Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Monetofóbie a eurodolarový zmatek

Monetofóbie a eurodolarový zmatek

22.01.2014 19:02

Trhy komodit už se snad plně oprostily od zkratkovitých úvah typu „agresivní monetární stimulace = vysoká inflace“ (viz minulý článek). Měnové trhy mají s tímto oproštěním asi větší problém. Vezměme si za základ naší úvahy jednoduchý příklad: Dvě země, jedna z nich je stabilní, centrální banka nic mimořádného nedělá. V druhé zvýší centrální banka bázi o 30 %. Při současném běžném mustru uvažování měna druhé země oslabí o 30 %. A zdá se to být v souladu se selským rozumem: Je tam najednou o 30 % více peněz (snad i skutečně vytištěných), takže jejich hodnota musí klesnout o 30 % (a možná o víc, protože si hrají s čertem). Co když ale poptávka po penězích v druhé ekonomice vzrostla o 50 % a centrální banka pouze částečně tuto změnu akomoduje?

Oním růstem poptávky po penězích samozřejmě nemyslím to, že bychom obecně chtěli více peněz (a centrální banka by je vyvoleným dala). Jde o to, že soukromý sektor včetně bank a finančních institucí chce namísto rizikových aktiv držet více aktiv bezpečných a nejlépe aktivum nejlikvidnější – tedy hotovost. Vymění tedy část svých rizikových aktiv s centrální bankou za nově vytvořené peníze/rezervy. Které mimochodem nejsou na marginální základě kryty ničím jiným, než těmito vyměněnými aktivy, takže celé je to o přesunu rizika v systému. Ale o to nyní nejde.

Pointa je taková, že v popsaném případě „50 % růst poptávky po penězích a 30 % růst peněžní nabídky“ budou v ekonomice deflační (!) tlaky, protože peněz je i přes růst jejich báze nedostatek (vše ostatní, včetně rychlosti obratu a míry multiplikace, držíme konstantní). Na měnových trzích a nejvíce na eurodolaru jsme ale již několik let v podivné situaci, kdy kurz ovlivňuje hlavně relativní uvolňování ECB a Fedu. Jinak řečeno, ignorujeme velkou část relevantního obrazu, který jsem se pokusil načrtnout.

Nyní trochu konkrétněji. Následující tabulka ukazuje závěry ekonomů z Natixis týkající se toho, co kdy bylo hlavním faktorem za pohybem kurzu měn vybraných ekonomik:

monetofobie

Běžný účet (tedy bilance na straně zboží, služeb, výnosů a transferů) hrál významnou roli u USA a eurozóny v letech 1998 – 2007, tedy před krizí. Dlouhodobý tok kapitálu je mimo USA irelevantní, „narváno“ je ale u krátkodobých toků kapitálu a u monetární politiky a to včetně krizových a pokrizových let. Což v podstatě potvrzuje to, že rozhodující roli u kurzů hrají krátkodobé úvahy na monetární téma.

V půli prosince jsem zde psal o tom, že letošní rok bude rokem nepochopeného dolaru. Tvrdil jsem, že pokud se oprostíme od monetofóbie a v jejím rámci i od v úvodu popsaného uvažování, favoritem letošního roku je dolar. Ten od té doby skutečně jeví známky posilování, ale těžko odhadnout, zda jde o skutečné opuštění monetofóbie, či naopak jedna z jejích verzí. Tedy zejména momentální nálady týkající se toho, zda Fed ukončí QE o dva dny dříve, či později (tj. zda bude „pacient“ propuštěn z oné monetární JIPky o něco dříve, či později). Seznam toho, co všechno nyní ovlivňuje, či může ovlivňovat eurodolar, je ale dlouhý:

Je tu ona izolovaně vnímaná relativní uvolněnost monetární politiky, která by také měla obecně favorizovat dolar. Nedovedu ale říci, jak by vypadala situace, kdybychom sem přidali vývoj na straně poptávky po penězích. Je dost dobře možné, že i po taperingu zůstane politika Fedu efektivně (!) uvolněnější než je tomu u ECB a dolar by tak měl oslabovat. Pak tu jsou rostoucí vnější přebytky eurozóny. Ty by samy o sobě favorizovaly euro, ale relevantnější by asi bylo porovnání mezi dynamikou těchto přebytků a zmenšujících se deficitů USA (užívajících si pozitivního nabídkového šoku).

Natixis pak poukazuje na to, že úspory ze severu eurozóny by díky poklesu vnímaného rizika mohly opět začít více proudit na jih (tj. klesl by proud úspor mimo eurozónu). Na druhou stranu je tu možné opětovné oživení dluhové krize. V této souvislosti je dobré mít na paměti, že řada dobrých ekonomů stále tvrdí, že stejně nakonec bude muset dojít k restrukturalizaci části veřejných dluhů. Zde jde ale o zvyk a pokud by to probíhalo relativně organizovaně a ne v prostředí totálního útlumu, mohlo by to mít po prvním šoku na euro i pozitivní dopad. Celkově každopádně vidíme, že z úvah o eurodolaru (a i o řadě dalších kurzů) se stává nepříjemný zapletenec, neřkuli zmatek. Možná je to jeden z důvodů, proč se tak držíme monetofóbních rovnic.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    23.01.2014 11:30

    Díky za námět k přemýšlení.
    Kalka.
  •  
    23.01.2014 10:33

    Články pana Soustružníka mám docela rád, je to přemýšlivý člověk. Samozřejmě s ním v mnohém nesouhlasím, (třeba budoucí cena zlata). Někdy mohou takové články člověku otevřít oči, někdy pomoci. Jeho předposlední článek byl pro mne signálem k pozvolnému nástupu do zlata, i když jsem to původně chtěl udělat ,až bude QE tapering v plném proudu. Bylo tam pár úvah, které podle mne byly chybné. Ale to je teorie - uvidíme.
    Nero
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university