Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V roce 2060 už nemusí akciový trh vůbec existovat

V roce 2060 už nemusí akciový trh vůbec existovat

05.06.2015 16:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínské akcie se obchodují za šílené ceny, hrozící odchod Řecka z eurozóny dopadne na evropské trhy, v USA zase trhu podrazí nohy zvyšování sazeb. Nebo je také možné, že Apple prodá tolik hodinek, že hodnota této společnosti převýší velikost německé ekonomiky, Afrika způsobí nový býčí trend na rozvíjejících se trzích a ECB přikročí k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování, které nakopne evropské akciové trhy. Podobných úvah je nesčetné množství, včetně názorů na to, kam by investoři měli vložit své peníze. Za tímto informačním šumem ale probíhá něco mnohem dramatičtějšího. Pozornost bychom totiž měli věnovat hlavně tomu, že obchodované společnosti vymírají.

Počet obchodovaných společností klesá v USA i ve Velké Británii a v roce 2060 už v těchto zemích nemusí akciový trh vůbec existovat. Obchodované společnosti zoufale potřebují záchranný kruh, jinak nebude způsob, jak by se běžní lidé podíleli na bohatství, které tržní ekonomika vytváří. Akciové trhy se začaly objevovat v 19. století a po dlouhou dobu bylo uvedení společnosti na trh cílem většiny podnikatelů: Založit firmu, dosáhnout slušného růstu a pak uvést její akcie na trh. Jen málo velkých společností zůstávalo v soukromých rukou.

V posledních dvou desetiletích se ale vývoj otočil. V USA najdeme největší akciový trh na světě, ale ekonomové Craig Doidge, Andrew Karolyi a Rene Stulz na základě svého výzkumu tvrdí, že nyní je na trhu v USA o 14 % méně firem než v roce 1970. K tomuto poklesu došlo i přesto, že americká ekonomika je dnes mnohem větší. A pokud srovnáme současný počet obchodovaných firem s rokem 1996, zjistíme, že došlo téměř k 50% poklesu. Z asi 8 000 obchodovaných firem totiž zůstaly přibližně 4 000 i přesto, že během technologické bubliny přišla na trh řada nových firem a zdaleka ne všechny zkrachovaly. Podobný je i vývoj ve Velké Británii.

Je pravda, že v globálním měřítku počet obchodovaných společností stále roste. V současné době dosahuje asi 39 000. Příčinou je ale vývoj v zemích jako Čína, které jsou stále ve fázi boomu a na trh tam vstupuje řada nových firem. Ve vyspělých zemích jde uvedení na trh z módy a při současném trendu opustí poslední společnost trh někdy v roce 2060. O příčinách tohoto vývoje se vede zajímavá debata a jeden z názorů tvrdí, že alternativu trhu stále více představují private equity fondy, které mimo jiné skupují firmy, které si nevedou nejlépe.

Další příčina by mohla spočívat v tom, že technologické firmy potřebují mnohem méně kapitálu a tudíž nemají takovou motivaci k uvedení svých akcií na trh. Ford ve 20. letech potřeboval na svou expanzi hodně peněz, protože budoval nové továrny. Ale technologické firmy jsou na tom rozdílně, stačí jim kapitál od pár jednotlivců či venture fondu. K tomu všemu se přidává zátěž ze strany regulace. Dnes se firma se zájmem o vstup na trh musí vypořádat s dlouhou řadou požadavků a to mnoho z nich odrazuje.

Zdravý akciový trh, na kterém se obchodují nové dynamické firmy, hraje v ekonomice důležitou roli. Běžní lidé se mohou prostřednictvím trhu podílet na nově vytvářeném bohatství, což je dobře patrné třeba na společnosti Apple. Z jejího úspěchu těží řada z nás. Jestliže vytvářené bohatství není ve společnosti rozdělováno podobným způsobem, podpora systému ze strany společnosti klesá. Obchodované společnosti tak zaslouží záchranu a dobrým začátkem by bylo opětovné osekání regulace. Ta byla dobře míněna, ale pokud společnosti z trhu odejdou, ničemu to nepomůže. K tomu by se mohly přidat změny v daňovém systému, které by podporovaly vlastnictví akcií. Pokud totiž trh zmizí, budeme ho hodně postrádat.

Autorem je Matthew Lynn.


Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

Nic jiného nešlo v eurozóně dělat
05.06.2015 11:00
Po roce 2008 byla v eurozóně uplatňována politika fiskálního utahování...
Americký trh práce – konečně dobré zprávy, naděje na oživení roste
05.06.2015 14:45
Květnová zpráva z amerického trhu práce dopadla dobře. Především nárůs...

Váš názor
  •  
    06.06.2015 9:59

    Že se blíží velké změny pro celou světovou ekonomiku je jasné každému , kdo má alespoň základní makroekonomické znalosti. Že regulace ekonomice neprospívá vidíme zejména v Evropě , kde EU úředníci žijí v naději (marné) , že regulace je to , co evropské ekonomiky potřebují. Již v současné době je zřetelné , že je to zhoubná cesta a místo růstu přijde propad se všemi důsledky. To bohužel v Bruselu nevidí , neb tam je blaze. Co je ale tragické , kdy i v naší malé české kdysi pracovitá kotlině začíná opět převládat názor podporovaný panem Zemanem a některými politiky , že stačí vstoupit a bude blaze. Až tento tragický omyl pochopí i v Bruselu , bude pozdě .
    Karel IV
    • Karle
      07.06.2015 3:07

      mas recht, oni vladnou pulce sveta a jsou blbi, my jim musime platit dane a delat, co reknou, jsme chytri.
      Mezernik
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.