Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Väčšiu sumu peňazí je lepšie investovať jednorazovo

Väčšiu sumu peňazí je lepšie investovať jednorazovo

17.01.2014 15:46
Autor: Ján Tonka, Patria Finance SK

Nedávna štúdia správcovskej spoločnosti Vanguard porovnávala výnosy pri investovaní väčšej sumy peňazí jednorazovo (lump sum investing, LSI) s postupným nakupovaním cenných papierov (dollar-cost averaging, DCA). V prvom prípade by investor investoval jednorazovo celú sumu do portfólia zloženého z 60% akcií a 40% dlhopisov. V druhom prípade by túto investíciu rozložil na obdobie 12 mesiacov. Na začiatku obdobia by teda okrem akcií a dlhopisov držal aj hotovosť, za ktorú by v priebehu 12 mesiacov nakupoval rovnaký mix akcií a dlhopisov ako v prvom prípade. Na konci tohto obdobia by teda bola alokácia obidvoch portfólií identická (60% akcie, 40% dlhopisy). Pri porovnávaní výnosov týchto dvoch prístupov boli použité priebežné 10 ročné obdobia od roku 1926 do roku 2011. Prvé sledované obdobie tak porovnávalo výnosy od januára 1926 do decembra 1936, druhé od februára 1926 do januára 1937, atď. až do decembra 2011. Ako je zrejmé z nasledujúceho grafu, výnosy stratégie jednorazového investovania výrazne prekonávali postupné nákupy (dosiahnutý výnos bol vyšší až v 67% zo sledovaných období). 

usa

Zdroj: Vanguard

Pri simulovaní predlžovania obdobia postupného investovania na dobu dlhšiu ako 12 mesiacov dochádzalo k ešte výraznejšiemu zaostávaniu DCA. Pri postupnom investovaní počiatočnej sumy počas 36 mesiacov prekonával prístup LSI prístup DCA až v 90% prípadoch. Dokonca aj pri zohľadnení väčšieho rizika LSI prístupu (keďže riziko portfólia s čiastočným podielom hotovosti je relatívne nižšie) zostáva výhoda na strane LSI.

Dôvodom je skutočnosť, že nakoľko akcie aj dlhopisy sú rizikovejšie ako hotovosť, je možné pri držaní týchto investícií inkasovať tzv. rizikovú prémiu. Za predpokladu, že výnosy z akcií a dlhopisov budú aj naďalej prekonávať výnosy z hotovosti, bude pravdepodobne aj naďalej výhodnejšie investovať väčšie sumy peňazí jednorazovo. Pri dlhodobom investovaní teda logicky dáva najväčší zmysel čo možno najskorší začiatok a tým pádom aj dlhšie poberanie rizikovej prémie.

Aj keď to tak možno nevyzerá, predmetom štúdie nebola snaha kritizovať pravidelné investovanie. Štúdia sa zoberala hlavne spôsobom investovania okamžite dostupnej väčšej sumy peňazí. Naopak, v prípade postupných mesačných (resp. kvartálnych, polročných,...) nákupov cenných papierov za relatívne menšie obnosy peňazí, dáva tento prístup stále zmysel. Odkladanie takéhoto typu investovania je totiž svojim spôsobom snaha o časovanie trhu. A fakt, že v tejto disciplíne väčšina investorov nevyniká, prekvapí asi iba málokoho.

(Zdroje: Vanguard, The BAM Alliance, MarketWatch)


Váš názor
  • Chyba mi rozdiel navratnosti v tych "nevyhodnych" obdobiach
    17.01.2014 18:14

    DCA mi pride tiez ako strategia rozlozenia rizika, snaha dosiahnut rozumnu cenu. Zaujimalo by ma teda, aky bol v tych 90% obvykly (a najhorsi) rozdiel vo vynosoch. Totiz, pokial DCA zaostavalo za LSI obvykle iba o par percent, tak to pre mnohych moze byt adekvatna cena prave za moznost rozlozenia rizika. Obzvlast, pokial vynosy z LSI v tych 10% boli neprimerane tristne oproti DCA. Pre mnoho investorov je "nepredstavitelne", ze by trhy krachli tesne po ich nakupe, a u DCA dufaju, ze ich tato strategia "ochrani". Ako "ochrana" sa to da asi mysliet vazne az od obdobia tri roky a viac, ale pointa otazky je snad zrejma.
    Eco
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data