Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský stádový klid

Čínský stádový klid

16.04.2014 17:30

Za poslední dva tři roky jsme si poměrně zvykli na určité minivlny optimismu a pesimismu týkajícího se vývoje v Číně. Hlavní charakteristikou těchto vln je to, že jsou taženy aktuálním vývojem ukazatelů ekonomické aktivity. Ne vždy je ale věnována dostatečná pozornost tomu, že toto vlnění se děje na pozadí celkově se zhoršující (či minimálně nelepšící se) situace. To může dokonce vést k tomu, že naše interpretace aktuálního vývoje je paradoxní.

Co tím poněkud zamlženým úvodem myslím konkrétně? Jednoduchou věc, kterou dobře demonstruje následující obrázek od JPMorgan. Vidíme v něm celkový růst čínského produktu a tahouny tohoto růstu – investice, spotřebu a čisté exporty. Předně si vyjasněme, co to znamená, když se říká, že Čína je exportní ekonomikou. Z obrázku je totiž patrné, že čisté exporty (rozdíl mezi exporty a importy) ani v pro ně nejsilnějších letech nepředstavovaly rozhodující faktor růstu (jedinou výjimkou je rok 97). V posledních letech je pak jejich přínos úplně zanedbatelný. Exporty samotné ale zároveň představují asi 25 % čínského produktu (4,3 procentní body z toho jdou do USA a asi 3 do eurozóny). Celkově to znamená, že Čína je exportní lokomotivou a vývozy jsou významnou součástí jejího produktu. To samé ale platí o dovozech (které jsou s exporty propojeny výrobní vertikálou).

sou

Co se týče růstu ekonomiky jsou tedy rozhodující investice a spotřeba (exporty v tom smyslu, že z hlediska růstu cca eliminují dovozy). V jednom z posledních WSJ jsou hezké fotky čínských měst duchů, které dokumentují to, že s investicemi to země alespoň v některých oblastech přepálila. Je pravda, že kapitálová zásoba na hlavu je v Číně stále hluboko pod vyspělým světem. Dohnat tuto mezeru ale nejde tak rychle, jak by se zdálo. Výsledkem jsou totiž špatné investice a následně špatné dluhy. Rozumný růst na dluh nemusí být sám o sobě ničím špatným - jde totiž o růst na úspory (dluh jednoho = úspory druhého). Hodnocení růstu na špatný dluh je ale už jednoznačné (dnes se módně předpokládá, že dluh = špatný dluh, což jen dokumentuje naší neschopnost poznat správnou míru).

Dostáváme se k pointě grafu a dnešní úvahy. Čínská vláda by se měla snažit o to, aby růst začala stále více táhnout spotřeba domácností a ne investice. Problém je v tom, že i v hladce fungující ekonomice jde o dlouhodobý přechod. V Číně by pak v nejedné oblasti vyžadoval, aby si „elity“ vypustily vlastní rybník (privatizace, uvolnění trhu, eliminace dotování velkých firem přes manipulované sazby, atd.). Reálné výsledky dosavadní snahy jsou patrné z grafu. Je jasné, že zde nelze provádět revoluci, ale evoluci. Žádný rozhodující přechod na růst tažený spotřebou zatím ale patrný není. Svou roli hraje samozřejmě i nižší báze spotřeby relativně k investicím, ale to na potřebě rebalancování nic nemění, naopak ji posiluje. Všimněme si přitom, že například v letech 1998 – 2000 byl celkový růst podobný jako dnes, investice byly ale mnohem méně významné.

To nejlepší, v co zde lze nyní realisticky doufat, je pomalý posun k menšímu růstu investic a vyššímu růstu spotřeby, souběžná postupná eliminace špatných úvěrů a stabilizace vývoje celkového dluhu ve společnosti (včetně vyjasnění toho, co se vlastně děje na všech šedých a snad i černých kapitálových trzích). To vše na pozadí ne příliš výrazného celkového poklesu tempa růstu čínské ekonomiky. Počínaje MMF a konče investičními bankami všichni až na pár rebelujících výjimek počítají nanejhůře s tímto „stabilizačním“ scénářem. Dumám ale nad tím, zda opět nejde o „stádové“ projekce, které v tomto případě vlastně počítají s až magickou schopností čínské vlády. Ta by totiž musela být schopna zabránit tomu, k čemu ne tak dávno došlo v Irsku, Španělsku, USA. Nebavíme se tak nakonec opět o ničem jiném, než zda je lepší relativně svobodný trh, či jeho imitace.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Investice v Číně
    17.04.2014 9:16

    Čína má stále obrovský prostor pro investice vzhledem ke svému počtu obyvatel. Má 130 krát více obyvatel jak ČR. Tedy například, když jsme my uvedli nedávno do provozu Temelín o 2000 MW, tak v Číně při 130 násobku obyvatel, to znamená uvést do provozu atomové elektrárny o výkonu 130 x 2000 = 260 000 MW !! Přitom má z tohoto objemu Čína zatím dnes v provozu jen 17 000 MW, tedy asi 6 %. Nebo železnice, Čína má 100 000 Km, my v ČR - 9600 km při 130 násobku počtu obyvatel ČR by měla provozovat gigantických 130 x 9600 = 1 248 000 kilometrů železnice !!! Tedy 12 násobek toho, co má dnes ! Atd, atd, atd. Stejné je to u metra, dálnic, letišť, přístavů,....atd, atd. Čína je investičně naopak poddimenzovaná !!
    Xiluodu Dam
    • Re: Investice v Číně
      17.04.2014 9:39

      Přesně, Přehrado. Potenciál růstu Číny je obrovský. Sice určitě nebude muset mít takovou hustotu železniční sítě jako my, ale s každým rozšířením infrastruktury do dosud zanedbávanějších oblastí bude růst současná spotřeba, a tudíž i 'stabilizace vývoje celkového dluhu ve společnosti' atd.atd.
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university