Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street na hodnotu akcií nehledí: Čím větší banka, tím větší plat

Wall Street na hodnotu akcií nehledí: Čím větší banka, tím větší plat

16.05.2014 18:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se hovoří o platech na Wall Street, je často slyšet, že ten, kdo platí mizerně, dostane jen cvičené opice. Co se však stane, když jako většina velkých amerických bank platíte miliony dolarů za rok? Měli byste na oplátku dostat výjimečné posílení akcií. Výzkum ale bohužel ukazuje, že odměny mnohem více souvisejí s velikostí bank než s tím, jak dobře si vedou jejich akcie. Výše odměn bankéřů se stala žhavým tématem po finanční krizi, protože banky začaly čelit tvrdší regulaci a útlumu na trzích. Tyto faktory se pak projevily na jejich nižší ziskovosti. Frederick Cannon z Keefe a Bruyette & Woods Inc. přitom tvrdí, že zatímco akcionáři velkých finančních institucí trpí, o jejich managementu se to říci nedá.

Pohled na návratnost generovanou bankami jako Goldman Sachs, J.P.Morgan či Citigroup ukazuje, že tyto instituce si vedou hůře než jejich menší konkurenti. Medián návratnosti u osmi „globálně systematicky důležitých“ bank, které mohou ohrozit celou globální ekonomiku, dosáhl 38 % od konce roku 2009. Banky, které jsou systematicky významné pouze z hlediska americké ekonomiky, jako třeba U.S. Bancorp, PNC Financial Services Group či SunTrust Banks, se těšily mediánu návratnosti ve výši 100 %. Podle toho, jak vypadá valuace obou skupin finančních institucí, bude tento rozdíl přetrvávat i nadále. Porovnání platů ve vedení bank pak ukazuje známý fakt: Nejlépe jsou na tom ředitelé ve velkých bankách. Mezi lety 2010 a 2013 dosáhl medián celkových odměn v této skupině 57 milionů dolarů. To je o 22 milionů dolarů více než medián odměn u menších bank.

„Jsou tu silné důkazy, že velikost banky představuje v pokrizovém období klíčový faktor, který určuje výši odměn jejího vedení,“ tvrdí Cannon. To nemusí samo o sobě znamenat problém, protože větší banky jsou i složitější a jejich vedení náročnější. Otázkou je, zda současný systém motivuje vedení bank k tomu, aby dělalo ty správné kroky a sledovalo správnou strategii. Většina současných změn v regulaci má za cíl omezení velikosti rozvah bank a snížení jejich rizikovosti. Uvedený vztah mezi velikostí banky a odměnami jejího vedení ale ukazuje, že management má silnou motivaci k tomu, aby velikost rozvahy banky naopak zvětšoval.

Podívejme se například na Citigroup. Cena jejích akcií se nachází pod odpovídající účetní hodnotou hmotných aktiv. Trh se domnívá, že jednotlivé části této banky jsou dohromady hodnotnější než současný celek. Nynější systém ale dává řediteli této banky Michaelovi Corbatovi a jeho týmu velkou motivaci k tomu, aby nic neměnil. Tou motivací jsou jejich odměny. Aktivistický investor by teoreticky mohl donutit management, aby zvažoval rozdělení banky. Ale žádná firma nemůže k takovému plánu přikročit bez toho, aby se za něj postavilo i její vedení. Citigroup k uvedenému uvádí, že loni změněný systém odměn „dává více do souvislosti odměny, dosažené cíle a návratnost generovanou pro akcionáře“.

Zdroj: WSJ, MoneyBeat


Váš názor
  • Zmatek v duši redakce
    19.05.2014 9:37

    Marně přemýšlím, o čem ten článek je. Rozumím tomu, že v redakci je potřeba vyprodukovat nějaký obsah a tak se vezme inspirace z WSJ atd. Ale bohužel volný překlad, bez hlubší znalosti podmínek na trhu resultuje v tenhle nesmysl, který nemá začátek ani konec. To, že krizí procházejí rozdílně velké investiční banky rozdílně, je empiricky prokázáno již na několika krizích. To, že menší investiční banky s dobrým jménem jsou v krizích mnohem úspěšnější než ty velké je také vícenásopbně ověřeno. To má mnoho efektů například v oblasti odměňování ale i v dalších aspektech fungování těchto institucí. Bylo by zajímavé rozebrat detaily, ale na to nestačí přeložit jeden článek. No ale ted mě napadl jeden důvod pro tuhle hatmatilku s titulkem o platech. Vzhledem k tomu, že Patria ztratila svoji samostanost a je absorbována do ČSOB, je to přihlášení se zaměstnanců Patrie o ty vyšší platy.... Tak hodně štěstí při vyjednávání o Vaší kompenzaci.
    Pooh
    • Re: a co zmatek v duši pana Pooh ?
      19.05.2014 16:18

      Mám tomu rozumět tak, že za éry Vašeho vládnutí nebyl potřeba vyprodukovat nějaký obsah tak, aby se nemusela hledat inspirace k účelu zvanému o světících prostředcích ? Patria možná ztratila svoji samostatnost absorpcí pod křídla KBC, ale co Vaše "nezávislost" v minulých letech ? Zejména k některým titulům a sektorům ?
      AMN
    • Re: Zmatek v duši redakce
      19.05.2014 15:09

      Není se čemu divit, když všichni dobří lidé co pracovali v Patrii odešli sem... http://www.mediaguru.cz/2014/05/echo-spousti-feed-ekonomickych-zprav/#.U3n6oaxZpaS
      Tomasku
      • Tomasku
        19.05.2014 16:21

        Pokud jsi Ten, kdo si myslím, tak zrovna Ty mně budeš chybět. Byly to jen dobré zkušenosti s Tvými radami a pomocí. Myslím to vážně. btw. V Tvém odkazu chybí hlavní postava, zakletá do nicku Pooh.
        AMN
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.