Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - S&P 500 na historických maximech, rýsuje se dot.com bublina?

Rozbřesk - S&P 500 na historických maximech, rýsuje se dot.com bublina?

27.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Těsně, ale přece včera uzavřel hlavní americký akciový index S&P500 nad velmi kulatou hranicí 2000 bodů. Z pohledu uzavíracích cen to pochopitelně znamená nové historické maximum indexu, ale přece jenom také něco symbolického a proto se o ní mluví a píše.

K pokoření výše uvedené magické hranice měly americké akcie vytvořeny včera v podstatě optimální podmínky. Za prvé, hlavní centrální banky stále tisknou nové peníze o sto šest, za které nakupují finanční aktiva, přičemž teď to vypadá, že se k nim přidá i konzervativní ECB. Za druhé, čerstvá americká makroekonomická data (nové objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby a hlavně spotřebitelská důvěra) jsou stále excelentní. A konečně za třetí, geopolitická rizika (Izrael, východní Ukrajina či severní Irák) zlobí také o něco menší intenzitou. Sečteno a podtrženo - v podstatě ideální podhoubí pro akciové zisky.

Realisticky uvažující investor však musí brát v potaz fundamenty - jinak řečeno nemůže jej zajímat, zdali z hlediska relativního ocenění mají akcie férovou hodnotu. V relativním porovnání s nic nenesoucími dluhopisy se akcie jeví opravdu atraktivní a zřejmě ještě dlouho se budou zdát. Nicméně z pohledu asi nejsledovanějšího poměru zisku vůči ceně (P/E) již nejsou akcie vůbec levné, když v případě S&P500 se dotyčný poměr blíží hodnotě 18. To vše se přitom odehrává v podmínkách extrémně nízké volatility, která pochopitelně činí akciové zisky z hlediska portfolia ještě atraktivnější (akademicky řečeno tzv. share ratio je vysoké).

Zajímavé na tom vše je, co vlastně v poslední době generuje nová a nová maxima, neboli jaké sektory vlastně index S&P500 dotlačily k hodnotě 2000 bodů? Všechny indicie vedou tentokrát (či spíše opět) k technologickým titulům. V první pětce nejhodnotnějších firem S&P500 jsou tři technologičtí giganti - Apple, Google a Microsoft. Za zmínku pak také stojí, že poměr P/E v případě technologického akciového indexu Nasdaq , jež opět na pěkně vysoké (čti drahé) hodnotě 44. Neboli, tak trochu to vypadá, jako bychom se vraceli zpátky do minulosti - do druhé poloviny devadesátých let, kdy díky (informačním) technologiím slavily akcie netušené úspěchy.

FOREX

Včerejší zasedání maďarské centrální banky žádné výrazné změny v komunikaci nepřineslo a banka potvrdila svoji spokojenost se současným nastavením úrokových sazeb. Trh takový závěr očekával, takže forint včera zůstal víceméně stabilní. Nejvýrazněji posilovala koruna, která se dostala k EUR/CZK 27,75 a ztráty naopak zaznamenal zlotý. Včerejší data o maloobchodních tržbách za červenec sice výprodej nespustila, neboť čísla byla v souladu s očekáváními, nicméně trend tržeb z posledních měsíců není příliš pozitivní. Z hlediska sázek na snižování úrokových sazeb tak budou rozhodně zajímavé detaily polského HDP za druhé čtvrtletí, které budou zveřejněny v pátek. Stále však neočekáváme, že by se NBP rozhodla snižovat sazby již na zasedání v příštím týdnu. Pravděpodobnější je z tohoto pohledu možnost jejich poklesu po listopadovém zasedání, kdy bude zveřejněna nová prognóza. Vyloučit však nelze ani to, že si NBP příští středu připraví prostor pro pokles sazeb již v říjnu.



Na trhu s eurodolarem včera panoval klid a dolar pouze mírně posiloval. Ani dnes, kdy jsou zveřejněny ukazatele nálad v Německu (spotřebitelská nálada Gfk mírně zklamala) a ve Francii, by se na jeho příznivějších vyhlídkách na frontě s eurem nemělo nic změnit.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Sazby v Maďarsku beze změny, MNB vstoupila do období stability
26.08.2014 14:03
Dnešní jednání maďarské centrální banky ke změně politiky podle očekáv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m