Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonizace Evropy značně pokročila

Japonizace Evropy značně pokročila

23.05.2014 18:14

I my jsme si na vlastní kůži mohli kvůli intervencím ČNB a s nimi spojenou výměnou názorů vyzkoušet, co sebou nese hrozba deflace a boj s ní. Včetně toho, že zatímco pro někoho je tato hrozba už hmatatelná, jiný bude tvrdit, že jde o umělý problém. V podstatě to samé, jenže proporcionálně nafouknuté, se děje na úrovni celé eurozóny. Zatímco převážně „vnější“ ekonomové tvrdí, že tento region čelí vážnému riziku deflace, zástupci ECB a „německy“ smýšlející jedinci tvrdí většinou opak. Do celé věci samozřejmě vstupuje řada „detailů“ jako například: Bagatelizuje ECB deflační hrozbu, protože s ní reálně nemůže nic udělat? Nebo proto, že jinak by musela něco dělat, což by zvýšilo její vnitřní pnutí na neúnosnou úroveň? Či proto, že se bojí morálního hazardu? Či věří, že deflace v eurozóně je „jiná“? atd.

Problém „japonizace“ eurozóny tu nerozlouskneme ani my, za pozornost ale i přesto stojí následující tři dvojice obrázků od Credit Suisse (26,39 CHF, 0,57%). První z nich ukazuje postupný pokles inflace v Japonsku (celková modře, jádrová šedě) a porovnává ho s inflací v eurozóně. V Japonsku se tak dlouho báli růstu inflace, až si začali „užívat“ deflace. Najdeme řadu důvodů, proč by tomu v Evropě mohlo být jinak, ale ignorovat v druhém grafu vyznačený trend je přílišný luxus.

graf1

Za výjimečně zajímavý a zároveň málo známý pak považuji příběh popsaný druhou dvojkou obrázků. Jde o vývoj spotřeby soukromého sektoru, vládních výdajů, investic a celého HDP v Japonsku a v eurozóně. Co se dělo před krizí a po ní v zemi vycházejícího slunce? Před krizí tam prudce rostly investice, které dopovaly celý produkt. Krize přinesla prudký pokles investic a ochlazení spotřeby. Vládní výdaje ale ještě řadu let rostou cca stejným tempem, což významně přispívá k tomu, že se produkt (alespoň) nepropadá.

Dlouhodobý pokrizový pohled pak ukazuje, že růst japonského HDP v podstatě kopíruje spotřebu, vládní výdaje pak eliminují slabost investic. Z tohoto pohledu bychom měli vnímat i recyklaci domácích japonských úspor – vláda utrácí to, co firmy utrácet nechtějí. Vtip je v tom, že toto se dá (či dokonce má) dělat jako eliminace recesí. Ale jako dlouhodobý nástroj je to problematické. Jasně zde ale vidíme, co je jádrem problému: Útlum investic. A nezkoušejme na to napasovat pohádky o jejich vytěsnění vládními výdaji – výše sazeb jasně ukazuje, že kauzalita je opačná. Něco jiného jsou ale neprovedené strukturální reformy. A nedobytně se nám do tohoto tématu opět vkrádá dnes tak populární dlouhodobá stagnace.

A nyní už k eurozóně: I zde je vidět znatelná cykličnost investic, jejich prudký růst před krizí a pokrizový permafrost. Do něj ale částečně upadá i soukromá spotřeba a záhy i vládní výdaje. Situace je zde tedy velmi odlišná od Japonska, ale špatným směrem. Jinak řečeno, japonizace eurozóny v tomto ohledu značně pokročila.

Pokud někdo věří, že vše bylo v eurozóně špatně a jediné co jí může zachránit, je kreativní superdestrukce, graf ho potěší. Pokud se někdo (jako já) domnívá, že všeho s mírou a že vedle kreativní destrukce existuje také (ne moc překvapivě) destrukce naprosto destruktivní, graf zase tak velkou radost neudělá. Je totiž horší než ten japonský. Krátce si zde ještě připomeňme, že riziková aktiva v eurozóně nejsou zrovna oceněna na nějaký dlouhodobý útlum. Při pohledu na křivky v druhém grafu ale není zrovna jasné, která z nich by ho měla eliminovat.

graf2

Protože pokrizové roky z nás všech udělaly odborníky na centrální bankovnictví, nic nezkazím přidáním ještě jedné dvojky grafů od Credit Suisse. V nich je vývoj japonských peněžních agregátů M1 a M2 a také M1 a M3 v eurozóně. Zjednodušeně řečeno, centrální banka má pod kontrolou monetární bázi, z ní bankovní systém tvoří širší peníze, z kterých se tvoří ještě širší peníze (šířku ukazuje ono číslo u M). Míra této tvorby ukazuje, jak dobře funguje monetární transmise – jak silnou páku centrální banka na ekonomiku má.

Kolegové z CS grafy komentují tak, že transmise v Japonsku fungovala do roku 1995, v eurozóně postupně kolabuje. Já bych spíše řekl, že v Japonsku byl po roce 1995 na další relativně stabilní růst M2 potřeba stále rychlejší růst M1. V eurozóně se tato potřeba projevuje stále více také. Věc je ale horší v tom, že k tomu potřebnému růstu M1 nedochází. Ač tedy nyní převažuje ohledně dalšího vývoje v eurozóně asi spíše optimismus, uvedené obrázky ukazují, že to zatím bude spíše optimismus japonského typu.

graf3

Filozofujícího, ale konec konců i selsky uvažujícího čtenáře s nadhledem možná s ohledem na výše uvedené napadne otázka: A proč bychom vlastně měli neustále rychle růst (či dokonce vůbec růst)? Nejsme na tom v Evropě přece nijak špatně, navíc je jasné, že růst má i řadu nezamýšlených a nechtěných důsledků. Ale věc není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Ale o tom někdy příště.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university