Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co znamená „nový neutrál“ pro akcie?

Co znamená „nový neutrál“ pro akcie?

04.06.2014 16:21

Tento cyklus už jiný je a pravděpodobně tomu tak bude i nadále. Pro akcie to přináší dobrou a špatnou zprávu. Klasický ekonomický cyklus probíhá tak, že během oživení dochází k postupnému růstu sazeb a kulminace cen na akciovém trhu, přechod do útlumu a popřípadě i recese sebou nese pokles sazeb i akciového trhu (korekce, či dokonce medvídě). Vzájemné načasování může být případ od případu rozdílné, celkový vzorec je ale dobře zažitý. S tím, jak nám v řadě vyspělých ekonomik stárne současná fáze oživení, je tedy přirozené, že trhy očekávají růst sazeb. Že ale nepůjde o růst nijak raketový je celkem rozšířený konsenzus.

Společnost Pimco sice čelí znatelnému odlivu peněz z jejích fondů, to jí ale nebrání v tom přicházet i nadále s kreativními úvahami nad současným ekonomickým vývojem. Popularitu si rychle získavší myšlenkou současnosti je „nový neutrál“ (neplést s dřívějším hitem „nový normál“). Onen nový neutrál je tak trochu marketingově zabalený ekonomický koncept, který se tu povaluje už delší dobu: Růst globální ekonomiky nebude v současném cyklu nijak oslnivý ani během „boomu“ a nižší růst automaticky znamená nižší rovnovážné sazby. Tedy onen „jiný cyklus“ zmíněný v úvodu. Důležitá jsou ale konkrétní čísla. Pimco tvrdí, že dluhopisový trh odráží očekávání sazeb na konci současné desetiletky ve výši 1 – 2 % reálně a 3 – 4 % nominálně. Nový neutrál by ale znamenal cca 0 % reálně a asi 2 % nominálně. Tedy znatelně pod standardem a dokonce i umírněným očekáváním současnosti.

Celou věc můžeme poměrně lehce zabudovat i do konceptu dlouhodobé stagnace. Paradoxní na onom novém neutrálu je to, že jednou z hlavních příčin pomalejšího růstu jsou vysoké dluhy soukromého i vládního sektoru v řadě vyspělých ekonomik. Paradox je v tom, že vysoké dluhy by podle selského rozumu měly sazby zvedat – čím více dluhů, tím větší riziko. Úvaha ale evidentně (a v několikaletém výhledu pravděpodobně správně) pracuje s následujícím: Dluhy jsou dost vysoko na to, aby už nebylo možno jimi dál vysávat dosud nevyužité zdroje poptávky, ale zároveň ne dost na to, aby investoři začali panikařit.

Co by tedy měl onen nový neutrál znamenat pro akcie? Představme si ultradividendovou akcii, která ročně přináší 10 USD, dividenda neroste, neklesá. Požadovanou návratnost dejme pro pohodlnost na 10 % (trochu se to tluče s tou stabilitou, ale budiž). Hodnota takové akcie je 10 USD děleno 10 %, tedy 100 USD. Existuje názor, že na trzích vládne jen sex, drogy a folk. Ale dejme tomu, že tam je i pár rozumných investorů a akcie se obchoduje za cenu, která odpovídá hodnotě. Nyní si představme, že s touto akcií vplujeme do nového neutrálu. Ten nám s ní udělá následující: Dividenda se dlouhodobě sníží o desetinu na 9 USD. A požadovaná návratnost se také sníží o desetinu na 9 %. Hodnota akcie a snad i ta cena jsou nyní 9 USD děleno 9 %, tedy 100 USD.

Uvedený velmi zjednodušený příklad ukazuje, že předem není moc jasné, co by nový neutrál pro akcie znamenal. Můžeme si hrát s tím, jak se změní zisky/dividendy a požadovaná návratnost a výsledky budou dost rozdílné. Co na to trhy? V tomto bodě mohu přímo navázat na předchozí článek, kde jsme se spolu dívali na dosti našponované valuace. V kontextu dnešní úvahy tak můžeme říci, že trhy zatím předpokládají, že případný pokles zisků (respektive ne tak rychlý růst) bude vyvážen (či více než vyvážen) poklesem požadované návratnosti. Tedy poklesem pravděpodobně probíhajícím jak na úrovni bezrizikových výnosů, tak na úrovni rizikových prémií – růst ekonomik sice nebude raketový, ale v novém neutrálu by také neměl být volatilní.

Z uvedeného tedy plyne ona dobrá zpráva pro akcie: Pokud se nový neutrál rozvine předpokládaným způsobem, pro akcie bude „neutrální“. Dokonce je možné, že z hlediska valuací bude nižší náklad kapitálu silnější než nezvykle nízké tempo růstu a akcie si zaslouží o něco vyšší násobky než je standard minulosti. Jinak řečeno, větší korekce ze současných valuací se nekoná. Je to trochu perverze, kdy se firmám a jejich akciím daří dobře, přestože zbytek ekonomiky (tj. práce) žádnou bonanzu nenachází. Můžeme to přiřadit k úvahám o tom, že firmám vlastně vyhovuje utlumenější ekonomika proto, že mají vyšší vyjednávací sílu na trhu práce a tudíž relativně vyšší ziskovost. Zde jsem ale skeptik ... tedy vlastně optimista. Každopádně jsme si dost přesně nastínili onu dobrou zprávu, kterou by nový normál akciím přinesl. Ta ale nevyhnutelně přináší tu druhou, špatnou. Tedy tu, o které si povyprávíme příště.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.