Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kuzio: Vše se postupně otáčí proti Rusku

Kuzio: Vše se postupně otáčí proti Rusku

02.01.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V jedné kavárně ve Slavjansku se mi dostalo tvrdého vystřízlivění z názoru na to, jak Západ podporuje Ukrajinu. Bavil jsem se tam anglicky s jedním humanitárním pracovníkem a u vedlejšího stolu seděl jeden voják. Když vstal a odcházel, utrousil směrem k nám: „Jste jen zbyteční hajzlové.“ Podobně jsou z přístupu Spojených států, Kanady a Evropy rozladěni i mnozí další Ukrajinci. Jejich postoj je ale přece jen méně oprávněný poté, co americký Kongres souhlasil 11. prosince s pomocí, která by ukrajinské vládě měla ulehčit obranu jejího území a zajištění jeho integrity.

Kongres schválil dodávku protitankových střel, radarů, taktických dronů a komunikačního vybavení. Byly také zvýšeny sankce proti ruským energetickým společnostem z energetiky a proti zbrojovkám. Podpořena by měla být i snaha Ukrajiny o energetickou nezávislost a zároveň budou více podporována nezávislá média v Rusku. Celý tento krok by pak měl být vnímán v souladu s dalšími faktory, které se otočily proti Vladimíru Putinovi.

Putin sice obdivuje bývalý Sovětský svaz, ale zapomněl na jeho dva významné rysy: Ukrajina měla velký průmyslový sektor a výrobu zbraní. A ukrajinští vojáci znamenali významný přínos pro armádu a tvořili v sovětské armádě většinu nižších důstojníků (podobné to bylo se Skoty v britské armádě). Putinova snaha o vytvoření Nového Ruska na východní Ukrajině byla zničena ukrajinskými vojenskými silami, které porazily separatisty v některých významných městech.

Putinovy plány komplikuje i to, že jeho země je ropnou ekonomikou, jejíž rozpočet se ze dvou třetin spoléhá na exporty energií. Státní rozpočet počítal s cenami ropy na úrovni 90 dolarů za barel, ceny ale klesly na 60 dolarů za barel a podle některých očekávání se zastaví až na 40 dolarech za barel. K tomu se přidává dopad sankcí. Pokud se Rusko rozhodne, že bude na Ukrajině vést otevřenou válku, tyto sankce budou ještě intenzivnější. Pro ruskou ekonomiku by šlo o fatální vývoj a situace by mohla připomínat konce osmdesátých let v Sovětském svazu. Putin nepočítal ani s tím, že místní obyvatelé se v Luhansku nakonec otočí proti separatistům. Od Ruska se pak odklonily některé mocné země včetně Německa. Angela Merkelová momentálně Putina kritizuje a roky ruských investic do lobbingu přišly vniveč. Putin tak má nyní spojence jen u protievropských sil typu maďarského Jobbiku.

Uvedené faktory snižují pravděpodobnost toho, že by se Rusku přesunulo k otevřené invazi na Ukrajinu. Takový krok by vyžadoval, aby tam byla přesunuta alespoň polovina ruských vojáků. Na čínské hranici by tak vzniklo strategické vakuum a v Čečensku by mohlo dojít k přímému povstání. Ruské síly by utrpěly velké ztráty a veřejnost v Rusku by se obracela proti invazi. Na západě se hodně uvažuje o tom, že se Rusko pokusí o vytvoření koridoru, který by vedl z Ruska na Krym. To by ale znamenalo pokrytí velkého území a boj na dobře bráněných proukrajinských územích. Na druhou stranu, bez takového koridoru bude Krym upadat. Celá situace se tak obrací proti Putinovi a není divu, že už si není tak sebejistý jako na počátku roku. Pro Ukrajinu bude rok 2015 těžký, ale pro Rusko platí to samé.

Autorem je Taras Kuzio z Centre for Political and Regional Studies, Canadian Institute for Ukrainian Studies, University of Alberta.

