Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A zase je to jinak ...

A zase je to jinak ...

21.05.2014 18:08

Někteří čtenáři si možná vzpomenou, že před určitým časem jsem zde relativně často porovnával vývoj na americkém akciovém trhu a vývoj na trhu dluhopisů. Důvod byl jednoduchý – výnosy dluhopisového trhu fungovaly jako zajímavý předstihový indikátor pohybu cen akcií. Nejednou se přitom stalo, že názory obou trhů na další vývoj v ekonomice se po určitou dobu i dost rozcházely, nakonec se ale ukázalo, že rozumnější pohled měli investoři na obligacích.

V následujícím grafu jsou výnosy desetiletých vládních dluhopisů tmavě modře, index SPX červeně a světle modře jsou přidány rizikové spready dluhopisů s ratingem BBB. Do roku 2006 šly výnosy dluhopisů a akcie většinou stejným směrem, dluhopisy ale začaly tušit problémy mnohem dříve než akcie. Po mohutném propadu cen akcií i výnosů obligací to byly opět ty druhé, které zavelely v roce 2009 k obratu. Pak přichází řada zlomů na dluhopisech, které opět předcházely problémům/stagnaci trhu akciového. Vše ale přestává fungovat někdy v roce 2011, kdy se dluhopisy drží na velmi nízkých výnosech (vysokých cenách), akcie sice občas klopýtají, ale celkově se nepouští celkem mohutné rally. Po čase jsem tak i já posunul vztah dluhopisy – akcie na vedlejší kolej.

10Y_treasury

Jak čtenář asi tuší, důvodem, proč to vše píšu, není nostalgie za tím, jak to dříve pěkně fungovalo. Důvod je patrný z grafu zaostřeného na poslední roky a z následujícího komentáře. Jak tedy ukazuje druhý graf, v druhé polovině roku 2013 výnosy dluhopisů prudce vzrostly a dohnaly tak „deficit“, který měly vůči akciovému trhu. Na počátku roku 2014 se výnosy pohybovaly kolem 3 %. Poté ale dost překvapivě přišel obrat a výnosy poslední dobou opět míří směrem dolů. Pokud mohu soudit, minimálně na mediální scéně panoval silný konsenzus, že výnosy porostou dále a dluhopisy jsou odsouzeny k cenovým ztrátám. Vše je ale (opět) jinak. Nemá smysl zdůrazňovat, že o akciích se to alespoň prozatím říci nedá. Opět se tak objevuje palčivá otázka: Odhadují nyní dluhopisy budoucnost lépe a akcie se k nim po čase přidají? Myslím, že v nejlepším případě budeme pár měsíců odpověď hledat.

graf2

Na závěr podotkněme, že poslední vývoj je dalším důkazem toho, že výnosy dluhopisů nejsou primárně taženy kroky centrální banky, ale ekonomickým výhledem. Pokud dochází k jeho zhoršení, výnosy klesají (roste poptávka po dluhopisech) a naopak. U kvantitativního uvolňování se tak můžeme dlouze bavit o tom, co je vlastně důkazem jeho fungování, či nefungování: Pokud skutečně funguje, měl by po něm nastat růst výnosů (zlepšený výhled) a ne jejich pokles. Jinak řečeno, když se po QE objevil růst výnosů, byl to spíše důkaz toho, že QE funguje a ne naopak, jak suverénně tvrdila řada komentátorů. V logice věci pak zase není tak překvapivé, že se během „taperingu“ dostaneme do situace, kdy výnosy klesnou (ceny dluhopisů porostou): Zhorší se výhled a celková poptávka po dluhopisech i přes klesající nákupy Fedu roste.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.