Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Telefónica CR - Patria snižuje cílovou cenu na 265 Kč a doporučení na PRODAT

Telefónica CR - Patria snižuje cílovou cenu na 265 Kč a doporučení na PRODAT

16.06.2014 8:13
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Cena akcií Telefónica CR se od zveřejnění nabídkového dokumentu na převzetí minoritních podílů od PPF (2.6.) pohybuje těsně pod nabídkovou cenou 295,15 Kč/akcii. Tam by měla zůstat minimálně do 30. června, kdy závazná nabídka vyprší*. Poté již akcie Telefóniky CR nebude „chránit“ nabídka od PPF a tržní cena by tak měla začít reflektovat fundament firmy, což nás vede k změně metodiky ocenění akcií společnosti. Naše dosavadní cílová cena na úrovni 297 odrážela naše očekávání nabídkové ceny. Ocenění Telefóniky CR metodou diskontovaného cash-flow (DCF) však implikuje výrazně nižší cenu. Snižujeme proto naši cílovou cenu z 297 Kč/akcii na 265 Kč/akcii a doporučení z „držet“ na „prodat“. Jelikož se aktuální tržní cena pohybuje více než 10 procent nad naši cílovou cenu, doporučujeme investorům akcie Telefónica prodávat na trhu**, či využít nabídky PPF. Navíc, nabídková cena v sobě implicitně zahrnuje i jistou prémií, kterou PPF zaplatí španělské Telefónice za kontrolní podíl v Telefónice CR.

Ocenění akcií DCF metodou zahrnuje naše nové odhady hospodaření firmy v kontextu očekáváného vývoje celého segmentu evropských telekomunikací. Náš výhled fundamentu Telefóniky CR zůstává slabý na rozdíl od evropských operátorů. Zatímco tempo poklesu výnosů západních operátorů zpomaluje, výsledky Telefóniky CR za 1Q14 ukázaly, že pokles na tuzemském trhu (především v mobilním segmentu) dále zrychluje. Pozdě spuštěná regulace zaměřená na pokles cen volání u retailu v kombinaci s vysokým podílem výnosů z čistých hlasových služeb na celkových tržbách tak bude výrazně déle negativně působit na ziskovost sektoru v ČR ve srovnání se zbytkem Evropy. To podle nás povede k dalšímu poklesu cash flow i dividend u tuzemských operátorů. Stabilizace na domácím telekomunikačním trhu se tak zřejmě dostaví se zpožděním o 1-2 roky ve srovnání se sektorem.

Celkové výnosy Telefóniky CR by tak dle našich odhadů měly v letošním roce klesnout zhruba o 10 % (především kvůli výnosům v mobilním segmentu), v roce 2015 pak o 3,2 %. Rok 2016 by již měl přinést stabilizaci. Kvůli vysoké provozní páce by tak měl provozní zisk OIBDA letos klesnout až o 25 % s následnou stabilizaci (-2,0 % y/y) v dalším roce. Naše odhady se pohybují výrazně pod tržním konsensem (dle dat Bloombergu), který počítá s poklesem tržeb a OIBDA v letošním roce „jen“ o 4,6 %, respektive 11,6 %. V modelu jsme ponechali diskontní sazbu (WACC) na úrovni 8,7 %, zvýšili jsme však náš předpoklad dlouhodobé míry růstu z 0 % na +1 %, což odráží náš pozitivní náhled na sektor do budoucna. Takové nastavení parametrů a očekávání implikuje „férovou“ cenu akcií na úrovni 265 na akcii. Hlavními riziky našeho doporučení jsou rychlejší stabilizace (zejména) mobilního podnikání a navýšení výplatného poměru (vyšší dividendy nebo zpětný odkup) v budoucnu.

* V případě, že PPF v rámci tohoto odkupu získá 90% podíl na hlasovacích právech a základním kapitálu Telefóniky CR, PPF je dle zákona o nabídkách převzetí povinna do 30 dnů od posledního dne doby závaznosti nabídky učinit dodatečnou nabídku převzetí. Doba závaznosti dodatečné nabídky převzetí činí 90 dnů. Protiplnění při dodatečné nabídce převzetí musí odpovídat alespoň výši protiplnění stanovené v nabídce převzetí (tj. 295,15 Kč/akcii).

** Patria Direct by ráda upozornila na skutečnost, že její mateřská společnost Patria Finance působí ve vztahu k akciím Telefonicy CR jako tvůrce trhu a současně s akciemi obchoduje na vlastní účet. Patria Finance na regulovaném trhu může v současné době poptávat a na vlastní účet nabývat akcie Telefonicy, a to i za cenu, byť tržní, která je nižší nežli nabídková cena, za kterou akcie odkupuje společnost PPF arena 2 BV.

Uvedený komentář vyjadřuje názor analytika Patria Direct a nelze jej považovat za jednotné stanovisko společnosti Patria. Prosíme přečtěte si rovněž:

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer

 


Váš názor
  •  
    16.06.2014 13:51

    Já si akcie v O2 budu držet zuby nehty, v následujících měsících při poklesu ceny možná ještě akumulovat. Jediným rizikem by mohlo být násilné vytěsnění akcionářů, jinak ale myslím že z dlouhodobých hledisek je O2 více než zajímavá investiční příležitost.
    YinYang
  •  
    14.06.2014 10:58

    zajímavé, jako kdyby Kelner si zaplatil reklamu.....ze tedy Kelner má tak enormní zájem získat všechny akcie??
    abc
  • kluci z patrie
    13.06.2014 23:58

    Vy jste tak průhledný, že jsem vážně začal uvažovat o tom že si ty akcie nechám. A to ještě plánuju, že když vyjde čas, že se stavím i na valné hromádce a sdělím jim svůj názor na to jak hodlají vyjebat s drobňasama.
    fojta
    • Re: kluci z patrie
      14.06.2014 8:43

