Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie, o které se hovoří: Delta Airlines

Akcie, o které se hovoří: Delta Airlines

21.10.2014 17:45

Delta Airlines na nás čas od času vyjukne z různých úvah o podhodnocených a atraktivních titulech. Pohled na vývoj ceny akcií této společnosti ukazuje, že posledních pět let dělala investorům velikou radost absolutně i ve srovnání a americkou konkurencí. O takové Air France, či Korean Air Lines nemluvě. Delta ale zároveň patří k titulům, na které silně dolehl vývoj druhé poloviny tohoto roku:

oprava

Zdroj: FT


Pohled na celoroční výsledky ukazuje, že Delta minulý rok dokázala už popáté v řadě zvýšit tržby i provozní zisk a to dokonce velmi výrazně. Nás ale zajímá hlavně tok hotovosti. Ten byl minulý rok výrazně nad standardem předchozích let a to zejména kvůli onomu vývoji ziskovosti. Zatímco v letech 2010 – 2012 byla společnost na provozní úrovni schopna generovat 2,4 – 2,8 miliard dolarů cash flow, v roce minulém to bylo 4,5 miliardy dolarů.

Investice se provoznímu toku hotovosti přiblížily jen v roce 2009, pak už se celkové investice (CapEx a akvizice, či divestice) pohybovaly bezpečně pod provozním CF. Nehovoříme zde tedy ani zdaleka o společnosti, která by čelila nedostatku peněz na investice. Za standard toku hotovosti po investicích do dlouhodobých provozních aktiv (CapEx) přitom můžeme považovat 1,3 – 1,5 miliardy dolarů. Tuto částku tedy může firma směřovat na akvizice, k akcionářům, či na splátky dluhu.

2

Zdroj: FT

Je patrné, že minulý rok Delta přikročila ke změně cash flow strategie – začala totiž vyplácet dividendu a vykupovat akcie. To investoři rádi vidí a určitě ne náhodou to je právě rok 2013, který znamenal odpoutání se akcií Delty od řady jejích kolegyň. Vedle pootevření stavidel toku hotovosti k akcionářům Delta dál intenzivně snižovala dluh. A na rozdíl od předchozích let i mírně navýšila zásobu hotovosti v rozvaze. K poslednímu čtvrtletí měla pak asi 10 miliard dolarů dluhu a asi 4 miliardy hotovosti v rozvaze. Porovnání čistého dluhu s EBITDA ukazuje, že nemá žádné příliš vysoké zadlužení. S absencí negativních ekonomických šoků tak ono rozhodnutí začít vracet hotovost akcionářům dává dobrý smysl.

Co valuace? Pokud by si akcionáři přes dividendu/odkupy (a případně odpovídající zisky z reinvestic) šáhnuli na onen krátkodobý „standard“ volného cash flow ve výši 1,5 miliardy dolarů, stačí na ospravedlnění současné kapitalizace dlouhodobý růst tohoto CF ve výši asi 2,5 %. Tedy růst mírně se pohybující nad dlouhodobou inflací (v tom lepším „monetárním“ případě). Pokud by onen standard CF byl na 1,3 miliardách dolarů, musel by dlouhodobý růst volného CF pro akcionáře dosahovat asi 3 % (požadovaná návratnost je někde u 7,5 %). I když je od vývoje objemu letecké přepravy k vývoji cash flow jedné konkrétní firmy hodně dlouhá cesta, přece jen pro určitou perspektivu uvedu projekce vývoje přepravy od Boeingu:

3

Pokud dám stranou všechna specifická i všeobecná rizika podzimu 2014, kterým aerolinky čelí, Delta je podle mne společností dost zajímavou na detailnější pohled: Relativně silný tok hotovosti, začala jí vyplácet akcionářům a při absenci negativních šoků by hotovost tekoucí k akcionářům mohla navyšovat, byť třeba jen mírně. Což bývá jeden z nejlepších katalyzátorů dalšího růstu ceny akcie.

Problém je v tom, že zmíněná rizika stranou prostě dát nemůžeme, ale jejich zvážení již nechám na čtenářovi. Zde jen dodám, že v polovině října firma zveřejnila další čtvrtletní výsledky. V posledním čtvrtletí generovala 910 milionů dolarů volného cash flow (nevím ale, jak přesně její definice sedí na uvedené výkazy). Za celý rok společnost čeká zisk před zdaněním kolem 4 miliard dolarů (minulý rok 2,5 miliardy dolarů). A rok 2015 by prý měl být ještě lepší.




Čtěte více:

Kalendář  pro českou výsledkovou sezónu 3Q14
21.10.2014 15:00
Česká výsledková sezóna již klepe na dveře. Patria.cz přinese jako ka...
Lockheed Martin - stoupání do výšin nad očekávání trhu
21.10.2014 13:31
Výrobce letounů a největší kontraktor americké armády Lockheed Martin ...
Coca-Cola čelí snížené poptávce, akcie v premarketu klesají o 3,2 %
21.10.2014 13:50
Coca-Cola, největší světový výrobce nápojů, zveřejnila před otevřením ...
Project Syndicate: Brazilská institucionální nejistota
21.10.2014 15:00
Přípravy Brazilců na hlasování ve druhém kole prezidentských voleb, kt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data