Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak by dnes investoval Keynes?

Jak by dnes investoval Keynes?

06.01.2014 18:06

Na trhu můžeme najít řadu příkladů asymetrické selekce informací. Jedním z nejzářivějších jsou příběhy o tom, jak ten či onen investor, či spekulant, díky svým téměř nadpřirozeným schopnostem, či strategiím vydělal částku s hodně nulami a nenulovou číslicí na počátku. Je jasné, že těmto příběhům naprosto chybí protipól ve formě knih a úvah typu „Jak jsem plánovaně prodělal vše, co jsem měl a ještě jsem si na to půjčil“, „Konzistencí ke ztrátám“, „Strategie, která nikdy nefungovala“ a podobně. Nechci zlehčovat úspěchy vítězů, ani brát někomu nadšení, jen bych rád poukázal na to, že tu jsou také příběhy poražených. Ovšem nezveřejňované.

Z uvedeného je patrné, že literatura investorských vítězů není zrovna mým šálkem čaje – prodělám si radši vlastním způsobem. Výjimkou může být investiční příběh jednoho z nejlepších ekonomů všech dob, tedy Johna Maynarda Keynese. Ten bývá někdy označován i za hvězdného investora. Studie „Keynes the Stock Market Investor: A Quantitative Analysis“ (David Chambers, Elroy Dimson, Justin Foo), jejíž autoři se skutečně prohrabali stohy dat, ale poskytuje vyrovnanější obrázek. Tvrdí zhruba následující:

Ve 20. letech byly Keynesovy úspěchy dosažené jeho „top – down“ přístupem zklamáním a Keynes se nemohl pochlubit schopností dobře časovat trh. Od počátku 30. let se ale jeho investování zlepšovalo. Stával se z něj investor, který si vybírá jednotlivé akcie. Tedy investor, který se „výrazně odchyluje od celého trhu, jeho pozice jsou velmi rizikové a který se rozhoduje i podle velikosti společností a jejich hodnotového profilu“.

Ohledně neúspěšných pokusů o časování trhu sám ekonom napsal: „Nebyli jsme schopni využít pohybu trhu nákupem a prodejem akcií během různých fází cyklu“. A dodal, že na správně načasované nákupy během rostoucí fáze trhu a prodeje během klesající fáze je třeba „fenomenálních dovedností“. V srpnu 1934 Keynes v dopise řediteli Provincial Insurance píše: „S postupem času jsem stále více přesvědčen, že správnou investiční strategií je vložit poměrně velké částky do firem, o kterých něco víme a do managementu, kterému věříme“.

Podle zmíněné studie byl Keynes velmi aktivním až agresivním investorem, vybíral malé a středně velké společnosti, rotoval mezi tituly s vysokými dividendovými výnosy a tituly s výnosy nízkými. Například investici do Union Corporation, která měla doly v Jižní Africe, vysvětloval tak, že jde o „hodnotovou investici“ a firma má velmi kvalitní management. U společnosti Austin Motors sledoval nejen ziskový a dividendový výnos, ale i ukazatele jako tržní kapitalizace na vyrobenou jednotku (podotýkám, že to může být v rámci porovnávání firem zavádějící postup zejména pokud jsou jinak zadluženy, či mají jiné marže).

Podle některých studií mohou být dobré investiční výsledky dosahované investory ve 30. letech z velké části vysvětleny i tím, jaké měli investoři vazby s vedeném společností. Keynes měl ale podle studie zmíněné vazby jen u 46 z 247 firem, do kterých investoval. Tato analýza také tvrdí, že se choval jako výrazný kontrarián a to u ve všech investičních horizontů. Tím bychom s ohledem na to, jak kontrariánské bylo jeho ekonomické uvažování, asi překvapeni být neměli. Jeho hlavní přínos ekonomii je právě v tom, že se nedržel trendu a obecně přijímaných názorů. A ohledně jeho investic je zajímavé i to, že prý nedbal na nějakou mimořádnou diverzifikaci, ale snažil se o vybudování větších podílů ve firmách, kterým věřil. Jeho slovy: „Investor by měl být excentrický, nekonvenční a v očích průměrných i ukvapený“.

Z uvedeného by na nás tedy měl v první řadě alespoň dýchnout nával skepse co se týče schopnosti časovat trh. Ani ekonom par excellence toho nebyl schopen a přestože jeho doménou byla makroekonomie (tedy cyklus), byl naopak úspěšný až při výběru jednotlivých akcií. V kontextu současného vývoje na trzích je pak celkové sdělení optimistické. Po dlouhé krizové a pokrizové roky byl totiž výběr jednotlivých akcií frustrujícím cvičením, které neustále drtily opakující se vlny náklonnosti a averze k riziku. Pokud někdo byl schopen časovat trh, byl během těchto let králem.

Letos se s trochou štěstí alespoň z části vrátíme do klidnějších a standardnějších investičních vod. Časování trhu (či časování averze k riziku) tak bude ztrácet na důležitosti. Opak by měl platit o starém dobrém výběru toho, kde je hodnota (bez ohledu na to, zda nějaká centrální banka nakoupí o několik dluhopisů více, či méně). Keynes by tedy dnes byl asi ve svém investičním živlu. Ale nebyl by v lehké situaci, protože akcie nijak levné nejsou.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.