      Dobrej postřeh máš :-) Ta najmutá sebranka, co má sloužit nenažranému Kellnerovi, si už myslí, že vystraší každého masírováním pořád nižší a nižší cenou. Ta touha skoupit celý trh je cítit na 100 honů. proč asi?:-)
      Jesse
  • 265,- Kč..
    13.06.2014 22:16

    tak to by byla prima cena, že, hned bychom si pak zase znova koupili...
    Karl von Bahnhof
    • Re: 265,- Kč..
      14.06.2014 0:08

      Určitě. Ještě bude dělat odkup Jesse za 600.
      qwer
      • hele ty ubožátko
        14.06.2014 11:16

        tady se už vůbec nejedná o cenu akcií Telefoniky. Jde o to se nenechat urážet, o nutnou dávku sebeúcty každého investora nebo akcionáře a spekulanta. Cena se má tvořit na volném trhu a ne na základě nenažranosti a manipulace s myšlením minorit. Pokud ovšem uvažuješ v intencích lidí s morálkou Klause, pak nebudeš nikdy rozumět kapitálovému trhu. Budeš rozumět jen svévoli a zlodějnám posvědcené legislativou, protože zde zaniká princip nabídky / poptávky a práva na držbu koupeného majetku. Jde taky o to, jestli to vůbec pochopíš.
        Jesse
        • Re: hele ty ubožátko Jesse
          14.06.2014 21:08

          a ty myslíš že nabídka od Kelnera, která je přesně v intencích poptávky a nabídky - aspoň podle dlouhodobé kursu na burze - je mimo a špatná ? Podle tebe dokonce svévolná a zlodějská? Prosím vysvětli mi to, já tě vůbec nechápu....
          db
          • :-)
            14.06.2014 21:11

            Doporučuji si přečíst alespoň titulek článku :-)
            UpDown
            • Re: :-)
              14.06.2014 21:13

              ...tak mi to vysvětli ty, já tomu fakt nerozumim !
              db
              • trochu přitvrdim
                14.06.2014 21:17

                ...pokud mi Jesse nevysvětlí proč nabídková cena 295 od PPF je tak strašná a zlodějská...tak si myslím, že jeho jediný místo je v diskusi o dph. Tam se může plácat cokoli. :-D
                db
                • Re: trochu přitvrdim
                  14.06.2014 21:26

                  Otázka je jestli ten fundament bude hrát toliko roli (krátkodobě určitě vzhledem k MM), ano nynější cena férová je, i když PPF O2 zhodnotí, protože mají jiné myšlení, než maňána.
                  UpDown
                • Jesse
                  14.06.2014 21:22

                  ...odpustim ti, když si vezmeš na pomoc kohokoli, třeba AMN. Ale předem upozorňuju, že argumenty typu "nám drobným akcionářům se to zdá málo" neberu...:-))
                  db
                  • Re: Jesse
                    16.06.2014 12:52

                    Tak db, vezmeme si to popořádku a logicky. Asi se shodneme, že Kellyho parta je co do byznysu celkem schopná (nenapadá mě teď z hlavy případ, že by jim něco výrazně nevyšlo, ale napadá mě dost případů kdy jim to kurva vyšlo= koupili lacino, trochu překopali a draze prodali. Jsem přesvědčen, že stejný model uplatní u TELE. Koupili od Španělů za 305 za akcii a ještě 5% od nich koupí a nepředpokládám, že laciněji.Již začali dělat manažerské změny a ty se časem promítnou do hodnoty společnosti( efektivní pružná společnost s dobrým politickým krytím). Teď získají povinným odkupem další významnou část, ale silně pochybuji, že se dostanou na dohled 90%. Takže ti co si nechají budou každý rok pobírat malou divi (něco kolem 5%) a za 5 let se svezou s odkupem zbývajících 5% od Španělů, která by mohla být více než 305 Kč (na to sázejí španěláci ). Netvrdím, že pro ty co nekývnou na výkup to bude nějaký zlatý důl, ale podle mého názoru to nebude takový průser, jak se nás snaží přesvědčit Patrie (nechci spekulovat o jejich motivaci, třeba si to opravdu myslí).
                    fojta
                    • fojta
                      16.06.2014 13:04

                      ...to je samozřejmě možné a logicky nikdo nebrání nikomu, aby do odkupu nešel. Ale je zbytečné se rozčilovat nad tím, že odkup je příliš nízký a Kelly je zloděj. A zároveň se na něho spoléhat, že to zhodnotí. To je schozofrenie. Buď mu a O2 věřím nebo jdu od toho. Take it or leave it.
                      db
                      • Re: fojta
                        16.06.2014 13:10

                        ještě malá poznámka: Patria není žádnej nezávislej veřejnoprávní institut na zpracování naprosto "nezávislých analýz". Tak čemu se divit? Money talks....já bych to nedělal jinak. ČVeská burza de exponenciálně do ho... , poplatky menší a menší, tak logicky se snažim vydělat na jakýchkoli objednávkách a reklamách /klikách/. Pokud to nejde vysloveně proti jasným faktům, tak to není ani nic neetickýho. /jako teda bylo NWR a KITD, třeba/
                        db
        • Re: hele ty ubožátko
          14.06.2014 20:58

          Burza vždy byla a bude o manipulaci, nemusí se nám to líbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je vše co s tím můžeme dělat, maximálně se povozit na vlnkách silných, ale z vás je cítit i určitá závist, ale vězte, že by jste nejednal jinak, kdyby jste měl, tu moc :-)
          UpDown
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.