Zdroj: FT



Váš názor
  • putin je chujlo a agresor
    07.01.2015 19:34

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  •  
    06.01.2015 22:36

    tak co ty čuráku bandero... a vy ostatní... koruna je k dolaru za poslední rok minus 30% a nikdo nekříčí , že je v prdeli a rubl je minus 40% a melete jak je rusko na kolenou a v bankrotu .... jste mimo
    kocour
    • jdi zvracet
      06.01.2015 22:39

      na novinky, ruskej agente. Zde nikdo nekrici, protoze vedou dolarovy ucty.
      Mezernik
  • Škoda že nevidíš ani po létech ten rozdíl
    03.01.2015 11:12

    Amíci k nám přijeli - osvobodili západ Čech a odjeli. Rusáci přijeli - nasadili sem svoje komisaře a dokonce zakázali Amíkům aby přijeli na pomoc krvácející Praze, kde umírali lidé, kteří se nechali oblbnout komunisty. Navíc nás ohradili ostnatým drátem jak dobytek. Amíci, když si chtěli u nás postavit radar tak se slušně zeptali a jen se ptali kolik budeme chtít za pronajmutí a bylo po ptákách. Rusáci opět přijeli, když už jsme jich měli plné zuby a už je u nás nechtěli, na tankách uprostřed noci po tom co nám před tím vzkázali ..."éto vaše délo" odvezli celou vládu a okupovali a okrádali dalších 20 let. Takže než je tady začneš obdivovat přečti si jak to bylo a je. Ted' mají obsazené Karlovy Vary a čekají až je přijede Putin "ochránit". Jak můžeš být tak slepá a blbá.
    Stojník
    • Re: Škoda že nevidíš ani po létech ten rozdíl
      03.01.2015 13:31

      Plně souhlasím s tímto názorem Strojníka. Když čtu některé názory, které odsuzují Američany a jsou na straně Putina, tak mi je z toho zle a ptám se sám sebe, kde to žiju. Svinstva, které prováděli komanči a za které dodnes nebyl v podstatě nikdo odsouzen, nikdo za nic nemůže. Nikdo nemůže za to, že jsme nemohli studovat, co jsme chtěli, nikdo nemůže za to, že jsme nemohli cestovat, kam jsme chtěli, nikdo nemůže za to, že byli lidé odsouzeni za své názory, nikdo nemůže za to, že naše ekonomika spadla atd. atd.
      Ringo
      •  
        06.01.2015 22:39

        tak co ty čuráku bandero... a vy ostatní... koruna je k dolaru za poslední rok minus 30% a nikdo nekříčí , že je v prdeli a rubl je minus 40% a melete jak je rusko na kolenou a v bankrotu .... jste mimo
        gozer
      •  
        06.01.2015 22:37

        tak co ty čuráku bandero... a vy ostatní... koruna je k dolaru za poslední rok minus 30% a nikdo nekříčí , že je v prdeli a rubl je minus 40% a melete jak je rusko na kolenou a v bankrotu .... jste mimo
        prdel
      • Jiny pohled:
        03.01.2015 14:35

        Cesi moc neprotestovali a ani se tomu nechteli branit, jen si odplivli a zalezli do hospody. Ukrajinci se brani, sice budou zit v marastu 5 let ale lepsi nez 20 let valeni se a pak 5 let marastu. Mlceni je tichy souhlas ))
        Mezernik
        • Re: Jiny pohled:
          06.01.2015 22:37

          tak co ty čuráku bandero... a vy ostatní... koruna je k dolaru za poslední rok minus 30% a nikdo nekříčí , že je v prdeli a rubl je minus 40% a melete jak je rusko na kolenou a v bankrotu .... jste mimo
          masakr
        • Re: Jiny pohled:
          03.01.2015 14:47

          A co tím obhajuješ ruskou okupaci?? Vynadej rodičům, že místo protestu a do vězení šli do hospody. A tys udělal co? Prorot lezeš lezeš rusům do prdele hnido? Měls zažít padesátá léta a komunistický teror blbečku , to není se vytahovat na chatu...Jsi stejný ubožák jako Zeman, co popírá masakr na národní třídě. To jsme se dožili mladé generace.
          Tomáš
          •  
            03.01.2015 15:07

            Dostali zvaci dopis? Dostali, tak jakapak okupace.
            Mezernik
            • Mezerník
              03.01.2015 15:17

