Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Eurostat dnes připomene, že žijeme v neinflační době

Rozbřesk - Eurostat dnes připomene, že žijeme v neinflační době

07.01.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dnes to bude Eurostat v eurozóně a v pátek Český statistický úřad, jež nám připomenou, že žijeme v neinflačním světě. Dá se očekávat, že zveřejněná inflační prosincová data za eurozónu i ČR vykáží něco jako červenou nulu neboli bude to známka toho, že spotřebitelské ceny nerostou, resp. v posledních měsících v agregované podobě klesají.

Ohlédneme-li se přitom rok zpátky a podíváme se na to, jaké byly inflační předpovědi pro konec roku 2014, tak to pro analytiky ať již ty z komerčních bank anebo těch z ECB či ČNB není dobrá vizitka. S inflačními odhady byla drtivá většina institucí vedle jak ta jedle a jako omluva zde příliš (prozatím) neposlouží ani to, že přece nikdo nemohl ve svých inflačních předpovědích počítat s tím, že cena ropy spadne na polovinu. Vezmeme-li totiž prosincovou inflaci a to jakou roli v ní sehrály překvapivě nižší ceny benzínu a nafty, tak se pohybujeme v řádu několika desetinek procentních bodů, přičemž rok staré odhady pro prosincovou inflaci roku 2014 jsou (byly) na kilometry mimo.

To, že se tržní inflační očekávání (analytiků) zcela minula s realitou má samozřejmě své tržní důsledky a to v překvapivě vynikající výkonnosti bezpečných vládních dluhopisů, které byly nečekaně nejlépe performujícícím aktivem v roce 2014 a stejně tak je tomu zatím v roce letošním. Jinak řečeno dluhopisoví býci, kteří analytikům nevěřili jejich optimistické inflační předpovědi, jsou dnes pěkně v balíku.

Pokud pak jde o neschopnost centrálních bank trefit nízkou inflaci, i to má a dále může mít své důsledky. Centrální bankéři totiž mohou usoudit, že proto, aby se inflace přiblížila vysněnému cíli (2 %), dělají málo. V případě ECB to může znamenat, že již 22. ledna přijme další silnou expanzivní akci. Ani ČNB nakonec nemusí být zcela spokojena s tím, kde se nakonec inflace pohybuje po odeznění rok staré šestiprocentní devalvace koruny.

Forex
Maďarský forint se včera vrátil zpět do blízkosti historicky nejslabších hodnot. Oslaboval i zlotý a to i přesto, že polské trhy byly kvůli prázdninám uzavřené. Forint i zlotý jsou v současné době pod tlakem zejména kvůli očekávání nové vlny snižování sazeb, které jsou v obou zemích na historických minimech. I když v pondělí centrální bankéřka Zielinska-Glebocka v pondělí prohlásila, že polská centrální banka sazby ponechá v lednu a pravděpodobně i v únoru nezměněné, záporná inflace v několika posledních měsících spolu se zpomalujícím růstem očekávání o snižování sazeb přiživuje.

Znatelnější ztráty včera utrpěl ruský rubl, který i nadále táhnou dolů klesající ceny ropy. Navíc další rána může přijít v podobě změny ratingu. Ten plánuje přehodnotit ratingová agentura Fitch již tento pátek.

Regionální kalendář z pohledu trhů dnes příliš zajímavý nebude. Pozornost by mohlo přitáhnout zveřejnění inflačních čísel eurozóny, které by mělo potvrdit, že inflační tlaky v Evropě v podstatě neexistují. Na tento fakt naráží v dnešním novinovém článku i člen bankovní rady Vladimír Tomšík, který uvádí, že z eurozóny Česká ekonomika dováží silné deflační tlaky a proto je otázka opuštění současného kurzového závazku irelevantní.


Čtěte více:

Afren Plc - investorova seppuka nebo šach mat?
06.01.2015 15:00
Společnost Afren Plc je britská společnost zabývající se průzkumem a t...
Dolar si trochu polepšil k euru, na jen však ztrácí
06.01.2015 17:10
Akcie v Evropě se dokázaly zotavit z dopoledního poklesu a nakonec ros...

Váš názor
  •  
    07.01.2015 11:01

    Deflace je sice příjemná pro spotřebitele, ale má i své negativní důsledky. Jenomže - pokud si ČNB myslí, že lidé se při nakupování rozhodují podle inflačních očekávání, tak to pouze ukazuje, jak odtrženy jsou tyto elity od společnosti již chtějí reprezentovat. 20% nákupů domácností tvoří potraviny - prosim Vás, kdo si koupí teď do zásoby na několik měsíců jídlo, protože bude dražsí? Většinu nákupů lidé dělají proto, že ty věci potřebují - třeba oblečení nebo boty pro děti - to matka koupí dítěti boty pro zimu 2016 protože guvernér vyhrožuje vyššími cenami? Tak přece reálné rozhodování spotřebitelů nefunguje. A stačilo by jenom slézt z hradu do podhradí mezi prostý lid.......
    vlado
    •  
      07.01.2015 13:12

      to je jenom zasterka od parazita Singra.....deflace je neprijemna hlavne pro bankere, protoze nemaji na kom parazitovat.....pro obycejneho smrtelnika je nulova inflace zboznym pranimmmm
      ac
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university