Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Veřejný dluh okamžité nebezpečí nepředstavuje, medvědí trh na dluhopisech se nekoná

Veřejný dluh okamžité nebezpečí nepředstavuje, medvědí trh na dluhopisech se nekoná

11.04.2014 18:40
Autor: Redakce, Patria.cz

OECD minulý týden poukázala na to, že poměr veřejného dluhu k HDP se v letošním roce dostane na historická maxima ve výši 120 %. Při izolovaném pohledu by to mělo vzbuzovat obavy týkající se budoucího vývoje reálných sazeb a možná i inflace. Zároveň se ale objevila analýza od MMF, která se zaměřuje právě na reálné sazby. Ty od 80. let klesly z úrovně 6 % na současnou úroveň blížící se nule. To všechno je samozřejmě dobře známo, stále se ovšem jedná o ostrý protiklad, který vystihují následující grafy. V prvním z nich vidíme vývoj veřejného zadlužení, ve druhém vývoj reálných sazeb v zemích OECD, dále v zemích OECD mimo USA a v zemích G7: 
 
001

Popsaný kontrast se týká ekonomické politiky i investic. Proč prudký růst veřejného dluhu nevede k nárůstu výnosů vládních dluhopisů? Co nám to říká o dalším vývoji bezrizikových sazeb? Tyto sazby jsou základem valuace aktiv a tradiční makroekonomické modely předpokládají, že jsou stanoveny na trhu zápůjčních fondů. Jestliže vzroste poptávka po kapitálu, reálné sazby jdou nahoru. Růst nabídky kapitálu sazby naopak snižuje. Empirické studie tyto vazby většinou potvrzují, vývoj zadlužení a sazeb po roce 1983 je tak do určité míry záhadou. Vysvětlit ji lze tím, že vedle růstu veřejného dluhu dochází k celkovému uvolnění monetární politiky poté, co v letech 1979–82 probíhalo její silné utahování. Po roce 2000 se pak podle MMF přidávají ještě další faktory:

Ve vyspělých ekonomikách dochází k poklesu investiční poptávky, což odpovídá teorii dlouhodobé stagnace, se kterou pracuje Larry Summers a Paul Krugman. Podle ní klesají reálné sazby kvůli nízké míře investic, která odráží recesi roku 2008 a revoluci v IT. Ta snížila ceny investičního zboží a následně i poptávku po kapitálu. Podle MMF tyto faktory jen tak nepominou a míra investic zůstane ještě dlouho pod úrovněmi běžnými před krizí. K uvedenému se pak přidávají nadměrné úspory z rozvíjejících se ekonomik. Podle MMF hrál tento faktor klíčovou roli zejména v letech 2002–2007. V následujících letech by mohlo dojít k určitému obratu, což by mohlo vyvolat tlak na růst sazeb.

Svou roli může hrát i posun investorů od akcií k dluhopisům. Zvýšená volatilita akciového trhu po roce 2000 totiž spolu s poklesem inflačního rizika posílila poptávku po dluhopisech a následně došlo k poklesu reálných sazeb. Řada investorů se domnívá, že tento posun bude v následujících letech eliminován, když dojde k takzvané velké rotaci od dluhopisů. Rizikovost akcií ale zatím neklesá a inflační prémie u dluhopisů nerostou.

Popsané faktory mohou dohromady vysvětlit, proč přes růst výše veřejného dluhu nedochází k odpovídajícímu růstu sazeb. Za povšimnutí stojí fakt, že MMF v podstatě nezmiňuje vliv kvantitativního uvolňování. Investoři jsou často opačného názoru, ale každopádně je pravda, že většina poklesu reálných sazeb proběhla předtím, než QE začalo. MMF ve své zprávě nehovoří o očekávaném vývoji sazeb, v doprovodném videu se ale na chvíli objeví následující graf: 
 
002

Podle tohoto obrázku by se měly sazby zvednout ze současných 0,5 % na 0,5 – 2 % v roce 2018. I kdyby dosáhly horní hodnoty, bude se jejich výše pohybovat znatelně pod reálným růstem globální ekonomiky. Nominální sazby by pak v roce 2018 měly dosáhnout 3,25 %. To znamená, že žádný medvědí trh na dluhopisech nás nečeká. A podle těchto projekcí nepředstavuje vývoj veřejného dluhu okamžité nebezpečí.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data