              Ubohý rudoušku! S takovým hovadem škoda řeči. Zvací dopis podepsali tři největší komunističtí čuráci tvého charakteru, ne češi ani ne komunikstické vedení. I ústřední výbor tvých kamarádů komančů byl proti okupaci...Takže je to asi jako když hovada ty , Jářku a Cetv pozve rusáky do KV. Rád bych ti rozbil hubu osobně hajzle.
              Tomáš
              • zase jiny pohled
                03.01.2015 16:05

                ty komunisticky prasata tu nekdo svoji apatii nechal se roztahnout, nechat se zvolit na ruzny mista a poslat dopis. Vojak se stara, vojak ma, ostatni nadavaji v hospode.
                Mezernik
                • Re: zase jiny pohled
                  03.01.2015 16:25

                  Buď nemáš rozum, nebo si mistr demagogie. Okupaci vyvracíš zvacím dopisem. Žádný oficiální zvací dopis neexistuje. Československo nikdy bolševika nezvalo. Ani vláda Československa a ani UV KSČ. Byli proti. Pouze tři samozvanci něco podpesali, což má význam podpisu tebe, Jářku a Cetv. Takže jen mozek vymytý komunistickou propagandou může popírat okupaci zvacím dopisem. Holt to nejsi schopen pochopit a vykrucuješ se.
                  Tomáš
                  •  
                    03.01.2015 16:35

                    Tak pokud by muj, CETV a Jarkuv podpis dokazal dat do pohybu statisicovy armady a obsadit staty, bude to o nasich schopnostech neco vypovidat a ty porad budes v te hospode....asi se nebudeme nazyvat komunistama, ten nazev je uz proflaklej. Treba "Strana svetoveho radu a prosperity", k tomu limuziny, jadernej arzenal a mlade divky. Super napad, jeste to okorenime novym nabozenskym kultem.
                    Mezernik
                    •  
                      03.01.2015 18:13

                      Ta doba byla krásna se musí uznat.Komunisti stáli za hovno,ale pokud jsi táhl s nimi,bylo dobře.Ted je jiná doba,je třeba hulákat proti Putinovi.
                      velkamdvědice
                    •  
                      03.01.2015 16:49

                      Asi budeš dement. Podpisy měli nulovou hodnotu a nebyli důvodem okupce. Důvod okupace byl pokus odklonu od Moskvy. Zástěrka pro blbečky. Viďět že funguje. Mohl si být politrukem. Až ti hajzl znásilní ženu, vykrade a obsadí byt, bude argumentovat pozváním tvého zahradníka. Nevykroutíš se blbe.
                      Tomáš
  • Uz zbroji i ukrajince a ti k nam jednou vtrhnou uz ne s lopatami ale s tanky!
    02.01.2015 21:49

    No je to v hajzlu, americti vojensti maniaci siri nenavist po celem svete a ted i ukrajine, stesti, ze se nestihli namíchat do puleni naší republiky, to by jsme tady valcili se slovaky dodnes, snazi se z konfliktu jen tezit ekonomicky pro sebe, americani mají bohatou ekonomiku diky vykoristovania a utlaku ostatních zemi, pan buh s nami , místo sovětského utlacovatele nastupuje americky. Pokud jim takto polezem do zadku, budem vecne nejchudsi evropane, i když jakoby "svobodni"
    katka
    • Re: Uz zbroji i ukrajince a ti k nam jednou vtrhnou uz ne s lopatami ale s tanky!
      03.01.2015 11:21

      Ale di ty trdýlko. Ukrajinci chtějí jen aby je Rusáci nechali být a aby se mohli sami rozhodovat s kým obchodovat a kamarádit a ne jak za Rusáků poslouchat co smí a co né. Lidé na Krymu už trpí a nechtějí je tam. O kolik přišli tamní lidé jen proto že se jejich rubl propadnul o víc než 50% a ted' navíc budou pobírat důchody v rublech. Moc hezký vyhlídky do života.
      Sergej
    • Re: Uz zbroji i ukrajince a ti k nam jednou vtrhnou uz ne s lopatami ale s tanky!
      03.01.2015 0:33

      .... Celá situace se tak obrací proti Putinovi a není divu, že už si není tak sebejistý jako na počátku roku.
      ....
    • Re: Uz zbroji i ukrajince a ti k nam jednou vtrhnou uz ne s lopatami ale s tanky!
      02.01.2015 22:22

