Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Vyšší inflace v eurozóně zapudila strach z deflace a zmasakrovala dluhopisy

Rozbřesk - Vyšší inflace v eurozóně zapudila strach z deflace a zmasakrovala dluhopisy

03.06.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

První odhad květnové inflace v eurozóně nalil dluhopisovým trhům šálek pěkně hořké kávy. Obavy z deflace, kterými trhy žily na začátku roku, se pomalu ale jistě rozpouštějí jako pára nad hrncem. V květnu inflace v eurozóně opustila nulové hodnoty a vzrostla na 0,3 % (nad očekávání trhu), zatímco jádrová inflace vyskočila z 0,6 % na 0,9 % - nejvyšší úrovně od srpna 2014.

I když inflace zůstává stále na extrémně nízkých úrovních a v dalších měsících by měla stoupat jen pozvolna, na konci roku se vyšplhá pravděpodobně do blízkosti 1 %. Postupné pohřbívání deflačních rizik se německému bundu logicky nelíbí - včera desetiletý výnos vyskočil o 17 bps na 0,71 % a nezastavil ho ani napínavý vývoj okolo Řecka.I když Athény poslaly věřitelům další návrh reforem, byl věřiteli rychle zamítnut jako “polovičaté” řešení. Večer pak světlo světa spatřil společný návrh hlavních věřitelů (EK, ECB, MMF), který ale zase pravděpodobně narazí v Řecku. Podle agenturních informací dál obsahuje vysoké cíle pro řecký primární přebytek a klade požadavky na reformy penzí. Jednání jsou tedy bezesporu intenzivnější, ale pokrok v nich zatím pravděpodobně není velký.

To, co pozorujeme, připomíná přehazování horkého bramboru z jedné strany na druhou - obě strany se snaží odsunout tu druhou do role “odmítače” konstruktivních řešení. Pozice se ale pravděpodobně sbližují jen velice málo (i když detaily návrhů známy nejsou). Je to dáno především neschopností premiéra Tsiprase přesvědčit ke spolupráci na hledání kompromisu radikální křídlo vlastní strany Syriza. Mantinely, kam až může a hodlá ustoupit MMF (a částečně i ECB), přitom již pravděpodobně byly dosaženy. Trhům to ale včera ve světle vyšší inflace příliš nevadilo a euro zpevnilo o 2 %.


Region

O největší vzrušení se včera v regionu postarala maďarská centrální banka, jež oznámila, že od 23. září bude novým měnově-politickým nástrojem tříměsíční depozitní sazba (namísto současné dvoutýdenní sazby). Ta sice zůstane i nadále doplňkovým nástrojem měnové politiky, nicméně MNB plánuje omezit množství takto přijímaných prostředků. Hlavními motivy jsou podpora financování státu a snaha dostat více prostředků do reálné ekonomiky. Forint na zprávy zareagoval oslabením o více než procento. Koruna i zlotý byly pouze pod mírným tlakem.

I dnes je v centru pozornosti centrální banka, tentokrát polská. Ta ponechá sazby beze změny na historických minimech 1,50 %. I když inflace zůstane v dohledné době pod nulou a vyšplhá se do kladného teritoria až ke konci roku, polští centrální bankéři jsou spokojení s růstem ekonomiky a zlepšujícím se trhem práce. Současná bankovní rada již navíc dříve komunikovala, že cyklus uvolňování měnové politiky je u konce. Těžko dnes čekat revoluční změnu v postojích, zvlášť když řadě členů bankovní rady brzy vyprší mandát. V nadcházejících měsících bude nově jmenován guvernér a šest členů bankovní rady.


Dluhopisy

Bezpečné vládní dluhopisy včetně těch českých utrpěly včera těžké rány, které byly neseny vyšší než očekávanou inflací v eurozóně v květnu (ta vzrostla na 0,3 % - nad očekávání trhu - zatímco jádrová inflace vyskočila z 0,6 % na 0,9 %). V následném výprodeji utrpěly těžké ztráty např. německé vládní dluhopisy (desetiletý Bund +17 bazických bodů), ale i české dluhopisy, když i korunová křivka výrazně prohloubila svůj pozitivní sklon.

Medvědi na trhu s dluhopisy mají nyní jasnou převahu - zvláště když si mohou být jisti tím, že inflace letos dosáhla již dna. Nicméně musí být ve střehu před daty z reálné ekonomiky. Konkrétně pak před těmi z trhu práce, které budou na pořadu dnes v USA (ADP report). Jakékoliv zklamání může před pátečními oficiálními statistikami z trhu práce přinést dluhopisům úlevu, avšak jen velmi dočasnou.

Zajímavé konsekvence pro trh maďarských vládních dluhopisů budou patrně mít i změny v měnově-politických nástrojích MNB, které by měly podporovat ceny dluhopisů zejména na krátkém konci křivky.


Čtěte více:

Do eurozóny se vrací inflace a to překvapivě rychle
02.06.2015 11:11
Inflace v eurozóně se v květnu vrátila do kladných hodnot. Po stagnaci...
Řecký den D?
03.06.2015 8:18
Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový ...
Indexy nákupních manažerů: Rusko positivně překvapilo, Čína také, Indie ztrácí
03.06.2015 9:01
V noci na dnešek byly zveřejněny údaje o indexu nákupních manažerů (PM...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data