Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investování během útlumu a recese (a paradox defenzivních sektorů)

Investování během útlumu a recese (a paradox defenzivních sektorů)

14.05.2014 18:00

Zbytné zboží, materiály, průmysl, technologie a finanční sektor jsou obvykle cílem těch investorů, kterým v počáteční fázi cyklu nestačí už tak pěkná návratnost celého trhu. Ve střední fázi cyklu už je prostor pro nakopnutí návratnosti sektorovou rotací obvykle menší (detaily viz v předchozím „Chování sektorů během cyklu – počátek a střední fáze“). Kam se ale vrtnout během pozdní růstové fáze cyklu a během recese? Odpověď by nám měly vykreslit následující řádky a obrázky.

První z grafů tohoto článku ukazuje, jak si jednotlivá odvětví vedou v pozdní fázi růstové části cyklu. Zbytné zboží se z pozice krále (raná fáze) přesunuje na konec pelotonu. Společnost mu zde dělají telekomunikace a technologie. O hodně vyšší návratnost než celý trh poskytovaly naopak energetika a materiály, u energetiky přitom tato sázka vycházela ve více jak 80 % případů. Za ní jdoucí odvětví už ale takovou jistotu neposkytují, jejich HR se pohybuje pod 70 %.

aaa

Trh jako celek v pozdní fázi růstové části cyklu stále poskytuje poměrně zajímavou návratnost na 9 %. Tuto návratnost může ohrozit zejména to, že zůstaneme „navezeni“ v onom náhle problematickém zbytném zboží. Celý obrázek se pak samozřejmě rychle mění s tím, jak ekonomika padá do recese. Průměrná návratnost trhu zde dosahuje záporných 13,9 %. To lze teoreticky téměř úplně eliminovat orientací na sektor zboží základní spotřeby. To totiž v průměru vynáší o 12 – 13 % více, lépe než celý trh si pak vede ve 100 % případů! Relativně vysoká pravděpodobnost „zásahu“ (opět viz minulý článek) je i u dalších defenzív, tedy u veřejných služeb a telekomunikací (cca 85 %). U posledního defenzivního sektoru, tedy zdravotní péče, je HR na úrovni 70 %. Na druhém konci spektra úspěšnosti během recese jsou průmyslové podniky a technologie, které mohou z už tak velkých ztrát ubrat dalších cca 6 procentních bodů.

bbb

Mezi návratnost zlepšující sektory tak graf jednoznačně a nepřekvapivě řadí tradiční sektory defenzivní. V souvislosti s konkrétními návratnostmi se ale objevuje vtíravý fakt: I když díky defenzívě můžeme ztráty zmenšit, stále budeme s návratností v záporu, či maximálně na červené nule. Některé defenzivní sektory jsou tak z hlediska zlepšení návratnosti zajímavé během pozdní fáze cyklu, některé vůbec. Příkladem toho druhého (nazvěme ho určitým paradoxem defenzivních sektorů) jsou telekomunikace: Během prvních třech fází si vedou hůře než trh, či cca stejně. Během recese si vedou znatelně lépe než trh, ale stále generují ztrátu. Veřejné služby poslouží během třetí fáze, ve čtvrté také pouze zmenšují ztráty. A v podstatě to samé platí o zdravotní péči.

Nyní bychom tedy měli mít jasnou představu o tom, jak obvykle funguje cyklus na trhu z hlediska výkonu jednotlivých odvětví. Za důležité zde považuji dodat ještě to, že výše uvedené nemůže samo o sobě sloužit jako indikátor celkové atraktivity jednotlivých odvětví během celého (!) cyklu. Důvod je následující: Pokud trhy vykazují alespoň nějaké známky efektivity, měla by vyšší návratnost v delším období odrážet vyšší riziko. Pokud bychom tedy přímo porovnávali návratnosti odvětví během celého cyklu, budeme porovnávat hrušky a jablka. Rizikovější odvětví by totiž měla generovat vyšší návratnost (měla na tom být častěji lépe než celý trh), méně riziková odvětví návratnost menší (měla by být méně častěji ziskovější než trh).

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m