      Když nick katka napíše, že je to v hajzlu, tak bezpečně vím, že vše je v nejlepším pořádku aniž se musím obtěžovat číst ty jeho sračky.
      ..
    • Re: Uz zbroji i ukrajince a ti k nam jednou vtrhnou uz ne s lopatami ale s tanky!
      02.01.2015 22:22

      A kdy si Amici naposled privlastnili cizi uzemi ? Nebo posilaji humanitarni konvoje o kterych nikdo nevi co vezou nebo ci matky nevedi co se stalo s jejich syny co odesli jako dobrovolnici bojovat do cizi zeme aniz by nosili svoje uniformy, ty kravko.
      ..
  • Rusko a Čína
    02.01.2015 17:51

    TO : Mezernik Ve Španělsku se také nedávno chtěli Katalánci trhnout demokraticky, ale řekli jim tam prdlajs ! Ať volby dopadly jakkoliv vítězstvím separatistů ! Pochybuji, že by Čína chtěla rozpoutat Třetí světovou válku, to by byl i její konec . Putin by odpálil pár desítek Topolů a 600 milionů Číňanů by se rázem vypařilo. Podporu studentských demonstrací jsme viděli teď v Hongkongu. Policajti vyslaní Pekingem tam studenty seřezali na jednu hromadu až konečně dali pokoj ! Což bylo zcela správné. Čína roste nejrychleji na světě a nějací studentíci do toho nemají co kecat.
    xiluodu
  • Rusko
    02.01.2015 15:27

    Opět článek jednoho kapitálního blba. Rusko vůbec nechce útočit někam do Ukrajiny, to nechalo na separatistech a ani nechce, aby se území separatistů někdy připojilo k Rusku. Pro Rusko bylo důležité připojit Krym a to je naždy hotové. Skutečně k smíchu jsou ovšem ony úvahy o - "mocenském vakuu na čínské hranici nebo o přímém povstání v Čečensku".Jako kdyby se snad brzy Čína měla pokusit napadnout Rusko a zahájit tak Třetí světovou válku. Čínský nový prezident XI si pro svou první zahraniční cestu zvolil Moskvu, protože je to dnes největší strategický spojenec Číny v nátlaku na USA. Těžko tedy dnes Čína Rusko napadne. Autor onoho článku je dement, patřící na psychitrii. Lepší článek by napsal i žák 3.třídy ZŠ.
    xiluodu
    • Xiliuodo
      02.01.2015 22:56

      Ty potřebuješ seřezat dobytku, ne ty děti. I za ně. Tebe mlátíli jako děcko asi do hlavy a nepomohlo to.
      Velkamedvědice
    •  
      02.01.2015 15:38

      Kolik ti Putin plati? V Cecensku se chteji odtrhnout zcela demokraticky a Putin jejich povstani silou potlaci a rozdrti je. Cina radsi znici oslabene Rusko ted, nez se o to pokouset, az bude silne. Cina je spojenec USA v sireni demokracie, podporuji studentske demonstrace atd.
      Mezernik
  • Nejen
    02.01.2015 13:06

    ze Putin nema spojence a je izolovany ale opustila ho i jeho zena, pry udajne kvuli malemu penisu. Verohodne zdroje ukrajinske rozvedky ale poukazuji na moznost jeho skryte homosexuality a vampirismu pramenici z jeho obdovi Adolfa Hitlera. Jsem pro zintenzivneni sankci, napriklad muzeme prestat odebirat plyn a ropu, stejne je tam tezi male deti. nahradit to muzeme americkym plynem, ropou a palyvovymi tycemi Westinghouse :-D
    Mezernik
    • Re: Nejen
      03.01.2015 0:19

      Takhle zoufalý pokus o vtip jsem už hodně dlouho neviděl. To na víc už nemáš? No co taky chtít od polomozka rudokopytníka že joo.........když tě to tak bolí číst co dělá Putin a jak se mu to všechno sere tak to nečti. Dej sem raději taky jeden o Zemanovi :o))
      ....
    • Re: Nejen
      02.01.2015 14:01

      S tím Putinovým piňďourem máš pravdu. Tohle Vyvadila nepotěší :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university