Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: V centru tří krizí

Víkendář: V centru tří krizí

07.03.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V Bruselu bylo dosaženo dohody, která zajistí přechodné řešení problémů v Řecku. V Minsku bylo uzavřeno příměří a pokročilo i vyjednávání týkající se využívání jaderné energie v Íránu. Bylo by ale předčasné či dokonce nezodpovědné předpokládat, že tím bylo dosaženo stability. Tyto tři oblasti spolu vzájemně souvisejí. Pokud je chceme vyřešit jednou provždy, musíme v první řadě pochopit tuto jejich propojenost.

Německo a krize v eurozóně

Německo se opět stává obětí své vlastní moci. Je největším evropským věřitelem, má velkou politickou váhu a osud některých zemí v podstatě závisí na tom, zda je Angela Merkelová ochotna podepsat další šek s penězi. Německo ale také vyváží přibližně polovinu svého celkového produktu a většina těchto exportů míří rovněž do Evropy. Berlín se tedy při ochraně svých exportních trhů spoléhá na stejné instituce, které mají chránit německé národní bohatství. Poslední dohoda z Bruselu byla široce kritizována jako vítězství Berlína nad Aténami. Za čtyři měsíce se ale tyto dvě strany opět setkají a je pravděpodobné, že Atény zase nebudou plnit dohodnutý plán úspor. Čím více času si budou Němci takto kupovat, tím více bude růst pravděpodobnost Grexitu a možná i rozpadu celé eurozóny.

Role krize na Ukrajině

Pokud chce Merkelová dotáhnout řešení krize v eurozóně do zdárného konce, musí uklidnit vývoj na východní frontě. Není divu, že se intenzivně snaží o konečnou dohodu s Ruskem. I zde Německo využívá své politické síly dané jeho pozicí významného věřitele. Tentokrát zatlačilo na ukrajinskou vládu, aby přijala realitu danou vývojem na frontové linii. I kdyby se ale Německu nakonec podařilo situaci na Ukrajině uklidnit, nepodaří se mu zmírnit konflikt, který se rozhořel mezi Ruskem a USA.

Vztah mezi Ukrajinou a Íránem

Na Západě se předpokládá, že ruský prezident Vladimír Putin je hnán vpřed svými bláznivými plány na získání nových území. Tak tomu ale není. Hledí na mapu s tím, že chce zajistit Rusku bezpečí tak, že k němu nenechá přiblížit západní armády, které nahánějí hrůzu. Spojené státy poslední dobou opakovaně ujišťují, že mohou na Ukrajinu poslat zbraně. S těžkými zbraněmi ale přicházejí ti, kteří zajišťují výcvik jejich obsluhy. A s nimi nakonec i vojáci.

Putin se tak může už nyní domnívat, že Spojené státy operují za hranicemi NATO a snaží se získat spojence na periferii Ruska. Tento pohled bude hlavním faktorem, který určí další kroky Ruska v následujících měsících. Může budovat most na Krym, snažit se proniknout dále na Západ či testovat baltské státy a tím i celkovou důvěryhodnost NATO. Spojené státy nemohou čekat, až se tak skutečně stane a musí jednat. Celé to euroasijské představení ale vyžaduje, aby byl nejdříve vyřešen problém v Íránu. Pokud by se Američané museli v Evropě skutečně střetnout s ruskými silami, potřebují mít k dispozici zdroje, které v posledních letech hasily ohně zapálené džihádisty a připravovaly se na možný konflikt v Perském zálivu.

Jednání mezi USA a Íránem půjdou daleko za dohodu týkající se množství uranu, který může Írán obohacovat. Bude se týkat i oblasti vlivu Íránu v celém regionu a spolupráce v oblastech, na kterých mají obě strany zájem. Celý proces skončí někdy v roce 2016, kdy může dojít i k uvolnění sankcí uvalených na Írán. Mohou se objevit překážky, ale Američané vnímají možný konflikt v Evropě jako mnohem důležitější věc než problémy s Íránem. K zajištění rovnováhy v regionu budou i nadále používat své tradiční spojence včetně Saúdské Arábie.

Vše se spojuje dohromady

Německo tedy potřebuje dosáhnout dohodu s Ruskem, aby bylo schopno řešit existenciální krizi v eurozóně. Rusko potřebuje dohodu s USA, aby zabránilo růstu amerického vlivu v regionu. A Spojené státy potřebují dohodu s Íránem, aby se mohly věnovat ruské krizi. Žádný z těchto konfliktů není izolován od těch ostatních, i když jejich význam se liší. Německo a Rusko mohou najít způsob, jak se vypořádat s rozdíly v názorech. To samé platí o Spojených státech a Íránu. Dlouhodobé krizi eurozóny ale zabránit nelze a podobně je tomu s nedůvěrou mezi USA a Ruskem. Celkový vývoj pak táhne Spojené státy zpět do euroasijského regionu. Německo má plné ruce práce a bude Spojené státy nutit k tomu, aby tlačilo na Rusko. To sice může být pod silným ekonomickým tlakem, ale jeho reakce se dostaví.

Autorkou je Reva Bhalla.

Zdroj: Stratfor, Geopolitical Weekly


Čtěte více:

3 největší finanční chyby 3 odlišných generací
05.03.2015 11:40
Podle nedávné studie finančně vzdělávací společnosti Financial Finesse...
ECB nechává politiku beze změny a s ničím novým nepřišla, QE začne za pár dní
05.03.2015 14:46
Evropská centrální banka nechala úrokové sazby beze změny, což ale nem...
3D bublina?
05.03.2015 17:30
Taková definice bubliny není vůbec lehká. Platí to zejména o definici ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university