečnější jsou ti, co se zabývají hospodařením nějaké ekonomické jednotky, kde není nutno používat statistiku a grafy. A makroekonomové jsou dvojího druhu: ti nafoukaní, co chtějí řídit hospodářství státu, protože si myslí, že k tomu mají ze statistických úřadů dostatek podkladů. A pak ti, kteří si myslí, že složité systémy prostě řídit nelze. Vy patříte kam?
    sal
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data